hirdetés

Shetlandi és skót juhászkutya – szőrmókok két méretben

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

Hiába az elképesztő hasonlóság, a shetlandi juhászkutya valójában nem a skót juhászkutya mini verziója.

hirdetés

Lassie népszerűvé válásával a hosszúszőrű skót juhászkutyák egy csapásra a kedvelt családi kedvencek élmezőnyébe kerültek. A bátor és okos kutyakarakter elképesztő kalandjai során tökéletesen bemutatta a fajtára jellemző tulajdonságokat. A kiemelkedő jellem mellett ráadásul a fajta nagyon könnyen fel is ismerhető. De tudtad, hogy van egy hasonló fajta, nevezetesen a shetlandi juhászkutya, amiről az emberek rendre azt gondolják, hogy egy mini skótjuhász? Pedig a sheltie-ként is emlegetett kutyák a hasonlóság ellenére egy teljesen külön fajtához tartoznak.

Skót juhászkutya

Eredetük

A skót juhászkutyát Skóciában, Írországban és Angliában tenyésztették. A fajta értékeit a 16. században fedezték fel, amikor a juhok és marhák tartása széles körben elterjedt volt. A haszonállatok mellé szükség volt egy agilis, sokoldalú képességekkel rendelkező kutyára. A skót juhászkutyák képessége arra, hogy azonnal reagáljanak a gazda parancsára, ugyanakkor önállóan is tudjanak dolgozni, értékes munkakutyává tette őket.

A shetlandi juhászkutyák munkája nevükből is kiderül: célirányosan a shetlandi juhok mellett alkalmazták őket. Később alakultak ki, mint a skót juhászkutyák, eredetileg a Shetland-szigeteken tenyésztették őket, ahol az időjárási viszontagságok és a gyér növényzet egy kisebb, de nagyobb tűrőképességű munkakutyát kívánt.

Megjelenésük

A két fajta megjelenésében sok hasonlóságot mutat. Mindkét kutya kettős szőrzettel és hasonló bundatextúrával, színekkel és mintázattal rendelkezik. A legszembetűnőbb különbség a két állat mérete.

A fajtastandard szerint a skót juhászkutya marmagassága nemtől függően 55-65 centiméter, súlya pedig 22-34 kilogramm. A sheltie-k marmagassága mindkét nem esetében 33-40 centiméter, ebből fakadóan pedig súlyuk is kisebb, 7-11 kilogramm.

Shetlandi juhászkutya

A méret mellett azonban más külső jegyek is bizonyítják, hogy a sheltie nem egy mini skótjuhász, hanem egy külön fajta. Ilyen például a szemek alakja és elhelyezkedése. A skót juhászkutya mandula alakú szemei kicsit messzebb vannak egymástól, mint a shetlandi juhászkutya kerek szemei. Emellett a fejmérethez képest a skótjuhász orra hosszabb és vékonyabb, továbbá a sheltie fülei közelebb ülnek egymáshoz.

Jellemük

Mindkét fajta intelligens és hűséges. A shetlandi juhászkutya legkiemelkedőbb tulajdonságai a kedvesség és megfelelni akarás – az élet egy sheltie-vel olyan, mintha a legjobb barátoddal laknál egy fedél alatt. A skótjuhászok szintén remek családtagok, szeretetteljes és gyengéd társak, akik könnyen tanulnak és van humorérzékük. Ha valamivel nevetésre fakasztottak, gyakran megismétlik a viselkedést, hogy újra és újra jó kedvre derítsenek. Jellemükben a legszembetűnőbb különbség az idegenekkel történő interakciókban figyelhető meg. Míg a shetlandi juhászkutyákra jellemző a tartózkodó magatartás, addig a skótjuhászok a helyzet messzebbről történő felmérése helyett hajlamosak „fejjel a falnak”-mentalitással reagálni.

érdekességek kutyafajtákról hosszúszőrű kutya hosszúszőrű skót juhászkutya összehasonlítás shetlandi juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink