hirdetés

Így ment ez a kutya veszélyeztetett, ritka teknősöket

Hangai Lilla

2023. október 12 - Képek: Getty Images Hungary

Májustól októberig az Egyesült Államok délkeleti részén öt teknősfaj rakja le a tojásait a partokon az éj leple alatt. Ez idő alatt önkéntesek ezrei fésülik át a partvonalakat, hogy a hüllők nyomait keressék. Erre azért van szükség, hogy folyamatosan gyűjthessék róluk az adatokat, így megvédve őket és fészkeiket a ragadozóktól és az emberektől. A homokban hagyott azonosítóik azonban félrevezetőek lehetnek: a nőstények ugyanis hamis nyomokat is hagyhatnak. Gyakran csak kimásznak a vízből, de nem raknak tojásokat, így a szakértőknek még nehezebb dolguk van.

hirdetés

A PLOS ONE folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint egy Dory nevű kis terrier pontosabban határozza meg a teknőstojások helyét, mint az önkéntesek. A Doryhoz hasonló kutyák munkássága azért különösen fontos, mert a segítségükkel könnyen és gyorsan kaphatnak a tudósok információt a teknősök szokásairól. Ez pedig azért kulcsfontosságú, mert az Egyesült Államok tengeri teknősfajai mind fenyegetettek vagy veszélyeztetettek.

Dory a tojásokat bevonó kloáka nyálka szagát azonosítja.

Néhány hónapos kiképzés szembe a több tízéves tapasztalattal

Rebekah Lindborg, a tanulmány vezetője és a Disney Animals, Science, and Environment részlegének természetvédője Pepe Peruyero kutyaviselkedés-szakértővel és egykori rendőrségi K9-vezetővel együtt dolgozta ki a különleges projektet. Pepének több mint 20 éves kiképzési tapasztalata van nyomkereső kutyákkal. A szokatlan feladatra Doryt választotta ki, aki egy autópályán kóborló 2 éves terrier keverékből lett a program arca és munkatársa.

A több hónapon át tartó képzés során Dory egy 50 m²-es mesterséges strandon tanult együtt Pepével. A teknősök tojásait az állatok kloáka nyálkájának szaga alapján találja meg; ez a ragacsos anyag ugyanis rátapad a frissen lerakott tojásokra. A sikeres képzés után pedig a projekt tagjai meggyőzték a Florida Fish and Wildlife Conservation Commissiont, hogy engedélyezzék a módszert és összehasonlíthassák mennyiben hatékonyabb ez, mint az önkéntes szakértők. A 2017-es és 2018-as fészkelőszezonban a két csapat, vagyis az önkéntesek valamint Dory és Rebekah Lindborg párosa egy körülbelül 8 km hosszú partszakaszon a floridai Vero Beachen mérték össze képességeiket. Az emberek között voltak olyanok, akiknek 1 éves tapasztalata volt a keresésben, másoknak akár több évtizedes. Dory és felvezetője pedig az elmúlt hónapok képzésére támaszkodhattak a hajnali járőrözés alatt.

A kiképzett ebek óriási segítséget nyújtanak az embereknek, főleg akkor, ha szorít az idő.

Dory eredményei

A lelkes kis terrierorr 3 fajból 560 fészket azonosított, az emberek csapata 256-ot. (Az igazsághoz azonban hozzá tartozik az is, hogy Dory több napon keresztül dolgozott.) Lindborg jelentése szerint Dory lényegesen jobb volt emberi társainál a fészkek helyének kiválasztásában, ami csökkentette az ásott lyukak számát és a keresés időtartamát is. Az önkéntesek a fészkek 14,8%-ában nem tudták megtalálni a tojásokat, Dory csak az esetek 5,7%-ában vallott kudarcot.

A foltos kis terrier különösen sikeres volt az álcserepesteknős fészkek megtalálásában, ami körülbelül 80%-át tette ki az összes feltárt fészeknek. Azonban a legnagyobb segítségre a kutatóknak a kérgesteknős fészkek felkutatásában van szüksége. Ezek a hüllők akár 900 kg-ot is nyomhatnak, a fészkük pedig akár egy autónyi helyet is elfoglalhat. Mind a 6 kérgesteknős fészek megtalálása olyan napokra esett, amikor Dory dolgozott.

Fészkelő teknősök a naplementében.

A teknősök és a kutyák kapcsolata a jövőben

Dory az első tesztek alapján sokkal hatékonyabban dolgozik, mint az emberek. Noha az eredményei lenyűgözőek, Matthew Godfrey, a North Carolina Wildlife Resources Commission tengeri teknősbiológusa szerint az önkéntesek is gyorsan és pontosan végzik a feladatukat. Szerinte érdekes lenne a teljesítményüket úgy is összehasonlítani, ha az emberek is hónapokon át tartó intenzív kiképzést kapnának.

Dory eredményei összehasonlítgatástól függetlenül dicséretesek és tagadhatatlanul nagy előnyt jelent olyan helyzetekben, amikor az idő különösen szorít. Ilyen szituáció lehet például, amikor egy fészket azonnal át kell helyezni, mert munkagépek gördülnek át a területen, vagy mert az árapály elárasztja azt.

Dory ma már nyugdíjas, a hajnali felfedezőtúrák izgalmait nyugalmas családi életre cserélte. Abban biztosak a vele együtt dolgozók, hogy nem ő lesz az első és az egyetlen teknősöket kiszagoló kutya. Az eredmények is azt bizonyítják, hogy ezek a kutyusok a természet egyensúlyának megőrzésében óriási szerepet játszanak.

(A nyitóképen egy kérgesteknős látható.)

kereső kutya kereső kutya kiképzés kereső kutyák keresőkutya tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink