hirdetés

Ikertornyok: a német juhászkutya és a malinois

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 23 - Képek: Getty Images Hungary, Canva

Ha munkakutyákról van szó, a német juhászkutya és a malinois a lista élén szerepel. Ráadásul hasonló megjelenésük miatt sokan össze is keverik a két fajtát – pedig valójában nagyon is különböző állatok.

hirdetés

Méret

Mindkét fajta nagyobb testű és gyönyörű kutya. Azonban fontos különbség kettejük közt, hogy bár a magasságuk egyforma (nemtől függően 56-61 centiméter között mozog), nem egy súlycsoportban vannak. A malinois valamivel könnyebb – egy hím is maximum 36 kilogrammos. Egy németjuhász kan azonban elérheti a 40-41 kilós súlyt is. Bár ez a néhány kiló nem tűnik soknak, a két fajta testfelépítését nagyban befolyásolja: a malinois karcsúbb, a németjuhászra pedig inkább az izmos test jellemző.

Megjelenés

Mindkét fajta nagy fülekkel, sötét orral és hosszú farokkal rendelkezik, de megfigyelhetünk fontos különbségeket a megjelenésükben. A németjuhász fülei inkább háromszög alakúak, míg a malinois esetében egészen hegyesek. Előbbiek általában két színűek, a malinois teste viszont általában egyszínű. Eltérést láthatunk a faroknál is: a németjuhászé sokkal bozontosabb.

Jellem

Mindkét fajta rendkívül okos – nem csoda, hogy előszeretettel alkalmazzák őket munkakutyaként. Kiváló őrző-védők, de keresőkutyaként és rendőrkutyaként is kiemelkedően jól teljesítenek. A magánéletben már nem ennyire hasonlók: a németjuhászok sokkal szívesebben kimutatják a szeretetüket a családjuk minden tagja iránt. A malinois azonban ennél tartózkodóbb, és jellemző rá, hogy egyetlen embert választ ki a családból, akivel különösen szeretetteljes. Emellett jellemzően kevésbé jön ki jól a gyerekkel fajtársához képest.

Viselkedés

Őrző-védő fajták lévén mindketten védik a területüket és családjukat, és mindkettőjük esetében kiemelten fontos a korai szocializáció és megfelelő képzés, különben más kutyákkal és idegenekkel szemben agresszívvá válhatnak. Unalom esetén egy malinois rombol, egy németjuhász pedig hangos és folyamatos ugatással jelzi, hogy foglalkozzanak vele. Emellett a németjuhász kölykökre jellemző a magas szintű játékosság – ez a malinois kiskutyáknál nem figyelhető meg.

Különösen fontos még megjegyezni, hogy bár a németjuhásznak is igen magas az igénye a folyamatos fizikai és szellemi stimulációra, a malinois elképesztően aktív fajta, még fajtársánál is magasabb mozgásigénnyel. Rendkívül magas továbbá a zsákmányszerző ösztöne is. Emiatt a malinois inkább munkakutya, mint családi kedvenc – ám ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy hozzáértő gazdi mellett ne válhatna belőle csodás családi kutya.

Fajtaleírásainkból többet is megtudhatsz erről a két csodás fajtáról. A német juhászkutyáról ide kattintva, a malinoisról pedig ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben. Korábbi cikkünkből pedig azt is megtudhatod, mi a különbség a husky és a malamut között.

malinois munkakutyák német juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink