hirdetés

A legtöbben nem tudják megkülönböztetni őket – neked menne?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 6 - Képek: Getty Images Hugary

Mindkét fajta jól ismert, izmos és karakteres állat, hasonló megjelenésüknek köszönhetően pedig a laikusok könnyen összekeverik őket.

hirdetés

Valójában azonban a staffordshire bullterrier és pitbull terrier között kulcsfontosságú különbségek vannak, amelyek alapján nem is annyira nehéz felismerni őket. Mutatjuk, melyek ezek.

A pitbull terrierek – ahogy nevükből is következtethetünk rá – terrierek leszármazottai, akiket bulldogokkal kereszteztek egy agilis és erős kutya létrehozása érdekében. Eredeti „munkájuk” a kutyaviadalokon való részvétel volt; ebből fakadóan a mai napig harci kutyaként emlegetik őket, és sajnos elég rossz a hírük.

pitbull terrier

A staffordshire bullterrierek eredetileg a masztiffok és bulldogok keresztezéséből születtek. Őket is viadalokra tenyésztették, később azonban a keverékhez hozzáadták a terriert is, melynek eredményeként létrejöttek a ma is ismert staffik.

Mivel mindkét fajta eredete a harcban gyökerezik, elterjedt szokás, hogy egy kalap alá véve egyszerűen pitbullokként emlegessék őket. A staffordshire bullterriereket és az amerikai pitbull terriereket egyaránt nevezik pitbullnak, így nem meglepő, hogy sokan összetévesztik a fajtákat. Pedig messze nem olyan hasonlóak, mint amilyennek elsőre tűnnek.

staffordshire bullterrier

Méret

Az egyik legjelentősebb különbség a staffordshire bullterrierek és a pitbull terrierek között a méretük. A pitbullok sokkal nagyobbak: 45-53 centis magasságukhoz 15-27 kilogrammos súly párosul. A staffik viszont csak 33-41 centisek és 11-20 kilogrammosak.

Testfelépítés

Mindkét fajta igen izmos testtel rendelkezik, a formájukban viszont felfedezhetünk különbségeket. A pitbullok karcsúbbak és arányosabbak, míg a staffik mellkasa viszonylag széles a testükhöz képest.

Arc

A pitbullokra a kerekded arc és a feljebb elhelyezkedő fülek jellemzőek. Az állkapcsuk széles, orruk enyhén felfelé néz, és az arcukon nem találhatók ráncok. A staffiknak a pitbullokhoz képest még kerekebb a fejük; koponyájuk rövid, de széles, amit a feltűnően széles homlok árul el. Különbség még, hogy a staffik füle nincs annyira magasan, mint a pitbulloké.

Szín

A pitbullok színe a fajtán belül igen széles skálán mozog: szinte bármilyen színű vagy mintázatú lehet a bundájuk. A staffik ezzel ellentétben általában egy- vagy kettő színűek: fekete, fehér, vörös vagy brindle jellemző rájuk.

Temperamentum

A pitbullok rendkívül bátrak, de makacsok és kevésbé toleránsak más állatokkal szemben. Mivel kutyaviadalokra tenyésztették őket, természetes módon gyanakvók a többi ebbel, és prédaösztönük is igen nagy, ami miatt a macskákkal sem mindig jönnek ki jól. Természetesen a megfelelő szocializálásnak és nevelésnek köszönhetően egy pitbull is megtanulja elfogadni a környezetében élő többi állatot.

A staffik nyugodtabbak, engedelmesebbek, és a türelem és gondoskodás is jellemző rájuk. Ugyanakkor az idegen állatokkal ők is óvatosak, és ha fenyegetve érzik magukat, a nem megfelelően szocializált egyedek a stressz hatására támadóvá válhatnak.

A bull típusú kutyákkal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Ha szeretnéd jobban megismerni őket, akkor olvasd el ezt a cikkünket, vagy a Bulldog enciklopédia írójával, Kocsis Miklóssal készült interjúnkat, ide kattintva.

amerikai pitbull terrier bull típusú kutya staffordshire bullterrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!