hirdetés

Erdőtüzek és áradások világszerte: így mentik a kutyákat a természeti katasztrófák helyszíneiről

László Enikő

2021. augusztus 22

A természeti katasztrófák sajnos napjainkban egyre gyakoribbak, a világ számos pontját sújtják. A különböző szervezetek azonban szerencsére nemcsak az ott élő embereket, hanem házi kedvenceiket is folyamatosan mentik.

hirdetés

Görögország, Törökország, Oroszország, Németország, Belgium és Haiti. Csupán néhány ország azok közül, ahol a jelenleg vagy az elmúlt időben valamilyen természeti katasztrófa következett be. Az áradások, erdőtüzek vagy éppen földrengések nem csak az embereket sújtják, hanem kedvenceiket és a vadállatokat egyaránt.

Törökországi erdőtűzben megsebesült kutya.

Erdőtűz Görögországban

Egy athéni elhagyatott kőbányában mentenek önkéntesek egy ideiglenesen létrehozott menhelyen sérült vagy a katasztrófa következtében hátrahagyott állatokat. A gyorsan terjedő erdőtüzek miatt emberek ezreit kellett evakuálni, figyelmeztetni őket, hogy hagyják el otthonaikat. Sokan pedig sajnos házi kedvenceik nélkül távoztak, így ők csak az önkéntes segítőkre hagyatkozhattak. A Dog’s Voice nevű szervezet igyekszik mindenki figyelmét felhívni, hogy aki sérült, magára hagyott állatot talál, vigye hozzájuk, hiszen ők el tudják látni, illetve biztonságba tudják helyezni az állatot. Eddig több mint kétszáz házi kedvencről gondoskodnak az ideiglenesen felépített menhelyen. A bekerülő védencek többsége enyhe égési sérüléseket szenvedett, légzési nehézséggel küzd vagy rendkívül kimerült.

Erdőtűz Törökországban

Az erdőtüzek Törökországot is sújtották. A helyi önkéntesek nemcsak kutyákat, de lovakat, marhákat, teknősöket, macskákat és minden sérült állatot megmentenek, akit csak találnak.

Az alábbi videóban látható, hogyan mentenek meg török katonák egy kutyacsaládot:

A fenti videóban egy láncra vert anyakutya látható csupán néhány napos kölykeivel. Ha a katonák nem érkeznek időben, nem fedezik fel a törmelékek között tengődő családot, valószínűleg nem élték volna túl a katasztrófát.

Erdőtűz Kanadában

Az evakuálásban segédkező kutató- és mentőcsapatok augusztus elején lettek szemtanúi annak, hogy egy kutyatulajdonos hátrahagyja kedvencét, és elmegy. Az Okanagan régióban több mint kétezer ingatlanból kellett evakuálni az embereket, ezért érkeztek segítő önkéntesek a helyszínre. Ők lettek figyelmesek arra, hogy egy idősebb férfi autójával elhagyja a helyszínt, majd néhány méter után megáll, és kiteszi belőle kutyáját. A később Smokeynak elnevezett ebet a csapat magához vette, azóta pedig kabalájának tekinti.

Erdőtűz Szibériában

Az erdőtűz Szibériában is tombol, és nemcsak Moszkvához kerül egyre közelebb, hanem már az Északi-sarkot is elérték a hatalmas füstfelhők. A The Siberian Times beszámolója alapján a helyi önkéntesek folyamatosan mentik a tűz környékén élő állatokat, ám sajnos nem mindenkin tudnak segíteni. Egy alkalommal egy elpusztult kutyát találtak a lánc végén. A szervezetek főként égési sérüléseket szenvedett macskákat mentenek, de természetesen az ebeken is segítenek.

Áradások világszerte

Sajnos a katasztrófák sora itt nem ér véget. Olaszországban szintén tomboltak az erdőtüzek, aminek következtében számos állat szorult segítségre. Emellett az áradás sem kerülte el az országot, ahogyan Németországot vagy Belgiumot sem. Az állatokat sokszor a láncok végéről, autók tetejéről kell menteni, de néhány hónappal ezelőtt Ausztráliában egy tenyészet kennelbe zárt ebeit kellett kimenteni az árvíz következtében.

A természet jelzése egyértelmű: valamit nagyon nem csinál jól az emberiség. Ennek pedig igen súlyos következményei vannak már most, napjainkban is.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatmentés állatmentők áradás erdőtűz katasztrófa katasztrófa kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink