hirdetés

Menet közben ugrott ki a kutya az autópályán: videón az eset

Hangai Lilla

2024. március 7 - Képek: Getty Images Hungary

Megdöbbentő képsoroknak lehetsz szemtanúja. Szomorú ilyet látni, tudva, hogy nagyon könnyen megelőzhető az eset.

hirdetés

A videófelvételen kifogástalanul látszik, ahogy a kétszer 4 sávos autópályán a lelkes eb a hátsó ablakon keresztül kiugrik, majd zavartan szaladgál az autók között, míg a gazdáknak sikerül nyakon csípniük, és visszatessékelni a járműbe. Az eset könnyedén végződhetett volna tragédiával, és itt most nemcsak arra gondolunk, hogy megsérül vagy életét veszti az állat. Egy forgalmas útszakaszon tömegkarambol is könnyedén kialakulhat, ami ilyen sebességnél az autósok számára is életveszélyes. Mutatjuk, hogyan ugrott ki a kutya az autóból!

Itthon szabályellenes így szállítani a kutyát

Természetesen a teljes történetet nem ismerjük, nem láttuk az előzményeket, tehát elképzelhető, hogy a kutya be volt kötve az autóban, csak a rögzítés elszakadt. Ugyanakkor hadd ragadjuk meg az alkalmat arra, hogy elmondjuk, felelős gazdaként köteles vagy boxban vagy kifejezetten ebek számára tervezett biztonsági övvel, hámmal rögzítve szállítani a kutyát. Ez nemcsak az ő, hanem a magad és más autósok védelmében is fontos!

A hazai KRESZ-ben nincs külön a kutyákra vonatkozó szabály, őket rakományként minősítik, amivel a következőképpen kell eljárni:

A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.

Ebből tehát kitűnik, hogy a négylábú kikötés vagy box nélküli szállítása szabályellenes!

Ráadásul biztonsági rögzítés nélkül nemcsak az jelenthet problémát, ha az eb kiugrik a lehúzott ablakon, hanem az is, ha összeütközöl valakivel.

Egy 2 kilogrammos yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 kilométer/óra sebességű ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az autóban utazóknak

– magyarázta dr. Tokodi Panna, az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának rendőr főhadnagya a kreszvaltozas.hu-nak adott nyilatkozatában.

Bár a box az utazáshoz kicsivel nagyobb beruházás, egy kutyák számára készült utazáshoz használatos biztonsági hám nem több néhány ezer forintnál, így nem lehet kifogás!

Ide kattintva a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Veszprémi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési videóját nézheted meg, amely segít abban, hogyan kell kutyát szállítani biztonságosan.

autó autó és kutya autóban szállítás autóban utazás kutyás videó videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!