hirdetés

Bárány vagy kutya? Íme 5 kutyafajta, amely kísértetiesen hasonlít más állatokra

Hangai Lilla

2023. május 24 - Képek: Getty Images Hungary

Az American Kennel Club 199, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség 356 kutyafajtát ismer el. Földünkön az ebek a legváltozatosabb méretben, színben és formában fordulnak elő, így nem is csoda, ha néha megesik, hogy hasonlóak más állatokhoz.

hirdetés

A teljesség igénye nélkül ma ilyen blökiket gyűjtöttünk össze. Ez a néhány kutya akár másik állat is lehetne, annyira hasonlít a megjelenésük.

1. Tibeti masztiff – oroszlán

Ez a hatalmas kutyafajta Tibetben őshonos, ahol „Do Khyi” néven ismerik. De sokat tartanak Nepál északi részén, Indiában és Bhutánban is. Erős, széles feje és masszív csontszerkezete rettenthetetlenné teszi. Amire szüksége is van, ugyanis a pásztorok mellett kell őriznie a nyájat, vagy a kolostorok lakóinak épségére kell felügyelnie.

Mérete és nemes, hosszú bundája, ami a fejrészen még hosszabb, oroszlános megjelenést kölcsönöz neki. Jelleme bátor és hűséges, családjáért rajong. Azonban hajlamos makacs viselkedésre, így ezt a fenevadat csak gyakorlott gazdiknak ajánljuk.

2. Bedlington terrier – bárány

Az édes külső egy pillanatra se tévesszen meg, a bedlington terrier maga a báránybőrbe bújt farkas. És ezt értsd a lehető legjobb értelemben! Ez a göndörszőrű kis eb egy percre sem tagadja meg terrier mivoltát; rendkívül szórakoztató, éber, intelligens, bátor, öntudatos. Szőrzete elképesztően puha és selymes, a fején különösen dús.

Tanulékony, de erős egyéniség, így fontos nála a korai szocializáció és a pozitív megerősítés. A gazdihoz nagyon ragaszkodik, az egyedüllétet nem tolerálja túl jól. Arra azonban készülj, hogy bárhová is viszed majd magaddal, minden szem rá fog szegeződni. És a kutyus ezt egy pillanatra sem bánja majd!

3. Csehszlovák farkaskutya – szürke farkas

Ahogy a nevéből is lehet sejteni, az egykori Csehszlovákia területén tenyésztették ki kinológusok német juhászkutyák és farkasok keresztezésével. Eredeti feladata a határőrség segítése volt, melyre nem vált igazán be, pedig nagy reményeket fűztek az egészséges szürke farkasok és a munkára termett német juhászkutyák kombinációjához. Ahogy a hibrideknél azonban lenni szokott, a végeredmény csak megközelítette az elvárásokat. A csehszlovák farkaskutya kitartása és külső megjelenése valóban lenyűgöző, de a monoton munkát nem viseli jól.

A farkas ősöktől örökölt egy kevésbé stabil idegrendszert, ami miatt a tartása sok kihívással járhat. Nagy türelem és még több ráfordítható idő szükséges hozzá, ráadásul különösen jellemző rá a falkaállatok szükséglete, ami miatt tartása más kutyával együtt javasolt csak. Ha van két olyan állat ami igazán hasonlít, akkor a farkas és ez a kutya azok.

4. Majompincs – ugrótamarin

Megszólalásig hasonlít ez a tűzrőlpattant bolondos kis eb az ugrótamarinhoz, ami az Amazonas-medence nyugati területén él. Egyszerűen nem tudunk elképzelni olyat, akinek a szívét ha egy kicsit is, de nem dobogtatja meg ez a csínytevő kis törpe. Minket erősen emlékeztet a jelleme Pumukliéhoz, a franciák bajszos ördögként is emlegetik.

A majompincs urópa egyik legrégebbi ölebe, aki kvalitásait kihasználva rágcsálóirtóból egy pillanat alatt elegáns kisasszonyok ölmelegítője lett. Varázsa abban rejlik, hogy apró mérete ellenére vagy éppen emiatt igazán komolyan veszi magát, amitől rettentő szórakoztató lesz minden vele töltött perc. Intelligens, tanulékony, és ragaszkodó, a korai szocializáció az ő esetében is nagyon fontos, hogy fajtársait is elfogadja gond nélkül.

5. Akita inu – ázsiai vadkutya

Az ázsiai vadkutya, más néven a dól ma már csak Indiában, és kisebb mennyiségben Ázsia néhány más országában fordul elő. Veszélyeztetett faj, mely sajnos elvesztette élőhelyét. Vadászstílusa a hiénákhoz hasonlatos; kitartóan, némán üldözi az áldozatát.

Az akita inu nemcsak külsejében, de elszántságában is hasonlít az ázsiai vadkutyához. Mindig éber, a gazdihoz nagyon ragaszkodik, egygazdás kutyaként is szokták emlegetni. Nevelése sok türelmet és időt igényel, első kutyának és tapasztalatlan gazdiknak semmiképpen nem való. Leleményes, értelmes kutya, aki feltalálja magát minden helyzetben. A korai szocializáció és a pozitív, következetes megerősítés nevelésének alapköve.

Te ismersz olyan vadállatokat, akik hasonlítanak bizonyos kutyafajtákhoz?

akita inu bedlington terrier csehszlovák farkaskutya hasonló kutyafajták kutyafajta majompincs tibeti masztiff vadállat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink