hirdetés

Itt az idő, hogy többet tudj meg kedvencedről! A héten ünnepeljük az ember és állat közötti kapcsolatot

László Enikő

2021. november 9

A hazánkban még kevésbé népszerű ünnepet világszerte tartják, hiszen nagyon fontos témát karol fel. November második hetében az ember és állat közötti kapcsolat tudatosságára kívánják felhívni mindenki figyelmét. Hiszen felelősséggel tartozunk értük, legfőképpen azokért, akiket megszelídítettünk.

hirdetés

Az ember ösztönösen vonzódik az állatokhoz. De még az is szorosan kapcsolódik hozzájuk, aki kevésbé tekinti magát állatbarátnak (elég csak az étkezésre gondolni). Különösen a házi kedvencekért tartozunk felelősséggel, hiszen ők nélkülünk képtelenek lennének életben maradni.

November második hete az ember és állat kapcsolatának hete

Az ünnepet először 2016-ban tartották meg, a The Animals & Society Institute szervezésében. Az intézet évek óta tanulmányozza, illetve népszerűsíti az ember-állat kapcsolatát. Így nem véletlen, hogy e hét célja is az, hogy felhívja a figyelmet ennek fontosságára, és rávilágítson az előnyeire, illetve a lehetséges problémákra is. Az esemény emellett figyelmet fordít az ember-állat kapcsolatainak sokféleségével kapcsolatos ismeretek fejlesztésére és bővítésére annak érdekében, hogy biztonságosabb és érzékenyebb közösségeket hozzanak létre mindkét fél számára.

A kezdeményezéshez magyar szervezet is csatlakozott, így a SciDog – A Kutyaegyetem jóvoltából a héten ingyenes előadásokat lehet megtekinteni.

Virtuális konferencián népszerűsítették az ember-állat kapcsolatot

2021 Virtual Centers for Human Animal Bond Conference nevű eseményen tartottak előadásokat november 4-én, melyen többek között Dr. Miklósi Ádám, az ELTE Etológiai Tanszékének vezetője is részt vett. Előadásának címe Bond, Love, and Attachment: Putting Science Behind HAI, azaz Kötődés, szeretet és ragaszkodás: tudomány az ember és állat közötti interakciók mögött. A kutató arról beszélt, hogy milyen sokrétű kapcsolatokat alakítottunk ki a történelem során különböző állatfajokkal, és ez milyen tudományos háttérre vezethető vissza. Például egyes esetekben az ember-állat közötti interakciók mindkét fél számára előnyösek, míg másokban csak az egyik fél számára azok, vagy esetleg egyik oldalnál sem vált ki bármiféle hatást.

Az evolúció során számos állatfajjal alakított ki az ember kapcsolatot, például a kutyákkal. A kapcsolat mindkét fél számára előnyös volt, hiszen amíg mi élelmet és biztonságot nyújtottunk számukra, ők segédeztek a vadászatban, a terület őrzésében, és a történelem előrehaladtával sok másban is. Gondoljunk csak a kereső-, segítő-, szolgálati kutyákra.

Az esemény számos érdekes előadást tartogatott, például a kényszerű elválásnak (forced separation) nevezett jelenséget, amikor a gazdától független tényezők miatt kell megválnia valakinek kedvencétől. Ilyen eset például, amikor természeti katasztrófa, a háború miatti migráció vagy idegen személy okozta haláleset történik. Ennek pszichológiáját vizsgálta Brinda Jegatheesan professzor.

Szó volt még az állatokkal való kapcsolat pozitív és negatív hatásairól is. Utóbbi kiemelten fontos annak érdekében, hogy az emberek megértsék, házi kedvencet tartani nem csupán móka és kacagás, hanem olykor sok energiát és időt vesz igénybe a közös élet. Hogy ezzel tisztában legyen valaki, elengedhetetlen a felelős állattartáshoz.

Az esemény előadásait hamarosan feltöltik a Purdue Veterinary Medicine YouTube-csatornára is, ahol majd vissza lehet nézni őket.

Ha többet szeretnél tanulni az állatokról, a velük való kapcsolatról, ez a hét tökéletes hozzá. Nem szabad elfelejteni, hogy hatalmas felelősséggel tartozunk környezetünkért, így nemcsak a házi kedvencekért, de a vad- és haszonállatokért egyaránt.

(Képek: Getty Images Hungary)

felelős kutyatartás felelősség kutya és ember kutya kötődés kutyás ünnepek Miklósi Ádám

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!