hirdetés

Így küzdenek a spánielekkel az ágyi poloskák ellen

Molnár Enikő

2023. október 25 - Képek: Getty Images Hungary

Sorra találkozhatunk cikkekkel, amelyek a Párizsban kitört ágyipoloska-járványt taglalják. Sokan azt jósolják, hogy ez egész Európába átterjed, sőt, már az Egyesült Királyságban is kitört a botrány. De nem kell aggódni, mert mint mindig, a kutyák ebben a helyzetben is az emberek segítségére sietnek.

hirdetés

Szeptember végén kezdtek felszállni a hírek a párizsi poloskainvázióról. Az ágyi poloskák trükkös kis kártevők, akik sok kellemetlenséget tudnak okozni az embereknek. Gyorsan terjednek, és bár jól felismerhető nyomokat hagynak maguk után, nehezen lehet megtalálni a rejtekhelyüket, és még nehezebb teljesen leszámolnunk a vérszívókkal. A tapasztalt szakemberek viszonylag gyorsan megtalálhatják a probléma forrását, de vannak náluk hatékonyabb kutatók, akik felpörgethetik a folyamatot. Az úgynevezett rovarirtó vagy kártevőirtó kutyák kiváló szaglásukkal hasznos segítői lehetnek az ágyi poloska invázió elleni harcnak.

Kártevőirtó spánielek

Benji egy négyéves angol cocker spániel és springer spániel keverék, aki gazdája utasítására segít megtalálni az ágyi poloskák rejtekhelyeit. Brian Leith, a spániel gazdája nagyon büszke kedvencére, aki kiváló szaglásával akár másodpercek alatt képes felkutatni a kártevőket:

Egy kártevőirtónak akár 20 percbe is telhet, hogy megtalálja az ágyi poloskákat, ha egyáltalán megtalálja őket. Egy hotel teljes emeletét átnézni nagyon időigényes lehet az embereknek. Az én kutyám néha megtalálja őket (az ágyi poloskákat) kevesebb, mint 10 másodperc alatt.

Ez a kiváló tehetség pedig akár napi 4-5 munkát biztosít nekik. Skóciában és Anglia északi részén tevékenykednek, de nem ők az egyetlenek, akik képesek ellátni ezt a feladatot. Lucy Currie és angol springer spániele, Floyd már két éve „vadásznak” kártevőkre, és állítása szerint kedvence imádja a munkát. Ha belegondolunk, ez nem meglepő, hiszen a legtöbb kutya szereti, ha van valamilyen feladata, és kihívás elé van állítva. Szuper mentális energialevezetést jelent a keresés, és Lucy még játékot is csinál a kártevőirtásból kedvence számára:

 

Ez egy játék számára, és a végén kap egy teniszlabdát.

Bár a teniszlabdával nem feltétlenül értünk egyet, maga a tény, hogy játékkal zárulnak a keresések, egy szuper bónusz. Így biztos, hogy Floyd nem fogja egyhamar megunni a munkáját.

A kártevőirtó kutyák elterjedése

Itthon sajnos még nem igazán tették be a mancsukat az ebek erre a területre, pedig a külföldi példák alapján hatalmas segítséget tudnak nyújtani. Nemcsak spánielek jeleskedhetnek ebben a szakmában. Az első poloskakereső kutya például egy keverék eb volt, Rum, aki egy sintértelepről lett kiválasztva. Igazából szuperül beválhatnak az olyan kistermetű kutyák is, akiket eredetileg kártevőirtásra tenyésztettek ki. Nem minden kutya alkalmas erre a munkára, mint ahogyan az is elmondható, hogy nem minden eb lehet szolgálati kutya. De egy jó orrú, jól szocializált, munkára kész eb kiváló teljesítményt nyújthat ezen a furcsa területen is.

A kutyák bármit kiszagolnak, legyen az akár étel, akár ágyi poloska

Angliában számos kutyaiskolában tanítanak ágyipoloska-keresést, és több szálloda is gyakori kutyás átvizsgálás alá veti az épületet, hogy megelőzzék a fertőzést. Külön szervezet is működik az ügy támogatására, a BBF (Bed Bug Foundation). Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az ágyi poloskák kártékonyságára, megfelelő kommunikációs és oktatási felületet biztosítsanak. Bár furcsának tűnhet, hogy erre van egy külön szervezet, mégis fontos a munkájuk. Sokakat érinthet, és sok helyen máig stigmatizálva vannak azok az emberek, akiknek meggyűlik a baja ezekkel a kártevőkkel, annak ellenére, hogy nem kell egy koszos lakás ahhoz, hogy beköltözzenek ágyi poloskák.

ágyi poloska kártevő ellen kártevőirtó kutya keresőkutya rovarirtó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink