hirdetés

Így jelzi az eb, ha úgy érzi, nem szeretik: a túl sok alvás és a válogatás is lehet tünet

Buzgó Csilla

2022. március 27

Lehet, hogy a gazdi úgy érzi, szereti a kutyáját, ám ezt nem mindenki tudja mindig megfelelően kimutatni. Hogyan tedd egyértelművé kedvenced számára, hogy imádod őt? Máris eláruljuk!

hirdetés

Akárcsak az embereknél, a kutyusoknál is létezik szeretetnyelv, és mivel az övék nem mindig egyezik a miénkkel, a két faj között létrejövő bensőséges érzések kifejezése gyakran sikertelenségbe torkollik.

A testbeszéd, a hanglejtés és a metakommunikáció sokszor többet nyom a latban, mint maguk a szavak. Annak a gazdinak, aki ezekre nem túl fogékony, gondot okozhat házikedvence megértése, illetve saját szándékainak kifejezése is. Léteznek azonban egyértelmű tényezők.

Ha az alábbiakat nem biztosítod kutyád számára, jogosan érezheti azt, hogy nem szereted őt:

Elegendő mozgás

Nem csak dolga elvégzése végett szükséges naponta többször sétáltatni azt az ebet, aki nem kertes házban él. Még utóbbi ingatlantípus lakóit is rendszeresen kell a szabadban mozgatni, különben egy idő után unottak és bánatosak lesznek az ingerszegény környezettől. A testmozgás másik hatalmas előnye, hogy endorfinokat termel, ezek pedig segítenek fenntartani kutyád jó közérzetét.

Megfelelő ápolás

Az elhanyagolt bunda, szájhigiéné és karmok nem csak kedvenced komfortérzetén rontanak, az egészségét is komolyan veszélyeztetik. Bár a kutya nem feltétlenül tudja, hogy a te feladatod őt megszabadítani a foglepedéktől, a túlnőtt karmoktól, vagy kifésülni a csomókat a szőrében, attól még a te felelősséged. Tőled várja a segítséget, mivel bízik benned, illetve megszokta, hogy az élethez szükséges feltételeket általában te biztosítod számára.

A társaságod

A háziasítás hosszú évezredei során a kutya genetikai szinten kötődni kezdett az emberhez. Már nem csupán azért imád mellette időzni, mert ételt és szállást ad neki, kutatások bizonyítják, hogy az eb önmagáért szereti gazdáját.

Ha túl sokat hagyod egyedül a kutyusodat, idővel már beletörődik szomorú sorsába, és a depresszió tüneteit kezdheti produkálni.

Játék, szórakozás

Egy kutyus akkor a legvidámabb, ha fizikailag és mentálisan is rendszeresen stimulálják. A játék mindkét kritériumnak megfelel, hiszen nemcsak a problémamegoldó készséget és az erőnlétet, hanem az ügyességet is fejleszti. Ezek a tulajdonságok önbizalmat adnak az ebnek, aki mindig emlékezni fog arra, hogy a te segítségeddel szerezte meg, vagy fejlesztette őket tökélyre.

Amennyiben a fenti tényezők hiányoznak a kutyus életéből, a szeretethiány jeleit kezdheti produkálni. Ezek az alábbiak:

Feltűnően sokat szunyókál

A depresszió során végbemenő kémiai folyamatok eltompíthatják a kutyát, gyakorta lehet kedvetlen, inaktív. A negatív érzésekbe mentálisan is belefáradhat, ezért inkább alszik, mert mást úgyse nagyon tehet, ha állandóan ignorálják őt.

Elkanászodik

A berendezés lebontása, bútorok, ruhadarabok szétrágása, a látszólag céltalan ugatás, valamint az eledelek közötti válogatás, finnyásság mind azt jelezheti, hogy a kutyusnak elege van a szeretethiányból. Inkább rosszalkodik, csak hogy odafigyelj rá, valamint frusztrált energiáit igyekszik levezetni a rendetlenkedés által.

Megváltozik a testsúlya

Hacsak nem más egészségügyi probléma áll a háttérben, amit először is az állatorvosnak kell kizárnia, valószínűleg lelki diszharmónia uralja kedvencedet. Az étvágytalanság együtt járhat a depresszióval, a hízás pedig akkor indulhat meg, amikor a gazdi elblicceli az együtt töltött minőségi időt, és jutalomfalatokkal igyekszik lekenyerezni a figyelmére ácsingózó ebet.

Gyakran látod letargikusnak

A szeretethiányos kutyusról ébren töltött óráiban is lerí a szomorúság. A vokalizációra hajlamos fajták nyüszítéssel, óbégatásszerű vonyítással adhatnak hangot hatalmas bánatuknak. Más kutyusok csak sóhajtoznak, ide-oda tekintgetnek, hátha érkezik valahonnan néhány boldogságmorzsa.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdektelen kutya kutya szeretet kutya szeretet kimutatása kutya testbeszéd szeretethiányos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink