hirdetés

Kutya az autóban: gerinctörés lehet a vége, ha nem jól döntesz

Molnár Enikő

2024. január 31 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy a kutyabarát programok skálája szélesedik, egyre többször szállítunk kutyát a kocsiban. Ám ahhoz, hogy biztonságos legyen az utazás kedvencünk számára, érdemes néhány dolgot észben tartani.

hirdetés

A kutyák lassan, de biztosan elérték a családtag státuszt. Ennek vannak árnyoldalai, amik már a normális (és a kutya jóllétét szem előtt tartó) kereteken túl mutatnak, de megvan a jó oldala is. Sőt, egy felelős gazdinál élő kutya inkább a pozitívumokat érzékeli ebből a változásból. Például több helyre viszi a gazdi és élményekben gazdagabb életet élhet. Ennek viszont kikerülhetetlen része az eb szállítása. A leggyakoribb módja ennek pedig az autóban szállítás. Ám, ahogy arról ebben a cikkünkben is írtunk, nagyon sokan nem úgy viszik kedvencüket, hogy az a kutyának vagy a többi utasnak biztonságos legyen. Egy szabadon mászkáló eb komoly baleseteket okozhat, viszont, ha szeretnénk a kutya biztonságát is figyelembe venni, nem mindegy, hogy milyen eszközzel tartjuk egy helyben.

Válasszunk körültekintően

A megfelelő eszköz választása a kutyatartás minden területén felmerül, így nem meglepő, hogy az autóban szállítás is külön figyelmet érdemel. Sajnos az, hogy kutyák utazásához gyártották az adott eszközt még nem garantálja, hogy megfelelő biztonságot is nyújt. Erre kiváló példa a legtöbb kutya biztonsági öv. Bár nagyon kényelmes megoldásnak tűnnek, sajnos legtöbbször csak annyit érünk el velük, hogy nem járkál szabadon az eb, mellette viszont potenciális veszélyeknek tehetjük ki.

A CPS ütközési tesztje bemutatja, hogy milyen következményei lehetnek, ha nem megfelelő eszközt használunk. A videó 4 éve került fel, így lehet, hogy azóta fejlődtek ezek az eszközök, és vannak köztük biztonságosabb darabok (mondjuk a rövidebbek, amik nem adnak lehetőséget akkora kilengésnek, így nem rántanak nagyot a kutyán és stabilabban). De ha van rá lehetőségünk, érdemes másmilyen megoldás után nézni. Természetesen senki nem szeretne a legrosszabb eshetőségre gondolni, de egy rosszul megválasztott és beállított kutya biztonsági öv gerincsérüléshez vagy bénuláshoz vezethet… Nem beszélve a videóban említett esetről, ahol a kutyát érő sérülések miatt el kellett altatni az állatot.

Mérlegeljük a lehetőségeinket

A boltokban temérdek mennyiségű szállításra készített eszközzel találkozhatunk, ami könnyen túlterhelheti egy ember befogadóképességét. Tény és való, egy kis kutatómunkát igényel, hogy megtaláljuk a legoptimálisabbat abban az árkategóriában, amit megengedhetünk magunknak, de megéri a keresgélés. A legjobb, ha olyan terméket választunk, ami ütközés-tesztelt (vagy törés-tesztelt(crash test)), és jól is teljesített rajta. Sajnos, ha őszinték akarunk lenni, még ezek sem tudnak teljes körű biztonságot nyújtani egy autóbalesetben. De még így is sokkal nagyobb a túlélés esélye egy jól megválasztott eszközzel, mintha nem lenne rögzítve az eb, és szabadon lenne az utastérben.

Szállítóbox, utazósátor

Ezek abban hasonlítanak, hogy egy zárt(abb) térben utazik a kutya. Az utazósátor elsősorban nem autós utazáshoz lett kitalálva, legalábbis nem a kutya biztonságát előtérbe helyezve. Ezt inkább olyan szituációkban tudjuk elképzelni, mint egy InterCity vonaton való utazás. Itt nem az a lényeg, hogy a kutya biztonságban legyen egy hirtelen fékezésnél vagy ütközésnél (hiszen ezeket jó esetben nem tapasztaljuk meg egy vonatút során), hanem az, hogy szeparálva legyen a többi utastól. Így tulajdonképpen egy szállítótáskának felel meg, csak a nagyobb termetű kutyáknak.

A szállítóbox (vagy kutyaszállító box, esetleg szállítóketrec, kisebb kutyák esetében akár hordozó, ki milyen néven találja meg) az autós utazás szempontjából egy sokkal biztonságosabb alternatíva, és egyre inkább ez a megoldás terjed el. De nem mindegy, hogy milyen szállítóboxot veszünk kedvencünknek. Próbáljunk olyat választani, ami jól szellőzik és erős anyagból készül, továbbá nem törékeny. Vegyük figyelembe kedvencünk méretét is. Akkorának kell lennie a szállítóboxnak, hogy kutyánk fel tudjon benne állni, kényelmesen megfordulni és lefeküdni, de ennél nem sokkal nagyobbnak. Sokan ezt a megoldást részesítik előnyben, főleg, amikor több kutyával utaznak együtt. Azt érdemes megjegyezni, hogy nem minden szállítóbox ugyanolyan, ezért áldozzunk rá egy kis időt a megfelelő termék kiválasztására.

Utazáshoz tervezett hámok

Bár a kutya biztonsági övekről kiderült, hogy nem minden esetben a legbiztonságosabbak, a kifejezetten autós utazáshoz fejlesztett hámok már más kategóriába kerülnek. Fontos megjegyezni, hogy nem egy átlagos hámról van szó. Az autós hámok általában jól párnázott, nagy felületet takaró eszközök, amiket közvetlenül a biztonsági övhöz lehet rögzíteni. Ezek a kis és közepes méretű kutyáknál kifejezetten biztonságosak, van, aki úgy gondolja, hogy egy jól kiválasztott termék (a helyes használat mellett) még a szállítóboxnál is jobban védi a kutyát egy ütközés során, mert eredményesebben lassítja le az eb testét. Bár az igazán jó minőségű és tervezésű boxokat lehet, hogy nem tudja lekörözni egy autós hám, tény és való, hogy egy gyenge konstrukciónál többet ér, főleg, ha helyesen van használva.

Ide kattintva egy olyan videót láthatunk, ami bemutatja az autóban szállítás biztonságos és elfogadott formáit.

autóban szállítás autós hám biztonságos kutyás utazás kutya a kocsiban kutya szállítása kutyás utazás szállítóbox utazás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink