hirdetés

8 dolog, amit még nem hallottál az akitákról: tudtad, hogy Hacsikó miatt lettek népszerűek?

Ferenczi Deborah

2022. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

Tudtad, hogy mielőtt hivatalos fajtanevük lett volna, egyszerűen „hóvidéki kutyáknak” nevezték őket? Vagy hogy a japán hegyvidékről származnak? Sőt létezik Odate-ban egy múzeum, amelyet kifejezetten a fajtának szentelnek.

hirdetés

Amennyiben te is szereted az akitákat, akkor biztosan érdekelni fog az alábbi 8 érdekesség, amit valószínűleg még nem hallottál róluk.

1. Úszóhártyás lábuk van

Miután a fajta természetes lakóhelye havas tájakon van, így az akitáknak úszóhártyás lábujjai vannak, melyek segítenek a havon való járásban és a súlyuk hatékonyabb elosztásában.

2. Imádják a hűvös időt

Amikor hűvösebbre fordul az idő, akkor nagyon aktívakká válnak, ugyanis imádják a hideget. Ha esik a hó, egész nap kint játszanának, ilyenkor érdemes nagy sétákra menni velük. A melegebb időt nehezen bírják, ilyenkor nagyon fontos, hogy hűs pihenőhelyet és friss vizet biztosíts számukra.

3. Nemzeti kincsként tekintenek rájuk

Szülőhazájában nemzeti kincsként tartják számon őket. Egy időben akitát csak a császári család és az arisztokrácia tarthatott. A gondozását és etetését részletesen kidolgozott ceremónia során részletezték, emellett speciális pórázokat használtak rangjának és gazdája helyzetének jelzésére.

4. Spirituális jelentőségük van

Amikor egy gyermek születik Japánban, a büszke család általában egy kis akita szobrot kap, amely egészséget, boldogságot és hosszú életet jelent számára.

5. Hacsikó tette őket népszerűvé

A híres író és politikai aktivista, Helen Keller 1937-ben bevitte az első akitákat az Egyesült Államokba. Állítólag a legendás Hacsikó, a hűséges kutya ihlette meg, aki azzal vált világhírűvé, hogy kilenc évet várt egy vasútállomáson reménykedve, hogy halott gazdája visszatér. Keller úgy találta, hogy a kutyák szelídek, társaságkedvelőek és megbízhatóak.

6. Úgy ápolják magukat, mint a macskák

Nyalogatják magukat, mint a cicák, emellett szőrük rövid és öntisztító, így a tisztaság esetükben nem jelent problémát. Kivéve a vedlési időszakot, amikor jelentős mennyiségű kihulló szőrrel van dolguk a gazdiknak.

7. Terápiás kutyák is lehetnek

Annak ellenére, hogy hazánkban még nem elterjedt az akiták terápiás kutyaként való alkalmazása, Amerikában már sokan az AKC munkacsoport tagjai. Több száz terápiás kutyát regisztráltak, sőt néhányan megkapták az AKC Therapy Dog címet is. Egyaránt alkalmazzák őket idősotthonokban és kórházakban, valamint különböző terápiás programokat szerveznek a gyerekekkel iskolákban és könyvtárakban is.

8. Függetlenek és tartózkodóak

Az akiták jelleméhez hozzátartozik a függetlenség és gyakran a makacsság is, így olyan gazdi való melléjük, aki határozottan tud bánni velük. A fajta tagjai nem feltétlenül barátságosak, sőt időnként tartózkodóak is lehetnek idegenekkel szemben. Ellenben a családjukhoz nagyon ragaszkodnak, erős kötelékeket alakítanak ki, sőt nagyon hűségesek.

akita akita inu érdekesség Hacsikó hűséges kutyák kutyafajta szánhúzó kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!