hirdetés

Így mentik a kutyákat és más házi kedvenceket La Palma szigetéről: a láva több száz állatot tett hajléktalanná

László Enikő

2021. október 16

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén hetek óta nem csillapodik a nemrégiben kitört Cumbre Vieja vulkán. A forró lávafolyam hatalmas pusztításokat végez a szigeten, számos család és azok házi kedvencei maradtak fedél nélkül.

hirdetés

A lávafolyamok eddig 1186 épületet semmisítettek meg és mintegy száz ház van közvetlen veszélyben. A letarolt földterület nagysága meghaladja az 525 hektárt – írja az MTI. A közlemény szerint a La Palma szigetén kitört vulkán nem csillapodik, és a több mint 1200 Celsius fokos láva háztömbnyi sziklákat sodor magával. Ennek következtében rengeteg ember vesztette el otthonát, házi kedvenceikkel együtt. A kilakoltatottak többsége számára pedig igen nagy probléma az is, hogy hol helyezzék el ezen idő alatt állataikat. Az MTI szerint a Leales.org állatvédő szervezet drónokkal pásztázza a lávával elöntött területeket bajba jutott állatok után kutatva. Több kutyára bukkantak így, és amíg kimentésük lehetségessé válik, drónokkal szállítanak vizet és élelmet nekik.

A helyi sportlétesítményt átalakították a rászorulók megsegítésére.

Az Aanipal (La Palma Animals Association) menedékház vezetője, Imanol Jimenez szerint a helyzet kaotikus, és hozzátette, hogy „sok család csak egy ruhákkal teli hátizsákkal távozott, és még az állatait sem vitte magával”.

Ideiglenes állatmenhelyet állítottak fel

A ketrecbe zárt kutyák nyöszörgése keveredik a tyúkok kotkodácsolásával egy ideiglenes állatmenhelyen a spanyol La Palma szigeten. A befogadóhelyet sietve hozták létre, hogy a több száz hajléktalanná vált háziállatot el tudják helyezni, amikor gazdáik elmenekültek a Cumbre Vieja vulkán lávája elől.

A Benawara Növény- és Állatvédő Társaság tagjai a kitörés előtti napokban elkezdték a szigetet kutatni potenciális ideiglenes befogadók után. Azonban, amikor a kár várható mértéke tudomásukra jutott, úgy döntöttek, hogy egy helyi iskola játszóterét alakítják át koordinációs központtá.

Kiskutya egy ideiglenesen felállított menhelyen.

„Több mint 140 kutyát, 60-70 macskát, kecskét, juhot, papagájt vittünk el… mindenkit, akit találtunk, elhoztunk magunkkal” – mondta Esau Fumero kutyakiképző és a szervezet aligazgatója. Ők a hozzájuk kerülő állatokat a lehető leghamarabb próbálják meg menhelyeken elhelyezni.

Egyes állatok olyan családokból származnak, akiket evakuáltak, de nem tudták elvinni kedvenceiket ideiglenes szállásukra. Míg másokat a rendőrség és a segélyszervezetek juttatták el hozzájuk. „Mivel a kitörés nem látszik csillapodni, a háziállatok gondozása hosszú távú kérdés” – mondta Fumero.

Annak ellenére, hogy több tucat háziállatot mentett meg, Fumero szerint továbbra is nagy szükség van arra, hogy még több állatot megmentsenek a tűztől és a lávától, de az eszközök és lehetőségek korlátozottak.

Egyeseknek ideiglenesen le kell mondaniuk kedvencükről

Az 55 éves Maria Hernandez elvesztette otthonát a láva miatt, amely négy hete folyik le a hegyoldalról az óceánba. Több mint 1000 házat pusztított el, és több mint 6000 embert kényszerített lakóhelye elhagyására.

Miután Maria otthont talált három kutyájának, kénytelen volt a legfiatalabbat – egy hétéves staffordshire bullterriert – a mentőközpontba vinni, mert az összekapott a másik kettővel.

„Minden nap meglátogatjuk munka után. Reggel munka előtt, bármikor jövünk, amikor csak időnk engedi, hogy vele lehessünk” – mondta. A könnyeivel küszködve mesélte a Reutersnek, hogy a helyzet miatt túlterhelt és feszült volt. „Nem tudjuk, meddig tart ez, és ő olyan nekünk, mint egy családtag… Mindez, ami velünk történik most, nagyon nehéz.”

(Képek: Getty Images Hungary)

állatmenhely állatmentés Kanári-szigetek katasztrófa La Palma vulkán

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink