hirdetés

Így tedd rendbe nyakig sáros kedvencedet: videón egy imádnivaló rosszcsont

Szénási Szimonetta

2023. november 1 - Képek: Getty Images Hungary

Beköszöntött az ősz esős időszaka, ami sok gazda számára egyet jelent a vizes, saras bundájú kutya állandó rendbetételével. Segítünk, hogyan tudod egyszerre tisztán és egészségesen tartani négylábú társadat.

hirdetés

A ragyogó vénasszonyok nyarát felváltották a ködös, párás reggelek, és egyre több nap hullik több-kevesebb csapadék is. Ilyenkor különösen nagy figyelmet kell fordítanod kedvenced bundájára, valamint a mancsok ápolására. Soroljuk, mit tegyél, ha séta után nyakig sáros a kutya.

Készíts ki egy (-két) törölközőt!

Lakásban tartott jószágok esetében az esős napokon a legokosabb, ha már indulás előtt előkészítesz néhány törölközőt, hogy hazaérkezve azonnal meg tudd szárogatni az ázott ebet. Érdemes egyet a földre teríteni, amin meg tud állni, amíg egy másikkal leitatod a szőréről a víz nagyját.

Ha ezzel megvagy, akkor először mosd le, majd töröld szárazra kutyád mancsait. Sok sár, azzal együtt pedig egyéb szennyeződések – kisebb kövek, levéldarabok, ágacskák – gyűlhetnek fel az ujjai között, amik sok kellemetlenséget okozhatnak.

Ezt követően hajszárító segítségével szárítsd meg teljesen a bundát, nehogy megfázzon a kutya! Ha a javasoltak szerint jársz el, megelőzheted, hogy kedvenced a szőnyeget vagy a kanapét szemelje ki törölköző gyanánt.

Jobb megelőzni, hogy kedvenced a kanapén szárítkozzon!

Ha muszáj fürdetni

Amennyiben kedvenced nagyon saras lett, úgy indokolt lehet a fürdetés is. Mint tudod, és könnyen lehet, hogy a te négylábúd is közéjük tartozik, sok kutya imád dagonyázni a sáros pocsolyákban. Egyesek pedig a játék hevében tudják nyakig összepiszkolni magukat.

Ez a rosszcsont szemmel láthatóan nagyon élvezi a dagonyát:

Ha így, ha úgy, de ilyenkor nem igazán tudod beengedni a lakásba, míg rendbe nem szeded. Fontos, hogy mindig kifejezetten kutyák számára készült sampont használj, hiszen ezek a termékek a legkíméletesebbek az ebek bőréhez, illetve szőréhez. Vészhelyzetben még a babakozmetikumok lehetnek alternatívák, ám emberi használatra készült, illatos-kemikáliás termékkel ne fürdesd a kutyát az irritáció és az allergia veszélye miatt!

A fürdő után is mindig szárogasd meg teljesen a kutyát!

A mancsok ápolása

Télen gyakrabban válik indokolttá, de sokszor már ősszel sem árt, ha kedvenced talppárnáit ápolókrémmel véded. Ezek a termékek puhán tartják a mancsokat, és nem engedik, hogy az fájdalmasan kirepedezzen.

Elkél a kabát

A fázós, fiatal és idős, valamint a rövid szőrű kutyáknak már az őszi hónapokban is szükségük lehet kabátra, esetenként kutyacipőre is. Ebben az esetben nem „divatozásról”, hanem az állat egészségének védelméről van szó.

bunda fürdetés kutya mancs ápolás ősz sáros kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink