hirdetés

Alaposan nézd meg, milyen „műcsontot” adsz a kutyádnak! A rawhide kerülendő!

Csupor Erik

2022. november 4 - Képek: Getty Images Hungary

Egy korábbi alkalommal azokat az ételeket és táplálékkiegészítőket vettük végig, amelyeket csak igen korlátozottan, vagy egyáltalán nem adhatóak kutyáknak. Ebben a felsorolásban tettünk említést a „műcsontok” köréről, meglehetősen elítélő módon.

hirdetés

Hogy miért soroltuk ezeket a széles körben forgalmazott rágnivalókat ebbe a körbe, nos az alábbiakban szeretnénk alaposabban kifejteni. Mi is egy (rawhide alapú) műcsont tulajdonképpen, miből és hogyan készül, mielőtt a boltok polcaira kerül?

Az állateledel-ipar

A cikk írója általában nincs ellene a kutyatápoknak, teljes mértékben érthető ezek hasznossága és kényelmessége a legtöbb esetben. Habár az utóbbi időben ezek tartalma is sokat fejlődött, a kutyatápok között is vannak prémium minőségűek és rettenetesek egyaránt, és ha valaki a tápok mellett dönt, bőven van választási lehetősége. Ugyanakkor azzal sem árt tisztában lenni, hogy a „pet food industry”, vagy a kedvencek eledelének gyártása egy óriási, multi-milliárd dolláros üzletté vált, amelyik a mostani becslések szerint 2025-re el fogja érni a 115 milliárd dolláros árbevételt.

Az óriási tőkeerő, amit ezek a gyártó cégek képviselnek, természetesen hatalmas marketing célú kiadásokat is lehetővé tesznek. A marketingre szánt összegek sokféleképpen kerülnek felhasználásra, és ha valaki csak ezeket az üzeneteket figyeli, nem biztos, hogy jó döntéseket hoz. Van példa arra, és nem is egy, hogy bizonyos, jól ismert márkák termékei, amelyek hirdetései fő műsoridőben futnak a kereskedelmi tv-kben, alig 4-5 %-os hústartalommal rendelkeznek. A kutyák pedig nem növényevő állatok, az ősök ragadozók voltak.

A kutyás táplálékokkal és táplálékkiegészítőkkel foglalkozó szakirodalomban szinte teljes az egyetértés abban, hogy a modern ipar által gyártott ilyen jellegű táplálékok közül szinte a legártalmasabb a vágóállatok bőréből készült műcsontok köre, amelyeket angol nyelvterületen rawhide termékeknek neveznek. Ezeket a termékeket a gyártók általában úgy hirdetik és adják el igen nagy mennyiségben, hogy ezek kiválóak a kutyák fogápolására, a rágóizmok erősítésére és a kutyák unalmának elűzésére is. Kevesen tudják, hogy ez a termékkör azért jelent meg, mert a modern húsipar és bőripar egyik túltermelési válságára jelentett megoldást, a kutyatápszer-gyártók számára pedig olcsó alapanyagot ad.

Van rajtuk bőr…

Amikor egy vágóhídon egy állat, többségében marha, feldolgozásra kerül, a bőrével 2 dolog történik. A felső, kemény réteg tovább vándorol a bőriparhoz, ahol táskák, cipők, kabátok és autó üléshuzatok készülnek belőle. A belső, puhább, úgynevezett nyers réteg pedig az állateledel-gyártókhoz kerül, és egy szinte vegyipari szintű feldolgozási folyamat során műcsontokká alakul át. Hogyan is történik mindez?
A bőröket első körben hamu-lúg oldattal és az igen erősen mérgező hatású szódium-szulfid mésszel kezelik, hogy egyrészt tartósítsák őket, másrészt, hogy könnyebb legyen a maradvány szőrök eltávolítása a bőr felületéről.

A rawhide, azaz a bőr belső rétege ezt követően egy fehérítési folyamaton megy át, amit különböző fehérítő vegyületekkel végeznek, sok esetben hidrogén-peroxiddal, ami szintén nem a „környezetbarátságáról” híresült el.

Ezt követően kerül sor vegyszerekkel kezelt bőr vágására és további kezelésére annak érdekében, hogy jól eladható legyen a kutyás boltokban és felkeltse a gazdák figyelmét a polcokon. A folyamatban mesterséges ízesítő és illatanyagokat és színfestékeket használnak fel a „fogyasztó számára kívánatos összhatás” elérése érdekében. A szép, fehér, tisztának tűnő, de mégis csontszerű hatás kialakítása érdekében gyakran titánium-oxidot tartalmazó festékanyagok felhasználására kerül sor.

A gyártás utolsó szakaszában a különböző ragasztóanyagok kerülnek sorra, amikkel kialakítják a kereskedelmi termékek végleges formáját: többségében csont alakot, pálcikákat vagy kutya-fülű űrlényeket, vagy bármi egyebet, amit a gyártó marketing osztálya megfelelőnek és leginkább eladhatónak tart, és ami éppen az aktuális trend. Ezekben a ragasztóanyagokban és a végtermékekben amerikai vizsgálatok sok esetben ólom, arzén, higany és formaldehid maradványokat és elemeket találtak. Ezt követően a termék kap egy szép és ízléses csomagolást, és a boltok polcaira, majd a kutyákhoz kerül.

Van élet műcsont nélkül is

A fentiek ismeretében talán érthetővé válik, hogy miért nem javasolt általában az alacsony árukkal és extrém külsejükkel csábító műcsontok használata kutyáink esetében. Arról itt és most szó sem esett, hogy egy szétrágott és megdagadt, sok esetben nagy darabokban, vagy egyben lenyelt műcsont milyen emésztési és bélelzáródási problémákat jelenthet kis- és középtermetű kutyák esetében.

Természetesen, műcsontok és jutalomfalatok is léteznek már kutyabarát, természetes összetevőkből, ezek árkategóriája azonban jelentősen meghaladja a legtöbb, a marketing miatt széles körben ismert kereskedelmi márkákét.

Ha már fogtisztítás és a rágóizmok erősítése, a legköltséghatékonyabb és egészséges (természetes) megoldás: majdnem minden hentes árul pl. marha lábszárcsontokat, amik tökéletesen megfelelnek ezeknek a céloknak, és ráadásul a kutyáink számára sem jelentenek veszélyeket.

Csupor Erik kutya csont kutya etetése milyen csontot ehet a kutya műcsont

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink