hirdetés

Kutyával étterembe menni? Ha erre az 4 dologra figyelsz, nem lesz probléma

Szénási Szimonetta

2022. december 26 - Képek: Getty Images Hungary

Szeretnéd kedvencedet magaddal vinni, mikor étterembe mész? Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, mindketten jól fogjátok érezni magatokat!

hirdetés

Egy közelmúltban megjelent írásunkban szakértő bevonásával hosszasan fejtegettük, mikor nem való kutyával étterembe menni. A konklúzió szerint alapvetően nem a szituáció, hanem a nevelés és a kutya-gazda kapcsolat az, ami meghatározza a program sikerét. Ezúttal azt vesszük sorra, milyen alapvető „szabályokat” tarts be, ha úgy döntesz, négylábúd is elkísér a vacsorára.

1.) Légy felkészült és rugalmas

Ha szőrös barátoddal házon kívül szeretnél étkezni, az első lépés, hogy találd meg a megfelelő helyet, ahol szívesen látják a kutyákat is. Ha ez megvan, hívd fel az éttermet, és érdeklődj a betartandó szabályok felől. Így felkészülve érkezhettek meg kedvenceddel.

Bár általában az ember konkrét menetrenddel érkezik, nagyjából megtervezve, meddig fog tartani a program, kutyás kiruccanás esetén jó, ha rugalmas maradsz! Az étkezés idején figyeld négylábúdat, és ha úgy látod, valami zavarja, vagy elfáradt, akkor ideje indulnotok. Hidd el, jobban jársz így, mintha az eb egyszer csak elunná a várakozást és „megőrülne”.

2.) Tiszteld meg a helyet és a többi vendéget is

Az, hogy egy étterem kutyabarát, nagyon örvendetes, ám nem azt jelenti, hogy a négylábúak kedvükre használhatják a rendelkezésre álló teret. Vannak szabályok, amiket nekik is be kell tartaniuk – és ezért te felelsz! Jószágod nem zavarhatja a többi vendég étkezését, nem tehet kárt a berendezésben, nem piszkolhat össze semmit, és (értelemszerűen) nem is piszkíthat sehova. Ha ezeket nem tudod garantálni, akkor jobb, ha átgondolod a közös programozást.

3.) Ne etesd a kutyádat!

Bár egyre több helyen látják szívesen a szőrös vendégeket is, ez nem azt jelenti, hogy a kutyákat is ugyanaz az ellátás várja, mint a gazdáikat. Éppen ezért bármennyire is ácsingózik kedvenced, ne oszd meg vele a menüdet! Egyrészt nem biztos, hogy jó szemmel nézik az adott helyen, ha az eb az asztal alatt nyammog egy „leejtett” cupákon,  másrészt az emberi gyomor számára ízletes falatok neki bajt is okozhatnak.

Vizet a legtöbb vendéglátóegységben szoktak kitenni a négylábúaknak, de ahogy erre már felhívtuk a figyelmet, ezekben a közösségi itatótálak számos parazita megtelepedhet. Ha nem akarod, hogy pajtásod megbetegedjen, mindig vigyél magaddal saját tálat, és azt töltsd meg friss vízzel!

4.) Érezd jól magad!

Azért, mert fél szemed a kutyádon van, ne feledkezz meg egy nagyon fontos dologról: alapvetően azért mentetek el az adott helyre, hogy jól érezzétek magatokat. Helyezkedj el kényelmesen, élvezd a finom falatokat, beszélgess a veletek étkezőkkel! Tudnod kell, hogy a kutyád nagyon érzékeny a rezgéseidre. Ha felszabadult vagy és boldog, akkor ő is az lesz. Azonban ha azt érzi, hogy idegeskedsz, akkor hamar rá is átragad a feszültség. Akkor pedig nagy esély van rá, hogy nyugtalanságában megzavarja az étkezést, ide-oda menne, vagy rosszabb esetben ugatni kezd. Ezzel pedig lőttek az eseménynek!

Megfelelő előkészületekkel, jó neveléssel és odafigyeléssel nem lesz semmi gond, így kár izgulnod. Ha pedig túl vagytok az első közös „kinti” étkezésen, és az jól sikerült, könnyen közös szokássá válhat a kellemes kikapcsolódás.

étterem étterem kutyáknak étterem kutyával közös program kutya ember kapcsolat kutya embert utánoz kutyabarát étterem kutyaétterem kutyás program nevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink