hirdetés

Így nem ázik el kedvenced: már kutyáknak is készítenek esernyőt

Bodri Melissza

2021. április 20

A tavaszi és nyári záporok néha hirtelen kapják el az embert és kutyáját. Manapság már nem csupán a gazdi veheti elő a jól bevált esernyőt: már ebek számára is gyártanak ilyen praktikus eszközöket. De vajon milyen hatékonyak ezek az állatra tervezett kellékek?

hirdetés

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ehhez mérten az időjáráshoz is igazodni kell: ha hideg van, érdemes kabátkát adni a fázós négylábúra, ha pedig túl meleg, akkor hasznosnak bizonyulhat a nyári kutyacipő vagy a házilag is elkészíthető mancsvédő krém. De mi van akkor, ha hevesen szakad az eső vagy egy hűvösebb tavaszi reggelen elkap egy hideg zivatar? A találékony gazdiknak nincs lehetetlen, már piacra dobták a kutyaesernyőt, amely hasonló védelmet kínál az ebnek, mint a hagyományos változattal felfegyverkezett embernek. Ez különösen praktikus lehet olyan országokban vagy égtájakon, ahol a heves esőzések mindennaposak.

Hogyan néz ki?

A kutyaesernyő értelemszerűen kisebb méretekkel rendelkezik, mint az emberek számára gyártott termékek. Leginkább kistestű ebek számára ideálisak, a nagytestű fajtársak számára inkább speciális esőkabát készül. Az időjárás ellen védő eszköz úgy néz ki, hogy a nyakörvhöz lehet erősíteni az ernyőből kivezető láncot, így az az állat fölött helyezkedik el egy bizonyos magasságban. A tárgy egy hosszú, merev fogantyúban folytatódik, melyet a gazda tart a kezében.

Mindenféle színben, anyagban hozzá lehet jutni ehhez a különleges felszereléshez. Vannak változatos színekben pompázó vagy átlátszó anyagból készülő esővédők. Olyan is létezik, amely visszaveri a fényt, így az éjszakai sétálást is lehetővé teszi. A fogantyút a gazda a csuklója köré illesztheti, így számára is kényelmes eszköznek bizonyulhat. A csapadék elleni alkalmatosságokat úgy tervezik, hogy a kutya rendesen kilásson alóla, mozgásában ne zavarja, és semmilyen súllyal ne terhelje őt.

Előnyök

Egyes kedvencek kimondottan nem szeretnek vizesek és sarasak lenni, így számukra a kutyaesernyő praktikus kellék lehet. Ez utóbbi megóvja az állat bundáját az átnedvesedéstől, így a megfázás esélye is jelentősen csökkenthető. Ráadásul a gazdi számára is hasznos, ha kedvence nem csuromvizesen érkezik meg a lakásba séta után. Emellett az ázott kutyaszag mértéke is csökkenthető.

Hátrányok

Félős, fóbiás ebek számára nem javasolt az ernyő használata, hiszen ez csak felesleges stresszforrást jelenthet az állat számára. Ha nem szokott hozzá, akkor zavarhatja a kutyát a mozgásban. Ráadásul a gazdinak is kényelmetlen lehet, hiszen az utcán történő közlekedés során az eszköz bármikor akadályt képezhet.

Az ideális ernyő fő szempontjai

Ha valaki már elhatározta magát, hogy beruházzon egy ilyen alkalmatosságra, akkor az alábbi tényezőket kell szem előtt tartania.

Vízállóság

Bár evidens lenne egy esernyő esetében, hogy vízálló legyen, sajnos akadhatnak silány minőségű termékek, melyek könnyen beázhatnak. Így a kiválasztásnál törekedni kell arra, hogy az anyag vízlepergető legyen és lehetőleg szakadásmentes.

Kezelhetőség és állíthatóság

A kényelmes kezelés fontos szempont: az eszköz legyen ergonomikus kialakítású, a fogás legyen könnyű a gazdi számára, és lehessen állítani a magasságán. Érdemes átlátszó darabot választani, mert így a kedvenc könnyen szemmel tartható.

Vajon kinek való?

Akárhogy is döntesz, érdemes átgondolni, hogy valóban szükséges-e egy kutyaesernyő beszerzése. Bár minden csak megszokás kérdése, ismerned kell a négylábú személyiségét és viselkedését ahhoz, hogy biztosan problémamentes legyen egy ilyen speciális kellék használata. Ha téged is zavarna séta közben, akkor nem biztos, hogy neked és kedvencednek való. Ha viszont praktikusnak és ötletesnek találod, akkor bátran kipróbálhatod. Ugyanakkor minden esetben fontos az ebet hozzászoktatni, hogy biztonságosan és zökkenőmentesen tudjatok közlekedni. Ha szeretnél vele kísérletezni, a kutyaesernyőt saját kezűleg is elkészítheted.

(Képek: Getty Images Hungary)

felszerelés időjárás kellék kutya esőben kutyaesernyő kutyasétáltatás vizes kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!