hirdetés

Ezért nagyon veszélyes a lógó fülű kutyákra a párás idő

Hangai Lilla

2024. július 8 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor odakint „tapadós a levegő”, és még meleg is van, olyan, mintha végeláthatatlan szaunázásra kényszerítene minket az anyatermészet. Ez pedig hatással van kedvenceink egészségére is.

hirdetés

A kialvatlan éjszakákon és göndörödő hajakon túl a magas páratartalom jelentős hatással van a bundás barátaink egyik testrészére is. A kutyák fülének egészségét ilyen módon befolyásolja a párás idő.

A fültisztítás segíthet megelőzni a fülek begyulladását

A kutyák füle a párás idő hatására inkubátorrá válik

Bár azok a bolyhos, lógó fülek különösen kedves látványt nyújtanak, valójában nem a meleg, párás napokra tervezték őket. A probléma az, hogy az ebeknek L alakú fülcsatornája van, ami csapdába ejti a vizet egy úszás vagy fürdés után, majd azt a fülkagylók le is zárják.

Ha ehhez hozzáadunk egy kis hőt és párát is, azok a fülek inkubátorokká válnak. Ez pedig lehetővé teszi a baktériumoknak és a gombáknak, hogy a kutyák fülzsírján táplálkozva fájdalmas és bűzös fülgyulladást okozzanak. Gyakran egyik napról a másikra, minden előjel nélkül alakul ki a gond.

Hogyan érdemes kezelni a helyzetet?

A megoldás tulajdonképpen egyáltalán nem bonyolult. Egy kétlépéses fülnyugtató programmal pontot is tehetsz a kialakulóban lévő problémára. Elsőként távolítsd el a felesleges fülzsírt, vagyis a baktériumok táplálékát egy kifejezetten a kutyák számára kifejlesztett, hatékony de kíméletes fültisztító készítménnyel. Semmiképpen ne használj emberi használatra szánt terméket és/vagy fültisztító pálcikát! Ha ezzel megvagy, akkor tulajdonképpen megtisztítottad a fülcsatornát.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A következő lépés, hogy meg is szárítsd azt. Bár ez ijesztőnek tűnhet, ugyanis attól félhetsz, hogy megsérted a dobhártyát, ám az L alakú fülcsatorna most az előnyödre válik. Használj egy puha, tiszta kendőt vagy vattakorongot, és töröld ki a fület. Légy óvatos, de alapos. Ezt a komplett műveletet akkor kell elvégezni, amikor indokoltnak látszik. Érdemes a kutya hallókáját naponta ellenőrizni, így biztosan látni fogod, mikor van szükség a közbeavatkozásra. Ebben a cikkünkben dr. Bodó Andrea állatorvos tisztázza, hogy pontosan mi utal arra, ha szükségessé vált a fültisztítás. Ne feledd, hogy a fültisztítás és szárítás után néhány óráig még rázogathatják a kutyák a fejüket. Ez normális, a fülek ugyanis érzékenyek. Ha minden jól ment, ez elmúlik, és végül kényelmesebben fogja érezni magát az eb.

Ha jelentős a fülgyulladás, akkor valószínűleg gyógyszerre is szükség lesz. Amennyiben bizonytalan vagy, mindenképpen kérd ki az állatorvos véleményét!

Ide kattintva állatorvos mondja el, miről ismerhetjük fel a fülfertőzést, és hogyan kezelhető.

kutya fül tisztítása kutya fülek meleg időjárás párás időjárás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!