hirdetés

Árthat a kutyádnak a légkondi vagy a ventilátor? Így használhatod biztonságosan

László Enikő

2021. június 29

A rekkenő hőségben bizonyára neked is jól esik bekapcsolni a légkondicionálót, a ventilátort, esetleg utazáskor a kocsid klímáját. De mennyire biztonságos ez kutyád számára?

hirdetés

Évről évre egyre több lakásba szerelnek be légkondicionálót, hogy a rekkenő nyári hőséget valahogy elviseljék az emberek. De nemcsak nekünk, hanem kutyáinknak is nagyon melege van ilyenkor. A különböző hűtőberendezések (ventilátor, klíma) azonban veszélyesek is lehetnek, amivel a legtöbb ember tisztában van. Könnyedén megfázhatsz, ha túl hidegre állítod a hőmérsékletet vagy közvetlenül az áramló levegő útjában vagy. Mi a helyzet kutyáddal?

Légkondi kutyáknak?

A legtöbb gazda a lehető legnagyobb kényelmet szeretné nyújtani kedvencének. Olykor egyáltalán nem maguk miatt használják a klímát, hanem négylábú társuk érdekében. Például egyesek, ha elmennek otthonról bekapcsolva hagyják a légkondicionálót vagy a ventilátort, hogy az ebnek ne legyen melege. Vannak, akik kifejezetten a kutyaházba vesznek egy hűtőberendezést. Habár utóbbi kissé túlzás lehet, egy lakásba, ami általában jóval melegebb, mint egy kertes ház, jó – bár nem túl költséghatékony – megoldás lehet a légkondicionáló bekapcsolva hagyása. Egy hűtőmatrac ilyenkor is jó szolgálatot tehet, és csak egyszeri befektetést igényel.

A ventilátor is remekül hűt, azonban felügyelet nélkül nem tanácsos vele hagyni a kutyát. Könnyedén fellökheti és akár baleset is lehet a dologból. Az is előfordulhat, hogy kedvenced fél tőle, így pedig valóságos kínszenvedés lenne számára órákon át összezárva lenni a szerkezettel.

Árthat a légkondi a kutyáknak?

Általános szabály, hogy ha neked meleged van, szinte biztos, hogy kutyádnak is. Azonban több tényezőtől is függhet, hogy mennyire bírja az adott állat a meleget. Az ideális hőmérséklet 23-24 fok körül van. Ennél jóval hidegebb levegőt semmiképp se fújass közvetlenül kedvencedre, hiszen könnyen megbetegedhet, megfázhat vagy akár fülgyulladást is kaphat. Ha autóban utaztok, igyekezz a kiáramló hideg levegőt olyan irányba állítani, hogy az ne közvetlenül kutyádra menjen. Azonban még így is előfordulhat, hogy érzékeny rá, és megbetegszik tőle.

Összességében a légkondi valóban árthat a kutyáknak és más háziállatoknak is. Azonban a rekkenő hőség sincs rájuk jó hatással, így mérlegelni kell a szituációt. Ha szinte elviselhetetlen a meleg, akkor nyugodtan kapcsold be. Ügyelj, hogy ne legyen túl alacsony hőfokra állítva, illetve ne áramoljon közvetlen kedvencedre a levegő.

Egyes fajták igen rosszul viselik a meleget, jellemzően ők a rövidebb orrú kutyák, akiknek nehezebb a légzés, így testük hűtése is. Az ideális hőmérsékletet, beállítást érdemes úgy igazítanod, ahogy magadnak vagy esetleg egy gyereknek tennéd. Természetesen arra is ügyelj mindig, hogy a berendezés tiszta legyen, szűrőjét rendszeresen cseréltesd.

Milyen tényezőkre figyelj?

A kistestű kutyák kevésbé tartják meg a hőt testükben a nagyobb felület-térfogat arány miatt. Ezzel szemben a nagytestű ebek könnyebben megtartják a hőt. Ebből következik, hogy a nagyobb kedvenceknek hamarabb melege lehet. Természetesen a bunda is befolyásolja, hogy mennyire tűrik a kutyák a forróságot. A sűrű, hosszabb szőrű kedvencek a hidegebb időjárást jól tűrik, a meleg viszont megviseli őket. Azonban a közvetlen napon jól szigetel a vastag bunda, és lassabban melegszik át testük. A túlsúlyos ebek is rosszabbul viselik a rekkenő hőséget, ezért rájuk is fokozottan oda kell figyelni nyáron. Az elhízás több szempontból is rendkívül káros kedvencednek, ezért igyekezz lefogyasztani.

(Képek: Getty Images Hungary)

klíma kutya hűtése légkondicionáló nyár nyári veszélyek ventilátor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink