hirdetés

Ezt a két színt nem látja kutyád: miért más az ebek színérzékelése mint az emberé?

Ferenczi Deborah

2022. május 18 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyosan te is hallottad már azt a felvetést, hogy a kutya színvak, és valójában csak fekete-fehérben lát. Valójában ez egyáltalán nem igaz. Az viszont igen, hogy korlátozott színspektrumot érzékel. Azaz látja a színeket, de nem mindet és nem ugyanúgy, mint mi.

hirdetés

Valójában a kutyák látását, illetve színérzékelését számos kutatás vizsgálta már. A legújabb eredmények arra jutottak, hogy az ebek hasonlóképpen látnak, mint a színvak emberek.

A kutya látja a színeket?

Észrevettél már olyat, hogy különböző színű labdáid voltak, és a kutyád kifejezetten a sárgát preferálta? Ennek az oka az lehet, ahogyan ő látja a világot. Valószínűleg azok a játékok vonzzák, amelyek élénk kékek és sárgák. A piros, a narancssárga, a rózsaszín, a zöld és a lila színt nem érzékeli. Hasonlóképpen reagál a színekre, mint a vörös-zöld színtévesztő emberek, és előfordul, hogy nem ugrik olyan hévvel a vörös vagy zöld árnyalatú eldobott tárgy után. Fontos tudni, hogy kevésbé kontrasztosan és valamivel gyengébb felbontásban látnak az ebek, mint mi. Azonban éjszaka sokkal élesebben érzékelik a világot. Ennek oka az, hogy a látószervüket kiegészíti egy speciális fényvisszaverő réteg, az úgynevezett tapetum lucidum, aminek köszönhetően az éjszakai látásuk sokkalta élesebb.

A tudomány álláspontja változott az utóbbi időben

1937-ben Will Judy, a National Dog Week alapítója volt az első, aki arra a következtetésre jutott, hogy a kutyáknak rossz a látásuk. A Training the Dog című kézikönyvében Judy azt írta, hogy valószínűleg csak a fekete és a szürke különböző fénypontjait érzékelik. Sőt ennél továbbment, és azt is állította, hogy kizárólag általános körvonalakat és formát látnak. Az 1960-as években más kutatók úgy vélték, hogy az egyedüli emlősök, amelyek látják a színeket, azok a gorillák. Annak ellenére, hogy nagyon kevés bizonyíték állt erről rendelkezésre, általános tévhitté vált nagyon rövid időn belül. Az elmúlt néhány évtizedben azonban több kutatást végeztek, és megállapítottak néhány alapvető különbséget az ember és a kutya szemszerkezete között. Az eb ideghártyájában jóval több pálcika van, mint csap, olyan pedig, ami a zöld fényre lenne érzékeny, nincs.

Akkor milyen színeket lát az eb?

Fontos tudni, hogy az emberi látás háromféle csapsejtéhez viszonyítva, amivel az ibolya, a zöld és a sárga színek hullámait érzékeljük, a kutyusoknak csak kettő van. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ennek a pontos oka az, hogy míg az emberek szemének kialakulásánál az elsődleges célpont az volt, hogy a nappali fényben tájékozódjanak, addig az ebek szeme az evolúció során a hajnali és az esti aktivitáshoz alkalmazkodott. Az állatok számára ezekben a napszakokban sokkal kevésbé fontos a színek megkülönböztetése, azonban a mozgás érzékelése vagy a térlátás elengedhetetlen. Ennek köszönhetően éjszaka még egy kis bogarat is képesek észrevenni a sötétben.

Az alábbi skálán látható, hogy milyen színeket tud igazán érzékelni az ebed. 

A kutya színlátása.

Az alábbi skálán pedig az látható, amit te érzékelsz. 

Az ember színlátása.

A kutyák az UV fényeket is érzékelik?

Fontos tudni, hogy a látható fény hullámhosszát nanométerben mérik, a hosszabb, 700 nm körüli hullámhosszakat mi vörösnek, a rövidebb, 400 nm körüli hullámhosszakat pedig kéknek, esetleg ibolyának látjuk. A 400 nm-nél rövidebb fényhullámokat, magát az ultraibolya sugárzást nem érzékeljük. A kutya azonban igen: szeme az UV-fény több mint 61%-át engedi át, ami eléri a retina fényérzékeny receptorait. Az új adatok segítségével a tudósok meg tudják határozni, hogy egy kutya miként láthat egy vizuális spektrumot (például szivárványt) az emberhez képest.

Milyen különbségek vannak a kutyák és az emberek látása között?

A színlátás gyengeségéért cserébe az ebek látómezeje is szélesebb a miénknél, mozgásérzékelésük pedig klasszisokkal jobb. Bizonyos árnyalatokat pedig akár szét is tudnak választani. A “How To Teach Your Dog to Talk: 125 Easy-To-Learn Tricks Guaranteed to Entertain Both You and Your Pet,” című könyvben Arthur J. Haggerty leírja, hogyan tanítja meg a kutyákat a szennyes válogatására két különböző szennyeskosárral. Az egyik kosár fehér ruhával, míg a másik színesekkel van tele. A „fehér” és „színes” parancsok használatával képes az eb is megkülönböztetni őket. Játékokkal is próbálkozhatsz hasonló módon, de csak a fent ismertetett színtartományokban.

fekete- fehér kutya látása kutya látja a színeket kutya nem lát színeket színek érzékelése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink