hirdetés

Miért támad a kutyád mindenkire séta közben? Így szoktasd le róla!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 10

Ha eleged van abból, hogy sosem tudod, kedvenced mikor ijeszti halálra az ártatlan járókelőket, ez a cikk neked szól.

hirdetés

A kutya territoriális állat, és ha egyszer a fejébe veszi, hogy egy bizonyos helyszín, tárgy, esetleg ember az ő tulajdona, jaj annak, aki közeledni mer hozzá! Sokszor azonban ennél mélyebben gyökerezik az eb idegenek felé produkált agresszív viselkedése.

Kölyökkori beidegződés

Ha nem ismered kedvenced múltját, könnyen lehet, hogy nem tudsz olyan őt ért traumáktól, melyeknek köszönhetően agresszív viselkedést váltanak ki belőle az idegenek. Emellett sokszor az is előmozdítja a veszélyes reakciókat, ha az eb nem szocializálódott megfelelően, vagy valamiért nem tudta a kritikus időszakban megtanulni, hogy a harapás fáj a másik félnek.

Korrekció híján fogalma sem lesz arról, hogy amit csinál, az helytelen, neked kell rávezetned őt a kívánatos viselkedésre ezekben a szituációkban.

Félelem

Az ijedtségtől vezérelten támadó kutya testbeszéde ellentmondásos, hiszen nem magabiztos és bátor, hanem sokkal inkább segítségre szoruló, fájdalmakkal teli benyomást kelt. Egy ilyen állat retteghet attól, hogy az idegen bántani fogja, hogy téged bántani fog, hogy elfoglalja a területét, kitúrva őt a helyéről, vagy csak egyszerűen rossz emlékei vannak az adott illető típusával kapcsolatban.

Sokszor nem minden idegenre ugrik a kutya, csak bizonyos embertípusok irritálják, például a gyerekek, a kalapos emberek, a sötét ruhába öltözött egyének, stb.

Az idegességre még rátehet egy lapáttal, ha a póráz, a kerítés, vagy bármilyen más blokkoló tényező elvágja az állat menekülési útvonalát, így még jobban bepánikolhat.

Egészségügyi probléma

Ha a kutya viselkedése hirtelen változik negatív irányba, elképzelhető, hogy erről nem ő tehet. Egyes egészségügyi zavarok, például az idegrendszert és az agyat érintő betegségek, az ásványianyag-hiány, pajzsmirigyprobléma, epilepszia, vagy krónikus fájdalom is eredményezhet agresszivitást. Ilyenkor a biztonság kedvéért látogassátok meg az állatorvost!

Birtoklási vágy és dominancia

A felsőbbrendűség-tudat vezérelte agresszív kutya testbeszéde elárulja, hogy bármire kész célja elérése érdekében. Farkát, hátszőrét borzolja, előre dől, testsúlyát mellső lábaira helyezi, morog, vicsorog. Ha a gazdit védi ilyen vehemensen az állat, az azért lehet, mert ő nem alakított ki magabiztos vezető státuszt az eb életében. A kutyus úgy érzi, neki kell a sarkára állnia, ha idegenek fenyegetik személyes terüket, ezért támad boldog-boldogtalanra.

Hogyan kezeld a mindenkire támadó kutyát?

Első lépésként érdemes meghatározni a kiváltó okot, aztán felépíteni a nevelési tervet. Egy túlzottan domináns kutya számára meg kell mutatnod, hogy nem szükséges attól tartania, hogy valami nem úgy alakul, ahogyan az neki a legjobb. Magabiztos, nyugodt, és megbízható gazdinak kell éreznie téged, s akkor valószínűleg nem akar majd állandóan kompenzálni.

Jól jöhet egy ismerős segítsége is, akivel gyakorolhatjátok az idegenek láttán produkált agresszív viselkedés enyhítését. Ez az illető olyasvalaki legyen, aki kedvencedből hasonló reakciót vált ki, mint az utca népe. Közeledjen az ebhez lassan, fokozatosan! Ha a kutyus kicsit megnyugodott, dicsérd meg, adj neki jutalmat! Később már a segítőd is dobhat neki jutalomfalatot. Gyakoroljatok heteken át, mindig más ismerőssel, így a kutyus idővel megtanulja, hogy az idegenek nem akarnak neki rosszat.

Jól jöhet az engedelmességi tréning is, mely során olyan alapparancsokat tanítasz meg a kutyának, mint a “Marad!” vagy az “Ül!”. A lényeg, hogy olyan bombabiztossá fejleszd ezeket az utasításokat, hogy ingerekkel teli környezetben is működjenek.

Ha nagyon nem boldogulsz, mindenképp kérd profi kiképző segítségét, addig pedig tégy meg mindent a járókelők biztonsága érdekében! Sétáltasd a kutyust rövid pórázon, szájkosárral, és minél előbb menjetek kutyaiskolába!

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia)

agresszív kutya bántalmazott kutya nevelése félelemből agresszív kutya kutya nekimegy mindennek kutya sétáltatása miért ugat a kutya sétáltatás közben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink