hirdetés

Folytonos kemény munka az életért: ilyenek a személykereső kutyák mindennapjai

Szénási Szimonetta

2024. március 6 - Képek: Lakatos Gábor

Hoztak már ki az éjszaka közepén idős nénit a téli erdőből, ahogy demens beteg és szuicid gondolatoktól űzött tinédzser miatt is riasztották a „tatabányai terepjárósokként” ismert önkéntes csapatot. Kutyáik pedig számos alkalommal sikerre vitték a keresést.

hirdetés

Nem számít, hogy késő éjszaka van, az se, ha térdig ér a hó, vagy kemény mínuszok fagyasztják kopogóssá a talajt és az ember ujjait: ha megcsörren a telefon, a Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai perceken belül indulnak. Velük beszélgettünk.

A személykereső kutyák a legváltozatosabb terepen és körülmények között dolgoznak /Képek: Lakatos Gábor

Pontosabban csak az önkéntesek egy részével folyt az izgalmas társalgás a kávéillatú irodában, miközben a négylábú csapattagok hol békésen pihentek, hol éberen füleltek az utcáról beszűrődő zajokra. S természetesen egy-két kósza simogatást is bezsebeltek tőlünk, de csakis miután gazdájuktól megkapták az engedélyt a barátkozásra. A fegyelmezettség elengedhetetlen egy személykereső kutya esetében, de nem ez az egyetlen kitétel és készség, ami ehhez az embert- és kutyátpróbáló munkához kell.

Városban is helytállnak

Évekig készülnek

A jelenlevő egyesületi tagok – Körösladányi Zsombor elnök, Bots Viktória, Lakatos Gábor, Gurdon Mária, Horváth Krisztián és Horváth Bence – beszámolóiból igen aktív, sokszor feszített tempójú hétköznapok rajzolódtak ki. Mint nevetve rámutattak, mindig van mit csinálniuk.

Ha csak a személykereső munkát nézzük, az is minimum heti 8, de inkább több óra gyakorlást jelent. Többnyire munka után, estébe nyúlóan, vagy hétvégén. Egy-egy alkalommal akár 3-4 órát is eltöltenek terepen a kutyákkal, akik valamennyi csapattaggal szorosan együttműködve végzik a feladatokat.

Horváth Krisztián és kutyája, Buksi gyakorlaton

Ám ahhoz, hogy már tréningről beszélgessünk, az adott ebnek és gazdájának több évet kell képzéssel, gyakorlással tölteni, majd letenni a sikeres minősítő vizsgát. Majd ezután sincs pihenés: az említett rendszeres gyakorlás elengedhetetlen ahhoz, hogy egy személykereső kutya éles helyzetben is helytálljon.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Lakatos Gábor és Zeusz is felmentek a magasba

Magas kiadások

Az energia- és időbefektetés mellett anyagilag is készülni kell rá, ha valaki szeretne társából személykereső kutyát képezni. A mantrailing speciális felszereltséget igényel. Az eszközök – mint a hám vagy az autóba való boksz, hogy csak a legalapvetőbbeket említsük – pedig igen drágák. Ahogy az ember számára nélkülözhetetlen apparátus is. Ezeken felül pedig az eb kiemelten magas minőségű élelmezése, beleértve a gyakorlatokon elengedhetetlen ételmotiváció és jutalom is tetemes végösszeget ad ki.

Az orruk a legélesebb műszer

Egy tréningen, ahogy egy bevetés során is a kutya mind fizikálisan, mind mentálisan hatalmas terhelésnek van kitéve. Amellett, hogy helyzettől függően megesik, hogy kilométereket kell megtenni, gyakran extrém körülmények – erdős terület, nagy hideg, hó, eső, stb. – között, az orrukkal is megfeszítetten kell dolgozniuk.

Ez a különleges érzékenységű műszer a számokat tekintve mintegy százezerszer élesebb, mint az emberé. Elképzelhetetlen, mit érezhetnek vele! Feladatvégzés közben rengeteg stimulus éri őket, miközben nekik folyamatosan az adott személy szagnyomára kell koncentrálniuk. Emiatt elengedhetetlen, hogy a csoport többi tagja is figyelemmel kísérje az ebet.

Gurdon Mária collie-ja, Penny épp szagmintát vesz

Nemcsak a gazdájának, de legalább egy másik csapattagnak is folyamatosan a személykereső kutya és vezetője nyomában kell lennie, hogy monitorozza, mit csinál. Így adott esetben segítheti a kutyavezetőt, ha az eb például szagot tévesztett. Illetve azt is meg tudja mutatni, hol jelzett utoljára magabiztosan nyomot. Ehhez természetesen ismernie kell az állat jelzéseit, ami csak úgy lehetséges, ha folyamatosan együtt gyakorlatoznak.

