hirdetés

Francia és pikárdiai spániel: a vadászat mesterei

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 10 - Képek: Getty Images Hungary

A két fajtát igen könnyű összetéveszteni – mutatjuk, hogyan ismerheted fel őket.

hirdetés

Fajta-összehasonlításaink újabb állomásaként két spániel típusú vizslát, a francia és pikárdiai spánielt vizsgáljuk meg kicsit közelebbről. Bár első ránézésre nehéz megmondani, vajon melyiküket látjuk magunk előtt, ha tudjuk, milyen jellemvonásokat kell megfigyelnünk, nem is annyira bonyolult a beazonosításuk.

Pikárdiai spániel

Eredetük

A hasonló megjelenésű kutyafajták esetében az azonos külső és belső tulajdonságok általában közös ősnek köszönhetők. Nincs ez másként a francia és pikárdiai spániellel sem; valószínűleg mindketten a német fürjészeb őséből fejlődtek ki.

Feljegyzésekből tudhatjuk, hogy a fajták már a 14. században a francia arisztokrácia és az uralkodó osztály kedvenc vadászai voltak. Versailles-ban nagy kedvenc volt a francia spániel, a szóbeszéd pedig úgy tartja, hogy a pikárdiai volt az egyik első olyan kutya, amelynek még a szalonokba is szabad bejárása volt. Népszerűségük ellenére a 20. századra az angol vadászkutyák térhódítása miatt egyedszámuk erőteljesen lecsökkent, ám a tenyésztési programoknak hála a mai napig velünk lehetnek.

Francia spániel

Megjelenésük

Méretüket tekintve egyformák, általában 56–61 centiméteres marmagasságukhoz 20–25 kilogrammos súly társul. A fejet jobban megvizsgálva észrevehetjük, hogy a francia spániel fülei egy kicsit lejjebb helyezkednek el, a pikárdiai spániel stopja pedig kifejezettebb.

A szőrzetük tekintetében a pikárdiai spánielé egy leheletnyit hosszabb lehet, továbbá eltérést találhatunk a bunda színeiben és mintázataiban is. Míg a francia spániel általában barna és fehér, addig a pikárdiai leggyakoribb színváltozata a szürke-barna foltos.

Pikárdiai spániel

Jellemük

Vadászkutyák lévén a francia és pikárdiai spániel is rendkívül intelligens, gazdájához hűséges, ragaszkodó állat. Közös múltjuk és munkájuk miatt a legtöbb tulajdonságuk igen hasonló. Ha különbséget keresünk a két fajta temperamentumában, érdemes azt vizsgálni, hogy vadászkutya vagy házi kedvenc minőségben tartják-e őket.

Vadászkutyaként a pikárdiai spániel akár kezdők számára is ideális, hiszen annyira erősek az ösztönei, hogy különösebb képzés nélkül maga is rájön, mit kell csinálnia. Ez a tulajdonsága azonban házi kedvencként problémás lehet. A francia spánielnek ezzel ellentétben nem annyira erős ezen ösztöne. Ennek köszönhetően vadászként több képzésre van szüksége, ugyanakkor családi kutyaként nem ered majd feltétlenül a macska nyomába.

A spánielek többségének felismerése fejtörést okozhat. Kattints ide, és megtudhatod, milyen jellemzők alapján különböztetheted meg az angol és welsh springer spánielt.

fajták összehasonlítása francia spániel pikárdiai spániel spániel típusú vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!