hirdetés

Kutyaviadalról mentették ki a tragikus sorsú pitbullt, ma tűzoltóként az embereket segíti

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 16 - Képek: YouTube

Kölyökként kizsákmányolták és harcra kényszerítették az emberek, a pitbull ma mégis őket szolgálja. Ismerjétek meg Hansel példaértékű történetét!

hirdetés

A tragikus sorsú Hansel élete borzasztóan indult, a kutyaviadalok világa nem ígért neki semmi jót, sőt hosszú életet sem. A mentett pitbull ma mégis világszerte ünnepelt felderítőkutya, aki a New Jersey-beli Millville-i tűzoltóság kötelékében dolgozik. Hogyan lehetséges ez? A nemes lelkű jószág hosszú utat járt be a mostani sikerig.

Hanselt kölyökként egy kutyaviadalról, egész pontosan a ringből menekítették ki. Ennek hála szerencsés fordulatot vett az élete. Kép: YouTube

A ringből az iskolába

Hansel mindössze 7 hetes csöppség volt, mikor kimentették egy kutyaviadalról a kanadai Ontarióban. Brutális gazdáinak nem esett meg a szíve a kölykön, engedték volna, hogy harcoljon, életre-halálra. A #savethe21 elnevezésű globális kampány célja 21, korábban harcra kényszerített kutya megmentése volt. Azt akarták, hogy ezek az állatok elaltatás helyett kapjanak még egy esélyt. A mentett ebek között volt Hansel anyja és testvére is.

Végül a viadalról kiszabadított kutyák közül öt, köztük Hansel és nővére, Gretel Philadelphiába, egy Throw Away Dogs Project nevű szervezethez került, amely K9-es kutyák képzésére szakosodott. Ha nem így alakul a sorsuk, akkor a két pitbull feltehetően élete végéig harcolt volna – mondta Carol Skaziak, a szervezet alapítója.

Szerencsére ma már harc helyett Hansel életét a tanulás és a játék tölti ki. / Kép: YouTube

K9-es tisztként 14 szagot ismer fel

Hansel 16 hetes oktatása a szervezetnél igen eredményesnek bizonyult, azt követően pedig beíratták egy K9-es akadémiára, hogy speciális kutyát képezzenek belőle.

Így a pitbull hivatalosan K9-es tiszt lett. Jelzőkutyaként 14 gyúlékony szagot képes felismerni, többek között a kerozint, a benzint és a dízelt. Jelenleg a New Jersey-beli Meanville-ben dolgozik mint a helyi tűzoltóság hivatalos tagja. Feladata a gyújtogatási helyszínek feltérképezése.

Mindig munkára kész

Gazdája, Tyler Van Leer tűzoltó elmondása szerint Hansel vidám és rendkívül energikus kutya, aki mindig készen áll a munkára. Amint meglátja Tyler kezében a munkaruháját, azaz a hámot, azonnal elkezd körbejárni, jelezve, már alig várja a feladatot. Ráadásul olyan, mintha mindig mosolyogna.

Hansel tiszt Meanville-en kívül más tűzoltóságoknak és rendőrkapitányságoknak is segít, emellett részt vesz a tűzoltóság diákoknak szervezett tűzmegelőzési programjain.

A mentett pitbull történelmet írt

Nem túlzás azt állítani, hogy példaértékű karrierjével Hansel kitaposta az utat a többi pitbull számára is, hiszen a fajtát rengeteg tévhit és félelem övezi. A szörnyű indulás ellenére Hansel bebizonyította, hogy egy harcoláshoz szoktatott kutya is lehet hős a megfelelő környezet és nevelés segítségével.

Mint Carol Skaziak fogalmazott, Hansel történelmet írt: – Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy Hansel az első pitbull New Yerseyben, akit tűzveszélyes helyszínek felderítésre használnak. Rengeteg kutatást végeztem, így nem hiszem, hogy lenne rajta kívül más is az országban.

Szerető gazdája, Tyler Van Leer mellett az egész tűzoltóbrigád rajong a pitbullért. /Kép: YouTube

Azon túl, hogy Skaziak és Tyler Van Leer is úgy ítélik meg, Hansel taposta ki az ösvényt fajtatársai előtt, a tények is ezt az elgondolást igazolják, ugyanis a történetét megismerve már több városból is jelezték, hogy szükségük lenne hasonlóan képzett pitbullokra a helyi őrsön vagy tűzoltóságon.

Elismerés és szeretet

Amellett, hogy Hansel munkája nagyon értékes, a kutya személyét is szeretet és megbecsülés övezi.

Elválaszthatatlanok vagyunk. Itt, a tűzoltóságon is mindenki szereti őt. Egyszerűen fantasztikus kutya, sose kérnék rajta kívül mást!

– tett vallomást a derék pitbull gazdája.

jelzőkutya mentett állatok mentett kutya mentett kutya nevelése pitbull pitbull terrier nevelése tűzoltó kutya tűzoltóság kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink