hirdetés

Amerikai pitbull terrier fajtaleírás: az egyik legvitatottabb fajta

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 29 - Képek: Getty Images Hungary

A kétes történetű és hírnevű fajta viszontagságos múltja ellenére az egyik legkedvesebb kutya – ezt minden gazdi aláírhatja.

hirdetés

Viták a fajtával kapcsolatban

Mielőtt belemerülnénk az amerikai pitbull terrier jellemzésébe, fontos tisztázni a fajtával kapcsolatos vitákat.

A pitbull kifejezést gyűjtőnévként használják az amerikai pitbull terrierekre, a bullterrierekre, az amerikai staffordshire terrierekre és a staffordshire bullterrierekre. Egyesek szerint az amerikai pitbull terrier és az amerikai staffordshire terrier egy és ugyanaz, mások ugyanekkora vehemenciával tartanak ki amellett, hogy két külön fajtáról beszélünk.

A vita a kutyák múltjára és az Egyesült Államokba érkezésére vezethető vissza. Ezeket az állatokat eredetileg Angliában és Írországban tartották, kifejezetten harci kutyaként. Eleinte nem volt konkrét fajtamegnevezésük – pitbullként emlegettek mindent olyan erős, izmos ebet, akit viadaloztattak. A „pit” angolul gödröt, vermet jelent; a kutyaharcok gyakran földbe ásott gödrökben zajlottak. Aztán 1835-ben a Brit Parlament betiltotta a viadaloztatást, a „gazdák” közül pedig többen az óceán túlpartjára vándoroltak, és magukkal vitték a kutyáikat is.

Egy ideig az USA-ban is folytak kutyaviadalok, az ottaniak azonban meglátták az ezekben a csodás állatokban rejlő lehetőségeket, és a harcok helyett munkakutyaként kezdték alkalmazni őket. Ez magával hozta az egységes küllem és jellem iránti igényt, és megindult a szelektív tenyésztés. Az Amerikai Kennel Club azonban nem akarta elismerni a fajtát veszedelmes múltja miatt. Ekkor a tenyésztők úgy döntöttek, hogy a saját útjukra lépnek, és megalapították a United Kennel Clubot, amely 1989-ben el is ismerte a fajtát. Amerikai pitbull terrierként jegyezték a kutyákat, akik brit őseikhez képest már egységesebb külsőt mutattak – igaz, nagyobbak és erősebbek voltak – és viselkedésük is sokkal lágyabb volt.

Három az egyben

Ezzel körülbelül egy időben tenyésztők egy másik csoportja úgy gondolta, hogy az UKC által propagált fajtastandard túlságosan eltér az ősök megjelenésétől. Megalapították az Amerikai Kutyatenyésztők Szövetségét, és szintén amerikai pitbull terrier néven bejegyezték a faját, ám számukra a név egy kisebb, mozgékonyabb kutyát takart.

Mindkét verzió egyre nagyobb népszerűségre tett szert, így végül az Amerikai Kennel Clubnak is lépnie kellett. Ők azonban kitartottak amellett, hogy semmi szín alatt nem szeretnének egy „erőszakos és veszedelmes” fajtát bejegyezni, ezért új néven, amerikai staffordshire terrierként fogadták el az ebeket. Fajtastandardjuk küllemben inkább a Kutyatenyésztők Szövetsége által leírtakhoz hasonlít, a jellemvonások azonban jobban közelítenek az UKC amerikai pitbull terrierjéhez.

Azonos génállományból dolgozva tehát, de a három klub külsőre és jellemre kissé eltérő kutyákat tenyésztett ki. Ebből fakadóan a mai napig nincs teljes egyetértés a fajtákat illetően. Sok esetben egy amerikai staffordshire terrier gazdája vehemensen állítja, hogy nem amerikai pitbullja van, de egy pitbull gazdija is felháborodhat, ha staffinak nevezik a kedvencét.

Ezek fényében az alábbiakban a United Kennel Club által amerikai pitbull terrierként jegyzett fajta jellemzőit mutatjuk be.

Fajtastandard

Az amerikai pitbull terrier közepes méretű, masszív, rövid szőrű kutya, erős izomzattal. A teste kissé hosszabb, mint a magassága, a szukák valamivel hosszabbak, mint a kanok. Külseje az erőt és atletikusságot ötvözi a kecsességgel és ügyességgel. Teste izmos, de nem zömök.

Az amerikai pitbull terriernek erőteljesnek és ügyesnek kell lennie, így súly-magasság aránya fontosabb, mint maga a kutya tényleges súlya és magassága. Alapvetően elmondható, hogy a hímek 16-27 kg közötti súllyal és 45-53 cm közötti magassággal, míg a nőstények 14-23 kg közötti súllyal és 43-51 cm közötti magassággal rendelkeznek. Ám a standard szerint az állat lehet ennél nagyobb is, ha a teste arányos.

Széles, lapos koponya jellemző rájuk, szintén széles orral. A füleik magasan ülnek, a farkuk viszonylag rövid.

A fajta a merle kivételéven minden színben és mintázatban előfordul.

Jellem

Az amerikai pitbull terrier alapvető jellemzői az erő, a magabiztosság és az életöröm. Szívesen jár a gazdája kedvében és mindig tele van lelkesedéssel. Kiváló családi kedvencek lehetnek, de csak olyan gazdi mellett, aki kellő figyelmet fordít az állat megfelelő szocializációjára és az engedelmességi készségei fejlesztésére.

Őrzőkutyának általában alkalmatlan, mivel egy jól szocializált amerikai pitbull terrier az idegenekkel is rendkívül barátságos és érdeklődő. Az agresszív viselkedés az UKC fajtastandardja szerint nem jellemző a fajtára, és egyáltalán nem is kívánatos. Szakértők is osztják a véleményt, hogy nincs születetten veszélyes kutya, csak olyan, ki azzá válik.

A pitbull kezdetben nagyon gyenge volt, de örült az emberi közelségnek./ Kép: YouTube

Ideális környezet

Ezek a kutyák kiemelkedően intelligensek és fontos számukra, hogy feladatuk legyen, amit lelkesen el is végeznek. Olyan gazdi mellett érzik jól magukat, aki biztosítja a kiegyensúlyozottságukhoz nélkülözhetetlen fizikai és mentális stimulációt.

Ha kertes házban él, fontos, hogy elég masszív legyen a kerítés. A fajta ugyanis kiváló hegymászó, így egy kevésbé stabil, alacsonyabb kerítés nem kihívás a számára.

Ápolás

Az amerikai pitbull terrierek nem igényelnek különösebb ápolást. A minden fajta esetében fontos rendszeres kefélés, az igény szerinti fürdetés, a karmok karbantartása, valamint a fülek tisztításán kívül nincs szükség egyébre.

amerikai pitbull terrier bull típusú kutya pitbull

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink