hirdetés

Yorkshire terrier és ausztrál selyemszőrű terrier: a fejüket nézd!

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 31 - Képek: Getty Images Hungary

A két fajtát nem nehéz összetéveszteni, de van egy módszer, amivel azonnal megtudhatod, melyik kiskutyával van dolgod.

hirdetés

A yorkshire terrierek törékeny külsejüket meghazudtoló bátorságukkal és tettrekészségükkel vérbeli terrierek. Hatalmas személyiségükkel hamar belopták magukat az emberek szívébe, és cseppet sem meglepő módon a világ legnépszerűbb kutyafajtáinak élmezőnyébe küzdötték fel magukat. Kivételes kiskutyák, de tudtad, hogy van egy hasonmásuk? Az ausztrál selyemszőrű terrier a megszólalásig hasonlít rájuk – mutatjuk, hogyan különböztetheted meg őket.

Ausztrál selyemszőrű terrier

Eredetük

Fajta-összehasonlításunkat mindig egy kis történelemmel kezdjük, hiszen a fajták kialakulása választ adhat a hasonlóságra. A yorkie az 1800-as évek Angliájában fejlődött ki. Felmenőik között olyan brit terriereket találhatunk, mint a Paisley vagy a Clydesdale. Ezek a fajták ma már sajnos nem léteznek, de a feljegyzésekből tudjuk, hogy többek között ezen kutyák keverékeként született meg a mai yorkshire terrier fajta alapító kanja, a Huddersfield Ben névre hallgató kiskutya. A yorkie eredetileg a munkásosztály kutyája volt: raktárakat őriztek vagy épp a kocsmában szórakoztatták a vendégeket, miközben távol tartották a patkányokat és egyéb rágcsálókat. A viktoriánus korban a felsőbb társadalmi osztályok is felfigyeltek a fajta kiemelkedő tulajdonságaira, így kékgalléros munkakutyából fehérgalléros társasági ebbé avanzsálódtak.

A yorkie-k hamar eljutottak Ausztráliába is, ám a helyieknek egy erősebb kutyára volt szükségük, így a fajtát keresztezték az ausztrál terrierrel. Így született meg az ausztrál selyemszőrű terrier, a silky. A silkyt újra keresztezték yorkshire terrierekkel és ausztrál terrierekkel is, mai megjelenése a tenyésztők érdeme.

Yorkshire terrier

Megjelenésük

A yorkie és a silky is kék és cser színű toy terrierek – általában ez okozza a két fajtával kapcsolatos kavarodást. Mindketten egyenes, selymes tapintású szőrzettel rendelkeznek, amely olyan, mint az emberi haj. Házi kedvencként nagyon hasonló lehet a fazonjuk, azonban ha a kiállítási standardot vizsgáljuk, azonnal észrevehető a különbség: a yorkie szőre a földig ér, a silkyé azonban rövidebb mind a testén, mind a fején.

Testalkatuk is árulkodó. A yorkshire terrier a maga maximum 3 kilogrammos súlyával parányi eb, a hasonló méret ellenére a silky viszont robusztusabb, így nehezebb is. Nemtől függően átlagos testsúlyuk 4,5–5 kilogramm között mozog. Ám ez sem mindig mérvadó, hiszen egy kisebb, finomabb silky és egy testesebb yorkie közt szinte nincs méretbeli eltérés.

Amivel nem lőhetünk mellé, az a két fajta fejének vizsgálata. A silky koponyája ék alakú, ezzel szemben a yorkie-é kerekebb. Fogaik mérete sem azonos: az ausztrál selyemszőrű terrier fogai nagyobbak, hiszen eredetileg nagyobb ragadozók elfogására szánták őket. A fülek is árulkodók: a yorkshire terrier fülei a tövüknél szélesebbek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Jellemük

Temperamentum szempontjából a yorkie vérbeli terrier: intelligens, harcias, energikus, bátor és független – sőt, gyakran makacs. Hajlamosak azt képzelni, hogy sokkal nagyobbak, mint valójában. Játékos természetük és kifogyhatatlan energiájuk állandó szórakozást nyújt a gazdáiknak. Okosak, és ügyesen próbálnak ők kerülni a domináns szerepbe.

A silky szintén egy hűséges, kitartó és félelmet nem ismerő terrier. Nagyon okos, és ő is hajlamos lehet arra, hogy megmakacsolja magát. Mindig éberen figyel, és egyszerre funkcionál védelmezőként és alvótársként a gazdi számára.

Nem a yorkie és a silky az egyetlen kis termetű terrierek, akiket könnyű összetéveszteni. A Norwich és a cairn terrier felismerése is feladja a leckét, ha nem tudjuk, hol keressük az eltéréseket. Ide kattintva segítünk kiigazodni.

ausztrál selyemszőrű terrier ausztrál terrier fajták összehasonlítása összehasonlítás yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!