hirdetés

Miért ennyire nyugodt a kutyád? Szerencséd van vagy beteg?

Bodri Melissza

2021. május 8

Ha a kutya meglehetősen nyugodt természetű, az a fajtajellegből is adódhat. Ám mi van akkor, ha a csendes jellem hátterében valamilyen rendellenesség áll? Éppen ezért nem árt odafigyelned kedvencedre.

hirdetés

Sokan mit nem adnának azért, ha heves vérmérsékletű, izgága kutyájuk egy kicsit békésebben és kiegyensúlyozottabban viselkedne. Bár egy nyugalmas négylábú valóban nem sok vizet zavar, előfordulhat, hogy a csigavér mögött különböző problémák állnak. Hogy ezeket biztonsággal feltérképezd, ismerned kell az állat fajtáját, habitusát és szokásait.
Különösen akkor érdemes résen lenned, ha az eb nem kölyökként érkezett hozzád.

Nyugodt vérmérsékletű ebek

Bizonyos fajták fő jellemzője, hogy higgadt, csendes alaptermészettel rendelkeznek. Ők ideálisak családi kutyának, hiszen békések és általában jól kijönnek a gyerekekkel. Sajátosságuk, hogy bizonyos helyzetekben képesek jobban megőrizni nyugalmukat, mint más fajtársaik. Ilyen eb például a bernáthegyi, a bassett hound vagy az ír farkaskutya. Természetesen keverékek is rendelkezhetnek nyugodt habitussal. Általában már a néhány hetes kölyköknél is meg lehet állapítani, hogy milyen veleszületett tulajdonságok jellemzik őket.

A bernáthegyi kutya nagyon nyugodt fajta.

Mi állhat még a háttérben?

Ám mi van akkor, ha a nyugodtság nem fajtajellegből adódik? Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced különösen csendesen viselkedik, és azelőtt nem tanúsított ilyen magatartást vagy eleve nem ilyen a természete, akkor érdemes az okok után nézni. Ha az eb felnőttként érkezett hozzád, és nem ismerted kölyökként, abban az esetben is célszerű figyelmet szentelni az állatra.

A kutya öregedése

Ha nem vagy tisztában fogadott jószágod életkorával, és külsőleg nem mutatja az öregedés jeleit, könnyen lehet, hogy a csendes viselkedés a korosodásra utal. Az idősödő eb fizikailag kevésbé aktív, mozgása nehézkesebb, és szívesebben marad egy helyben. Ha tudod, hogy a négylábú hány éves, és azt tapasztalod, hogy egyre inaktívabb, akkor a lecsendesedés mögött lehet, hogy ez a magyarázat áll.

Az idősödő kutya szívesebben ül egy helyben.

Étrend megváltozása

A kutya táplálkozásának módosulása miatt is lehet az, hogy temperamentuma megváltozott. Ha az elfogyasztott élelem után fáradtabbnak vagy szokatlanul nyugodtnak látod az állatot, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodni az étrend megváltoztatásán. Ha bizonytalan vagy, kérd ki szakértő tanácsát.

Testmozgás hiánya

Könnyen lehet, hogy az eb nem mozog eleget vagy nem elég számára a fizikai aktivitás. Ez többek között viselkedési problémákhoz is vezethet. Ha az állat nélkülözi a mozgást, akkor előfordulhat, hogy a csendesség mögött unalom vagy érdektelenség áll. Ebben az esetben célszerű időt szakítani a kutya lemozgatására.

Betegséget is jelezhet

A bágyadt nyugalom akár betegségre is utalhat. Ha úgy gondolod, hogy a kutya magatartása egészségügyi vagy lelki problémák szövődménye, akkor érdemes mihamarabb állatorvoshoz fordulni.

Nevelés kérdése

Az is előfordulhat, hogy az okokat a négylábú nevelésében kell keresni. Ha nem kölyökkora óta van nálad, az előző gazda lehet, hogy leszoktatta a túlzott lelkesedésről és a nyüzsgésről. Ha kicsi kora óta te neveled az ebet, akkor érdemes átgondolnod, esetleg nem voltál-e túlságosan erélyes az okítás során. Ennek következményeképpen a kutya megtanulhatta, hogy lehetőleg ne reagáljon semmire túl heves reakcióval. Szerencsére ez megfelelő tréninggel és odafigyeléssel korrigálható.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség étrend kutya nevelése kutya öregedés kutya viselkedése nyugodt kutya nyugodt természetű kutyák testmozgás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink