hirdetés

Cairn vagy Norwich terrier? Így különböztesd meg őket

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 13 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

A cairn és a norwich terrier két újabb fajta, ami a megszólalásig hasonlít egymásra.

hirdetés

Kutyafajtákat összehasonlító sorozatunk újabb állomásaként a cairn terrier és a Norwich terrier kerül nagyító alá. A két kis méretű terrier első ránézésre szinte teljesen egyforma, de ha közelebbről megvizsgáljuk őket, máris észrevehetjük az apró különbségeket.

Megjelenésük

A két fajta közt az első és talán legszembetűnőbb különbség a farok: míg a cairn terrier farka egyenesen áll, addig a Norwich terrier farka a teste felé hajlik. A lábak hossza sem azonos. Bár mindkét fajta kis termetű és rövid lábú, a Norwich terrier közelebb van a talajhoz: egészen apró lábakon egy még apróbb kiskutyát láthatunk.

Cairn terrier

A fentiekből már következtethetünk is a következő különbségre, amely a testméret. A Norwich terrierek a fajtastandard szerint átlagosan 25,5 centiméter magasak és körülbelül 5,4 kilogrammot nyomnak. Rövid lábaik és kompakt, izmos, kissé zömök testük van.

A cairn terrierek egy kicsit nagyobbak: általában 30 centiméter magasak, súlyuk pedig körülbelül 6,4–8,2 kilogramm.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A méretbeli eltérésekből fakadóan a testarányaik sem azonosak. A Norwich esetében a válltól a talajig mért távolság körülbelül egyenlő a válltól a farok tövéig mért távolsággal. A cairn testhossza azonban másfélszerese a magasságának.

Fontos különbség még, hogy míg a cairn fejét bozontos szőr fedi, addig a Norwich arcának szőrzete rövidebb és puhább.

Azonos munka, más terület

Bár a két fajta akár plüssállat is lehetne, valójában nem a kényelmes életre tenyésztették őket. Mindketten munkakutyák: rágcsálók vadászatára alkalmazták őket.

Norwich terrier

A Norwich terrier Norwich városáról kapta a nevét. Körülbelül 100 évvel ezelőtt tenyésztették ki őket; a Cambridge-i Egyetem hallgatói tartották őket, hogy az albérleteiktől távol tartsák a rágcsálókat.

A cairn terrier Skóciában őshonos, jelenlegi fajtastandardját 1938-ban fogadták el, és azóta nem is változott. Nevét a skót cairn szóról kapta, amely kőhalmot jelent. A rágcsálók ezekben a kőhalmokban bújtak el, a kis terrierek feladata pedig az volt, hogy kiűzzék őket onnan.

Kis test, hatalmas személyiség

A Norwich terrierek élénk, de szeretetteljes ebek, akik más kutyákkal is jól kijönnek. Kiváló házi kedvencek, kisgyermekes családban is jól érzik magukat. Könnyen tarthatók, és akár első kutyás gazdik számára sem jelentenek kihívást.

A cairn terrierekkel már nem ennyire könnyű a helyzet. Híresek csintalanságukról, és hajlamosak a makacsságra. Apró termetük ellenére magabiztosak és függetlenek, de a megfelelő gazdi mellett alkalmazkodók.

Nemcsak a kis termetű kutyák között találunk hasonló megjelenésű ebeket. Tudtad például, hogy a német juhászkutya és a belga malinois olyanok, mintha ikrek lennének? Fajta-összehasonlító cikkünkből megtudhatod, mennyire egyformák.

apró méretű terrierek cairn terrier norwich terrier összehasonlítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink