hirdetés

Tűzoltóvá avatták az összeégett kutyát: amikor a mentőkutyát mentik

Buzgó Csilla

2021. július 6

Hatalmas szerencséjük volt ezeknek a jószágoknak, még jó, hogy a rátermett mentőalakulatok minden esetben a helyzet magaslatán voltak.

hirdetés

Állatot menteni mindig nagy kihívás, hiszen a kritikus helyzetekben teljesen másképp reagálhat, mint egy ember. Sokszor nem is tudja, hogy jót akarnak neki. Ezért plusz erőfeszítésekre is szükség van az állatmentők részéről annak érdekében, hogy meggyőzzék a kutyust ebbéli szándékukról. Az alábbi esetekben szerencsére sikerrel jártak.

Szájon át lélegeztették Nalut

A 35 éves kaliforniai Crystal Lamirande szörnyű látványra tért haza egy márciusi napon 2017-ben. Háza lángokban állt. Imádott kedvence, a bichon frise-si-cu keverék Nalu bent rekedt. A sűrű füsttől és a hőségtől a nő nem tudott bejutni a házba, hogy kihozza őt.

A tűzoltók azonban szélsebesen a helyszínre siettek. Egyikük, Andrew Klein szerencsére megtalálta a házban az alélt állapotban fekvő kutyát. Amint kiért vele a ház elé, megkezdte újraélesztését: először szájon át lélegeztette, majd oxigénmaszkot tett rá.

Az akció sikerrel zárult, és bár sajnos Lamirande-nek mindene odaveszett a tűzben, legféltettebb kincsét, a kutyáját meg tudták menteni.

Amikor a mentőkutyát mentik

A bernáthegyi fajta arról híres, hogy hajdanán rumoshordóval a nyakában segített a hófedte hegycsúcsokon bajba jutott embereknek. Ezúttal azonban egy 16 tagú mentőcsapatnak kellett lehozni Anglia legmagasabb és legjelentősebb hegycsúcsáról egy 55 kilós bernáthegyi nőstényt, Daisyt. A kutyus túrázni ment gazdijaival a Scafell Pike-ra, ám a lejövetel folyamán hirtelen összeesett, mert fájtak a hátsó lábai.

A mentőcsapat érkezésére nem kellett sokáig várniuk: akárcsak az embereket, Daisyt is egy hordágyon menekítették le a hegyről, majd ellátták sérüléseit, amit a kutyus szépen és békésen tűrt.

Basanti, a lobogó vízbe esett kutyus

Az indiai Radzsisztán államban működő Animal Aid Unlimited nevű állatmentő szervezet tagjait szörnyű balesethez riasztották 2017 nyarán. Tisztázatlan körülmények között egy kutyus forrásban lévő vízbe esett. Súlyos égési sérüléseket szenvedett. Bőrének egy része már kezdett elhalni, amikor az állatmentők ráleltek a romok között.

A kínzó fájdalom ellenére a kicsi bátran és fegyelmezetten viselte, amikor a mentőcsapat ellátta, mintha tudta volna, hogy jót akarnak neki. A gyógyterápia több napot vett igénybe, de végül sikerrel jártak, és három hónap múlva a kutyus tökéletesen felépült.

A mentésről készült felvétel megrázó képeket tartalmaz, tehát csak akkor nézd meg, ha erre felkészültél!

Tűzszerésznek készül a mentett kölyökkutyus

Még csak háromhetes volt a kis Jake, de máris hatalmas bajba került. Egy lángoló pajtában rekedt. Szerencsére egy szabadnapos tűzoltó lakott a szomszédban, aki azonnal rohant is a felszereléséért, így ki tudta menteni a tűzből az aprócska ebet. Szegény pára testfelülete 75%-a megperzselődött, gazdái pedig nem tudták kifizetni az állatorvosi számlákat, ezért magára hagyták a kicsit.

Megmentője, a dél-karolinai Hanahan Tűzoltóságon dolgozó Bill Lindler azonban képtelen volt lemondani róla, így örökbefogadta Jake-et. Ő lett a tűzoltóállomás hivatalos kabalája, Lindler pedig elindította őt a tűzszerészkutyák kalandos útján.

A bátor kutyus mindennapjait azóta a Facebookon kísérhetik figyelemmel a követők.

(Képek: Getty Images Hungary, Facebook, Instagram)

állatmentés baleset életmentés kutya életveszély mentőkutya mentőkutyák tűzoltó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink