hirdetés

Shiba inu és akita inu – a japán ikrek

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 8 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor egy kunkori farkú, hegyes fülű, dús szőrzettel rendelkező arányos kutyát látsz, bizonyára könnyen felismered, hogy japán fajtáról van szó. Ám ez a magabiztosság hamar elszáll, amikor a konkrét fajta megnevezése a feladat. Shiba inu vagy akita inu? Segítünk az eligazodásban.

hirdetés

Folytatjuk a fajták összehasonlítását, ezúttal két japán kutyával, a shiba inu és akita inu fajtákkal. Lássuk, melyek a legnagyobb különbségek, amelyek alapján te is könnyedén felismerheted megkülönböztetheted őket.

Shiba inu

Eredetük

A shiba inu és akita inu nem véletlen, hogy ennyire hasonlít egymásra. A japán fajták közös őstől származnak, eredetileg mindkettőjüket vadászkutyaként alkalmazták.

A shiba inu ősei a feltevések szerint több mint 9000 évvel ezelőtt érkeztek a szigetországba az első oda érkező népcsoportokkal. Eredetileg madarak és kisebb vaddisznók felkutatására használták őket, de falkában vadkanok elejtésében is segédkeztek. Manapság főként házi kedvencként tartják, de vadászösztönei most is erősek – ha alkalmuk adódik rá, a kertben is elejtik a kisebb állatokat, mókusokat, madarakat vagy akár a betévedő nyulakat.

Az akita inu szintén ősi fajta, jelenlétéről a középkorból fennmaradt képek és tekercsek tesznek tanúbizonyságot. A vadászat mellett az akitákat más fajtákkal, például tosákkal keresztezve harci kutyaként is alkalmazták.

Akita inu

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

 

Megjelenésük

A két fajtát az emberek általában akkor keverik össze, ha csak fényképen látják őket. Méretbeli különbségük ugyanis azonnal elárulja, hogy shiba inuval vagy akita inuval állunk-e szemben. Az akita inu a japán fajták legnagyobbika, míg a shiba inu a legkisebb. Az akita magassága nemtől függően 58-70 centiméter, egy hím súlya pedig akár az 50 kilogrammot is elérheti. Ezzel szemben a shiba magassága 36-38 centiméter között mozog, súlya pedig hím esetében is maximum 13 kilogramm. Ha egymás mellett állnak, nem kérdés, hogy ki kicsoda.

Az akiták számos színben előfordulhatnak – Japánban vannak vörös akiták, akiket nagy shiba inuként is emlegetnek –, a shiba három kívánatos színe a vörös, a fekete és az aranybarna.

A két fajta fejformája és arckifejezése sem egyforma. A shiba inu rókaszerű fejjel és szeretetteljes arckifejezéssel rendelkezik, amelynek köszönhetően a felnőtt állatok is gyermeki hatást keltenek. Az akita feje bucibb, tekintete inkább hasonlít egy bölcs öregemberére. A megjelenés tekintetében a két fajtát leginkább az Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito főszereplésével készült ikrek című film főhőseihez tudnánk hasonlítani. Az akita Schwarzenegger: nagy, erős és magabiztos. A shiba DeVito: kicsi, kerek és kedves.

Fekete shiba inu kölyök

Jellemük

Mindkét fajta önálló és intelligens, hűséges és védelmező. Az akita inu magabiztosságából fakadóan eléggé akaratos – erős kezű gazdira van szükség a neveléséhez. Nem mindenki számára való kutya, megfelelő képzés híján más ebekkel agresszívan viselkedhet.

Ezzel ellentétben a shiba inu egy fokkal szelídeb, bár nála is nagyon figyelni kell arra, hogy a gazdi tanítsa őt, és ne fordítva. Rendkívül öntudatos tud lenni ő is.

akita inu japán kutyafajták összehasonlítás shiba inu

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!