hirdetés

Minden kutya ugyanolyan szaglással születik?

Király Barbara

2024. július 7 - Képek: Getty Images Hungary

Megdöbbenthet ez az állítás, de ez a kutatás megcáfol mindent, amit eddig a kutya szaglásáról gondoltunk.

hirdetés

Egy kaliforniai vezetésű kutatócsoport indított egy kutatást, amely kétségbe vonja, hogy egyes fajták jobb orrúak, mint más fajtájú társaik. Szerintük minden kutya ugyanolyan szaglással születik. A természetük és tréningjük különbözteti meg őket egymástól.

A kutatók szerint nem a fajtája határozza meg, hogy mennyire jó a kutya szaglása

Hogyan zajlott a kutatás a kutyák szaglásáról?

A kutatók 45 különböző kutyafajta összesen 105 egyedének koponya-CT-vel alkotott 3D modelljét, genetikai adatait és anatómiai felépítését hasonlították össze a farkasok és a prérifarkasok ugyanezen adataival. Az egyes egyedek esetében a rostacsont azon részét hasonlították össze, amelyen keresztül a szaglóidegek az agyba lépnek át. Ha ez a régió nagyobb az állat testméretéhez viszonyítva, az azt mutatja, hogy az állatnak jobb a szaglása.
Továbbá 111 kutya, 27 farkas és 4 prérifarkas genetikai adatait vizsgálták. Azt nézték meg hogy a szaglásért felelős génekből melyik állatnak mennyi van. Ugyanis minél több található ezekből az állat testében, annál jobb a szaglása. 24 további kutya esetében pedig szövetminták segítségével azt is feltárták, hogy a kérdéses gének közt melyeknek van valóban gyakorlati szerepe a szaglásban.

A kutatás eredménye

A kutatás szerint a kutyafajták között nincsenek veleszületett különbségek, viszont a farkasok és prérifarkasok szaglása jobb, mint az ember barát társaiké. A háziasítás következménye lehet a szaglás romlása. A kutatók szerint a kutyák született tehetsége helyett az egyéni tréningek és a tenyésztés során elért jellemvonások vannak nagy hatással az ebek szaglására.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Egyesek szerint a kutyák szaglása ennél összetettebb

Fontos azonban megemlíteni, hogy vannak e kutatástól független szakemberek, akik ezzel az állítással nem értenek egyet. A kutyák és farkasok közti különbségeket elfogadják, de például Jeffrey Schoenebeck, az Edinburghi Egyetem genetikusa szerint sokkal több genetikai adatra lenne szükség ahhoz, hogy a fajták közt tapasztalt különbségekről biztosat lehessen állítani. Azt tartja valószínűnek, hogy összetettebb ez a kérdés annál, mint amire a kaliforniai kutatók eredményei utalnak. Elképzelhetőnek tartja, hogy annak is szerepe van a jobb szaglásban, hogy a kutyák szeretnének megfelelni gazdáiknak, ezért jobb teljesítményt akarnak mutatni.

Ebben a cikkünkben egy másik érdekes kutatásról olvashatsz. Arra kerestük a választ, hogy valóban hasonlítanak-e a kutyák gazdáikra.

kutatás kutya orr kutya szaglása kutyás kutatás szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!