hirdetés

Miért ugat a kutya az autóban? Ha megérted az okát, leszoktatni is könnyebb lesz

Ferenczi Deborah

2022. március 1 - Képek: Getty Images Hungary

Az ugatás néha nagyon sok kellemetlenséget okozhat, ám meg kell értenünk, hogy a kutyák számára a kommunikáció egyik elsődleges módja. Fontos, hogy először megértsük a viselkedés mögött meghúzódó okot, mielőtt megpróbálnánk módosítani.

hirdetés

A vezetés közbeni folyamatos ugatás elterelheti a figyelmedet az útról és a forgalomról, így ha másért nem, ezért érdemes leszoktatni róla az ebet. Kövesd az alábbi tippeket!

Tippek a szorongás ellen

Az ugatás egyik fő kiváltó oka a szorongás. Okozhatja negatív tapasztalat, de az autózási rutin hiánya is. Előfordul, hogy a kocsi az állat fejében az a hangos doboz, amivel félelmetes helyekre, például állatorvoshoz viszik. Ilyenkor érdemes lehet pozitív asszociációt létrehozni, ami segít a kutyának jobb emlékeket felidézni. Ez úgy lehetséges, ha az autót olyasmivel párosítod, amit a kutyád szeret, például egy kedvenc csemegével vagy játékkal. Az is jó ötlet, ha rövid körutazásokkal kezded a környéken, majd hazafele fordulsz, hogy az eb megértse, mindig haza fog jutni.

Küzdelem az agresszió és a frusztráció ellen

Sokszor a kutyák azért ugatnak az autó mellett elhaladó állatokra, emberekre, járművekre, mert helyhez vannak kötve. Nagyon gyakori, hogy ezek az ebek pórázon is reagálnak az ilyesfajta helyzetekre. Ennek oka többek között az, hogy a váratlan ingerektől megijednek, és agresszióval reagálnak. Kezelése általában figyelemeltereléssel lehetséges, tehát érdemes valamilyen elfoglaltságot adni kedvencednek, de ezenfelül a szoktatás is kiváló megoldás lehet. Tehát abban az esetben, ha jól reagál ezekre a történésekre, jutalmazd meg, ellenben a negatív reakciót sose díjazd, így előbb-utóbb meg fogja tanulni, hogy miként kell helyesen viselkednie a járműben.

A túlzott izgalom elleni küzdelem

A fentiekkel ellentétben ez az alternatíva teljesen másból táplálkozik, nincsen benne sem félelem, sem szorongás, helyette a túlzott izgalom váltja ki. Ilyenkor nehéz lehet az állatot kezelni, mivel sokat mozog a hátsó ülésen. Egy interaktív játék segíthet neki megnyugodni és valami másra összpontosítani. Ilyenkor hagyd figyelmen kívül az ugatást az autóban, ezzel nem biztatod őt erre a viselkedésre.

Miután azonosítottad az ugatás kiváltó okát, specifikusan fogod tudni kezelni a kialakult problémát. Addig is nézd meg, milyen biztonsági intézkedésekre van szükség, ha kedvenceddel autózol!

autó és kutya autóban utazás kutya utazik kutyahangok jelentése miért ugat a kutya ugat a kutya autó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!