10 éve fáradhatatlanok

 

A Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület immár fennállásának jubileumát ünnepelheti. Az elődnek tekinthető, akkor még csak terepjárós csoport 2006-ban alakult, majd 2014-ben összeolvadt az egyik helyi, 2009-ben indult polgár védelmi szervezettel. 2019-ben pedig elkezdődött a kutyás munka is. Az egyesület jelenleg körülbelül 45 tagot számlál. Egy részük háttérben, javarészt támogató munkát végez, akár informatikai, akár egyéb téren, például anyagi vagy tárgyi felajánlásokkal segítve a csapatot. Az aktív tagok száma 15 főre tehető. Ők a keménymag, akik többnyire minden bevetésen helytállnak. A négylábú bajtársak száma 5 fő.

Együttműködés minden szinten

Az eddig vázoltakból – amely részleteket az egyesületi tagok beszámolóiból tudtunk meg –, kiviláglik, hogy egy eltűnt személy felkutatása maximálisan csapatmunka – több szempontból is. Egyrészt az önkéntesek szorosan együttműködnek a hivatalos szervekkel, például a rendőrséggel. A „tatabányai terepjárósok” most már hivatalos partnerségben dolgoznak velük, ám így is szigorú protokollja van a kereséseknek. Ezeket az előírásokat is szem előtt kell tartani.

Ezen felül kiemelten fontos, hogy a kutyások biztosítani tudják az eb számára azokat a feltételeket, hogy az állat a lehető leghatékonyabban tudja átvizsgálni a terepet. Egy eltűnésnél, főleg, ha az adott személy veszélyben lehet, vagy veszélyt jelenthet másokra, rengetegen vannak egyszerre terepen. A sok ember nemcsak a jelenlétével, de a hozott szagokkal is nehezítő körülményt jelent.

Továbbá a kutya és a gazdája, illetve annak segítője is nagyon szoros kontaktusban van végig a bevetés során. És bár a személykereső kutya érdeme elvitathatatlan egy sikeres akciónál – mint megtudtuk, az is annak számít, ha a segítségével kizárható, hogy az illető járt az adott területen –, az emberi tényezőt sem szabad elfelejteni.

Komoly jelentkezőket várnak, de bújók bármikor mehetnek

 

Az Egyesület hétköznapjai igen feszített tempóban telnek. A civil munka mellett a karitatív vállalások (adományosztás, ház körüli feladatok ellátása, fuvarozás és hasonlók), a riasztások, illetve a tréningek szinte minden percüket szigorú beosztásba kényszerítik. Emiatt jelenleg csak nagyon komoly érdeklődők jelentkezését várják a csapatba. Értve ezalatt, hogy akik számára a képzés nemcsak hobbi vagy érdekes időtöltés, hanem valóban szeretnének személykereső kutyával dolgozni a jövőben.

Ám ha valaki szeretne „bújóként”, azaz eltűntként részt venni egy-egy alkalmon, annak mindig örülnek a kutyások, hiszen így új szagingerek érik a képzésben részt vevő kutyákat. Bújó személynek bárki jöhet, fiatal, idős vagy akár közösségi szolgálatos diák is.

Zeusz, Buksi és Penny

Ottlétünkkor három személykereső kutyával ismerkedhettünk meg. Név szerint Zeusszal, a mindössze egyéves tanuló németjuhásszal, Pennyvel, a border collie-val, aki már pár éve aktívan készül az éles bevetésekre, illetve Buksival, a labradorral, aki mint nagy öreg már komoly sikereket tudhat a magáénak. Az Egyesület egyik legnagyobb büszkesége is az ő nevéhez köthető.

Kilométereken át keresték a néniket

Egy zord, esős, estébe nyúló mentés során, közel 3 kilométert megtéve sikerült megtalálnia egy idősek otthonából eltűnt asszonyt. A rendőrök is elismeréssel adóztak a négylábú és segítői előtt. Mint elárulták, maguk sem hitték, hogy az extrém körülmények között eredményes lesz a bevetés. A másik büszkesége a csapatnak Elen, Ördög István kutyája, aki szintén egy 3 kilométeres nyomon haladva talált rá egy eltűnt idős nénire.

A kutyák képességeiről nem pusztán elméleti ismertetőt kaptunk: lehetőségünk volt részt venni egy másfél órás gyakorlaton is, ahol mindhárom eb megmutatta, mire képes. Cikkünk folytatásaként erről foguk mesélni. Addig pedig ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amelyből megtudhatod többek között azt, mi az a „légszimat”, és az miért kiemelten fontos a mantrailing során.

keresőkutya Magyarország személykereső kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!