hirdetés

Husky vagy malamut – te meg tudod különböztetni őket?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 16 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A szibériai husky és az alaszkai malamut első ránézésre szinte egyforma, ám ha közelebbről megvizsgáljuk őket, már nem is annyira hasonlóak.

hirdetés

Tény, hogy a szibériai husky és az alaszkai malamut sokban hasonlít egymáshoz. Mindkettőt a spicc típusú fajták közé soroljuk, és rendkívül okos munkakutyaként ismerjük őket. És bár az avatatlan szem könnyen összekeverheti őket, a megjelenésükben azért akadnak eltérések. Mutatjuk, mi alapján tudod te is könnyedén megkülönböztetni őket.

Testfelépítés, méret

Ha egymás mellett látod a két fajta képviselőit, bizonyára neked is sokkal egyszerűbb észrevenni a különbségeket. A huskyk karcsúbbak – ez eredeti munkájukra, a szánhúzásra vezethető vissza. Ezeket a kutyákat a gyorsaságra tenyésztették, így arányaik is ehhez igazodtak. A malamutok robusztusabbak, mivel szánhúzóként tőlük nem a gyorsaságot, hanem a nagy súlyok mozgatását várták el.

Ebből fakadóan a két fajta közti egyik legjelentősebb különbség a méret. Bár minkét kutya nagyobb testű, a malamut jóval testesebb fajtársánál. Egy husky általában 50-60 centiméter magas, súlya nemtől függően 16 és 27 kiló között mozog. Ezzel szemben egy malamut 58-63 centis, súlya pedig 34-38 kiló.

Egy másik különbség a faroknál figyelhető meg. Míg a husky szőrszálai lefelé állnak, addig a malamutok farka bozontosabb és az állat háta fölé kunkorodik. Szintén jellegzetes ismertetőjegy a huskykra jellemző kék szem – ez a malamutoknál nem fordul elő. A két fajta összehasonlításánál emellett érdemes vizsgálni a füleket: a huskyk fülei magasan a fej tetején helyezkednek el, míg a malamutoké kicsit messzebb vannak egymástól.

Bunda, mintázat és színek

Mind a husky, mind a malamut vastag, két rétegű szőrzettel rendelkezik. Mivel mindkét fajtát hideg éghajlaton történő munkavégzésre tenyésztették, nélkülözhetetlen volt számukra a sűrű bunda, amely védi őket a zord időjárástól. A malamutoknak azonban általában hosszabb a szőrük, mint a huskyknak.

Színeik hasonlóak, de a mintázatukban megfigyelhetők különbségek. A kölyök huskyk gyakran élénkebb, kontrasztosabb színeket mutatnak, de ezek általában halványulnak az állat idősebb korára. A felnőttek arcmintázata általában az állat szemük körül és orrán megfigyelhető fehér maszkot idéz elő, és a legtöbb egyednek fehér sáv látható a homlokán. A malamutok színei általában visszafogottabbak, arcmintázatuk pedig gyakran „kalapot” eredményez a fejükön: a homlokuk színe nyíl formában halad az orruk felé..

Jellem

Az alaszkai malamutok és a szibériai huskyk hasonló temperamentummal rendelkeznek. Mindkét kutya nagyon barátságos, még azokkal az emberekkel is, akiket nem ismernek. Éppen ezért alkalmatlanok őrkutyának. Fontos különbség azonban kettejük közt, hogy míg a huskyk falkában érzik jól magukat, és igénylik a folyamatos társaságot, addig a malamutok függetlenebb állatok, és jobban boldogulnak egyke kutyaként. Ebből fakadóan más kutyákkal szemben néha ellenségesen viselkedhetnek.

Mind a husky, mind a malamut intelligens kutyák, akiknek szükségük van a megfelelő mennyiségű testmozgás mellett a folyamatos mentális stimulációra is. Magas intelligenciájuk ugyanis azt is jelenti, hogy bár valószínűleg gyorsan tanulnak, más fajtálhoz képest többet is kell velük foglalkozni.

A rendszeres tréning azért is fontos, mert mindkét fajta határozott és önfejű. Ha nem tanulják meg elég korán, hogy nem ők irányítanak, hajlamosak lehetnek a domináns viselkedésre. A huskyknak ösztönük a futás, ezért mindig pórázon kell lenniük séta közben. A malamut pedig ásni szeret – függetlenül attól, mennyire igyekszel megtanítani neki, hogy ne tegye.

A fajták közt pedig ugyan nem különbség, de érdemes megemlíteni, hogy mindkettejüknek igen sok mondanivalójuk van, és előszeretettel vonyítanak is. Csendszerető gazdiknak egyiket sem ajánljuk.

alaszkai mala északi kutya szibériai husky

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!