hirdetés

Kutyát gázoltak az M0-áson: ez a jelzés megmenthette volna?

Szénási Szimonetta

2024. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnálatos esetről számoltak be a Magyar Közút közösségi oldalán, miszerint a napokban két kutya is balesetveszélyes helyzetet teremtett az M0-ás autóúton. Az autósok az alábbi módon segíthetnek ilyen esetben.

hirdetés
Mint a bejegyzésből kiderült, a két eset egymástól függetlenül történt, és az egyik tragikusan végződött. A felvételen létható barna-fehér eb a szigetszentmiklósi szakaszon bukkant fel az M0-áson, akit a rendőrök a forgalom folyamatos lassításával védtek, miközben próbálták megfogni az állatot. Utóbbi nem sikerült, de legalább a kutyát le tudták terelni az útról, akinek ezt követően nyoma veszett, hiába keresték a helyi állatmentők is.
A képek illusztrációk.

Kijelzőn figyelmeztettek

Mint a posztban írják, idővel a CHIPet Csapat Kutyamentő Egyesület jelezte, hogy ismét látták felbukkanni a négylábút a környéken, így annyi legalább bizonyos, hogy életben van.
A másik esetben a kutya nem volt ilyen szerencsés: a bejelentést követően a dunakeszi mérnökség diszpécsere hiába jelezte az autópálya feletti led-es kijelzőkön, hogy „élő állat a pályán”, az ide-oda cikázó, minden bizonnyal végtelenül rémült állatot nem tudták kikerülni az arra haladók, s végül elgázolták.
Az alábbi felvételeken látható, mi történt pontosan. Egyértelmű, hogy mindkét kutya nagyon rémült, ahogy az is biztos, hogy az arra járóknak is igen stresszes volt a szituáció.
A történtek okán a Közút arra kér mindenkit, hogy menet közben figyelje a kijelzőket, hiszen azokon fontos információkat tesznek közzé. Ezen túl a kutyatartók figyelmét is felhívja, hogy a felelős állattartóként gondoskodjanak arról, hogy kedvencük ne tudjon kiszökni.
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A gazda kötelessége

Kapcsolódva az előbbi gondolathoz: abban az esetben, ha egy kutya vagy más házi kedvenc – hiszen macskára is volt már példa a közelmúltban, nem is egyszer – valahogy kijut az útra, pláne egy forgalmas autópályára, ott már bizony az a nagy szerencse és az égi közbeavatkozás, ha élve sikerül kikeverednie a járművek közül.
Nagy sebességnél balesetveszélyes manőver egy hirtelen fékezés, amivel a sofőr nemcsak a saját, de a forgalom többi résztvevőjének életét is kockáztatja. Egy riadt, rohangáló állatot kerülgetni óriási kihívás még a gyakorlott autósoknak is.
Kedvenced csak biztonságosan utazhat!

Biztonságos utazás

Nemcsak a szökött vagy kóbor, de az autóból kiugró állatok is veszélyt jelentenek. Így amellett, hogy gondoskodsz arról, hogy kedvenced ne tudjon kijárni az udvarodból – ahogy erre a törvény, valamint a KRESZ is kötelez –, szállítani is csak a biztonsági előírásoknak megfelelően szabad kedvencedet.
Ez kisebb jószágok esetében lehet egy speciális, hámhoz erősített öv, nagyobb testű kutyáknál pedig a csomagtérben vagy a hátsó ülésen elhelyezett box. Az anyóülésen azonban semmiképp sem utazhat veled az állat, ismét csak a balesetveszély miatt.
Ha szeretnél részletesebben tájékozódni a kutyás autózás mikéntjéről, ezt a cikkünket ajánljuk. Itt pedig a repülésre vonatkozó előírásokat taglaljuk, ami a nyár közeledtével igen hasznos lehet.
autóbaleset autópálya autózás baleset gázolás KRESZ videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink