hirdetés

Véradás kutyáknál: hogyan lehet a te kedvenced is donor?

László Enikő

2021. április 2

Nem csak az emberek, de kutyáik is adhatnak vért rászoruló társaiknak. Ha kedvenced alkalmas donornak, egyetlen véradással életeket menthet!

hirdetés

A Hemo-Vet Állatorvosi Klinikai Laboratórium csapata olyan gazdákat keres folyamatosan, akik vállalják, hogy kutyáik véradással segítenek egy műtét előtt álló vagy súlyos állapotban lévő négylábú társukon. De nem ők az egyetlenek. Számos állatklinika, kórház keres olyan ebeket, akik vért adnának. Sok esetben csak vértranszfúzióval lehet megmenteni egy beteg vagy balesetet szenvedett kutya életét. Hogyan lehet kedvencedből donor?

Mi szükséges ahhoz, hogy egy kutya vért adhasson?

A véradásnak van néhány feltétele. Csak akkor jelentkezz kutyáddal, ha az alábbiak mindegyikének megfelel.

  • egészséges, jó fizikumú,
  • 25-30 kg-nál nagyobb testtömegű,
  • rendelkezik a szükséges oltásokkal, chippel,
  • rendszeresen féreghajtott,
  • jól bírja az állatorvosi körülményeket (nem stresszel extrém módon, nyugodt),
  • 1-7 év közötti

Hogyan zajlik a véradás?

Először is vidd magaddal kedvenced oltási könyvét, vizet és néhány jutalomfalatot számára. Kutyád testsúlyát először megmérik, hogy kiderítsék, valóban alkalmas-e a donációra. Először csak kis mennyiségű vért vesznek tőle, amit kivizsgálnak. A vérképből megtudható, nincs-e vérrel átadható fertőző betegsége (például babéziózis, szívférgesség, fertőző vérszegénység, stb.), és hogy valóban alkalmas-e donornak. Ha mindent rendben talál az orvos, jöhet maga a véradás.

Vért általában a nyaki érből, de az állat lábából is vehetnek. A szúrás környékéről eltávolítják a szőrt és lefertőtlenítik a területet. Körülbelül 4-5 deciliter vért szívnak le, az eljárás szinte fájdalommentes, alig érezhető.

A véradás után

A véradás általában 10-30 percet vesz igénybe. Az eljárás után az ebet vízzel kínálják és kaphat néhány finom falatot is hősiességéért cserébe. A szúrás helyét pár percig nyomás alatt kell tartani, hogy ne keletkezzen vérömleny. Pici duzzanat, pirosodás előfordulhat az érintett területen, de ez néhány napon belül elmúlik. Mivel a folyamat fehérjevesztéssel járhat, érdemes az utána lévő időszakban fehérjedús és minőségi étrendet követni. A véradás önkéntes, a kutya vére pedig nem forintosítható!

A hősöknek jár a jutalom!

Mikor van rá szükség?

Sajnos mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy szeretett kedvence vérre szorul. Főleg a tavasztól őszig tartó időszakban (amikor az emberek többet mozdulnak ki kutyáikkal) fordulnak elő balesetek, amik súlyos vérveszteséggel járnak. Például, amikor két eb összeverekedik vagy a négylábúak autóbalesetet szenvednek gazdáikkal. De mérgezés következtében is szüksége lehet egy kutyának vérre. Patkányméreg esetén szinte lehetetlen vérátömlesztés nélkül megmenteni egy állat életét.

Hazánkban az emberek is nagyon kevesen adnak vért, így nem csoda, hogy kutyáik annál kevésbé. Pedig hatalmas szükség van rá, hiszen te is szeretnéd, ha egy betegség vagy baleset után kedvenced minden számára életmentő ellátást időben megkapna. Ha szeretnéd, hogy kedvenced donor legyen, keress fel egy hozzád közeli állatklinikát!

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos autóbaleset baleset donor mérgezés véradás véradó kutya vérátömlesztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink