hirdetés

Mindent a vérátömlesztésről: a te kutyád vajon lehet donor?

Ferenczi Deborah

2022. február 10

A vérátömlesztés sok esetben megmenti a kutyák életét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amennyiben megfelelő donor a kutyád, akkor lehetőleg adjon vért, ezzel is segítve társai életben maradását. De hogyan is zajlik ez a folyamat?

hirdetés

A vérátömlesztés olyan orvosi eljárás, amelyet kutyáknál a betegség, műtét, mérgezés vagy trauma által okozott vérszegénység tüneteinek kezelésére alkalmaznak. Az eljárás célja a vörösvértestek pótlása, hogy a szervek megfelelő oxigénellátása megtörténhessen. Ezt a módszert gyakran alkalmazzák akut helyzetekben, például hemolízis vagy vérveszteség esetén, de alkalmazható krónikus, vérszegénységgel háró állapotok, például immunmediált hemolitikus anémia kezelésénél is.

Vérszegényég okai és tünetei

A vérszegénység leggyakoribb oka a hirtelen történő jelentősebb mennyiségű vérvesztés. Létezik akut formája, mondjuk balesetek esetében külső vagy belső vérzés lép fel. A másik lehetőség, hogy ezt a területet támadó alapbetegséggel rendelkezik az állat. Ezek olyan kóros folyamatok, melyek a saját vörösvérsejtállomány ellen irányulnak, az ilyen például a babézia, ami súlyos vérszegénységet okozhat. A rágcsálómérgek vagy az emberi gyógyszerek fogyasztása is okozhat vérzékenységet, ahogy májbetegség, alultápláltság, felszívódási zavarok, illetve daganatos megbetegedések is. A diagnózis felállításánál figyelik a jellemző tüneteket, ilyen a fáradékonyság, levertség, bágyadtság, szapora légzés vagy a sápadtság. Az állatorvos ezen felül a vörösvérsejtek százalékos arányát is megvizsgálja, majd dönt a kezelés szükségességéről.

Vérátömlesztési eljárás kutyák esetében

Mielőtt vérátömlesztést kapna a kutyád, megállapítják a két vércsoport közötti kompatibilitást. Ez különösen fontos azoknak a betegeknek, akik több mint három nappal korábban kaptak vérátömlesztést, és újabb transzfúzióra van szükségük. A vérátömlesztés természetesen elsősorban azon múlik, hogy van-e véradó donor. A véradó kutyának egészségesnek és minimum 20 kg súlyúnak kell lennie. A transzfúzió 1-4 óráig tarthat, általában altatás nélkül végrehajtható, utána a kutyát több órán keresztül megfigyelik az állatorvosok, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy állapota stabil. A kezelést szükség esetén többször is meg lehet ismételni.

A vérátömlesztés hatékonysága

A kutyák vérátömlesztése hatékonyan helyreállítja a vérszegénység következtében elvesztett vérsejtek számát, és enyhíti a tüneteket. A transzfúzió hatása viszont nem állandó, csak részleges megoldást nyújt, hiszen az alapbetegséget nem szünteti meg. Az egészségre gyakorolt ​​tartósabb hatás érdekében fontos a vérszegénység elsődleges okának kezelése.

Kockázatok fogadó és véradó oldalról

A kutyák vérátömlesztésével kapcsolatosan a leggyakoribb kockázat az akut reakció lehetősége. A transzfúziót követően az ebet ellenőrizni fogják, hogy bármilyen rendellenes reakció előfordulása esetén azonnal kezeljék azokat. A vérátömlesztéssel kapcsolatos további kockázatok közé tartozik a szennyezett vérből származó szepszis, valamint a vérrel terjedő (paraziták és vírusok által okozott) betegségek átterjedése. Ezek a kockázatok mérsékelhetők, ha a donort előtte alaposan megvizsgálják, kiszűrve ezzel a betegségeket, és használat előtt minden vérkészítményt megvizsgálnak az esetleges fertőzés szempontjából.

No de milyen kockázatot vállal az a kutya, aki donorrá válik? 400-500 ml vért veszít, amit steril körülmények között vesznek le tőle. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha kedvenced egészséges és súlya eléri legalább a 25 kilót. S hogy mit vigyetek magatokkal véradásra és milyen feltételeknek kell még megfelelnetek? Ebben a cikkünkben minden fontos információt összeszedtünk.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya betegségei kutya donor kutya életveszély véradás vérátömlesztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!