hirdetés

Nem szereti a kutyád a gyerekeket? Így kezeld a helyzetet!

Ferenczi Deborah, 2021. szeptember 26

Annak ellenére, hogy kevésbé népszerű téma, mégis elengedhetetlenül fontos arról is beszélni, hogy bizony nem minden kutya szereti a gyerekeket. Ennek több oka is lehet, hiszen lehetséges, hogy féltékeny rájuk, vagy esetleg idegesítő számukra a viselkedésük. Az igazság az, hogy lehet a világ legbarátságosabb kutyája a tied, mégsem törvényszerű, hogy szeretni fogja a gyerekeket.

hirdetés

Abban az esetben, ha a kutyád látványosan kerüli a gyermekeket, netalán még néha agresszívan is fellép velük szemben, akkor valószínű, hogy a kutyus nem igazán kedveli őket. Amennyiben ezt tapasztalod, feltétlen figyelj oda arra, hogy gyermekek társaságában ne engedd szabadon, és lehetőleg kerüld a felesleges interakciókat és konfliktusokat.

Előfordulhat, hogy a kutya nem kedveli a gyerekeket, erre nagyon oda kell figyelni, nehogy konfliktus adódjon belőle.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

Sokszor kölyökkutyaként szerzett traumák állhatnak az eset hátterében. Gyakran előfordul, hogy a szülők nem szólnak rá a gyerekre, aki „játszik” az állattal, miközben annak akaratlanul fájdalmat okoz. Arról nem is beszélve, hogy a folyton hangoskodó és rohangáló gyermekek bizony megijeszthetik a kutyust, így elképzelhető, hogy nem is arról van szó, hogy az állat nem kedveli a gyerekeket, hanem sokkal inkább arról, hogy fél tőlük. Mivel egy felnőtt mozgása vagy viselkedése nagy százalékban kiszámítható egy kutya számára, addig egy gyermeké nem feltétlen. Teljesen máshogy reagálnak helyzetekre vagy az állatok közelségére, és másképp is bánnak velük, mint a felnőttek. Éppen ezért nagyon sok esetben előfordulhat, hogy a kutya egy traumatikus élmény miatt nem kedveli a gyermekeket.

Milyen jelekből lehet tudni, hogy a kutya nem kedveli a gyerekeket?

Az első és legszembetűnőbb jel, hogy egyszerűen rosszul reagál a jelenlétükre. Ez leggyakrabban mentett kutyák esetében figyelhető meg, akik nem feltétlen találkoztak gyermekekkel, így nem tudják értelmezni a kicsik folyamatos pörgését, kiabálását és kifejezetten ijesztőnek, sőt gyakran egyenesen fenyegetőnek találják ezt a jelenséget. Abban az esetben, ha a kutya ugat vagy morog, netalán odakap egyértelmű, hogy nem érzi komfortosan magát a gyerek társaságában. De árnyaltabb jelek is utalhatnak erre, például ha gyakran nyalogatja az orrát, ha ásít és liheg, esetleg behúzza a farkát és lelapítja a füleit. Amennyiben nyüszög, az szintén egyértelmű jele lehet annak, hogy nem igazán érzi jól magát az adott szituációban. De szélsőséges esetekben előfordulhat az is, hogy remeg, görcsösen tartja magát vagy elmenekül. Ilyen esetben veszélyeztetve érzi magát, így semmiképpen ne erőltesd a további interakciókat.

Fontos arra odafigyelni, hogy ha a gyerekek esetleg felhergerlik, ne legyen probléma.

Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod, akkor bizony nagyon valószínű, hogy a kutyád nem kedveli a gyerekeket. Ezt abban az esetben feltétlen érdemes orvosolni, ha a családba érkezik kisbaba, elkerülve a további konfliktusokat. Ebben a szituációban az összeszoktatás a kulcs, melyhez érdemes külön szakember segítségét kérni annak érdekében, hogy szakszerűen és problémamentesen történjen a folyamat egésze.

(Képek: Getty Images Hungary)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon