hirdetés

Csivava és orosz toy terrier: a két aprócska eb

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 24 - Képek: Getty Images Hungary

A csivavát és orosz toy terriert sokan rendre összetévesztik rendkívüli hasonlóságuk miatt. Mutatjuk, hogyan különböztetheted meg őket.

hirdetés

A csivaváról különleges megjelenésének köszönhetően azt gondolhatnád, hogy nincs párja. Ám létezik egy másik fajta, az orosz toy terrier, amely a megszólalásig hasonlít rá. Az alábbiakban segítünk, hogyan ismerheted fel, melyik fajtával van dolgod.

Hosszú szőrű csivava

Eredetük

A gyakran a világ legkisebb kutyafajtájaként emlegetett csivava Mexikóból származik. A fajtát a 19. században, a mexikói Chihuahua államban fedezték fel – a kiskutya innen kapta a nevét. Feltevések szerint felmenőik az ősi közép-amerikai kultúrákhoz köthetők. Az aztékok, maják és toltékok mind tartottak egy techichi nevű kis testű kutyát. Ezek az ebek nagyobbak voltak, mint a modern csivavák, és valószínűleg a spanyol hódítók által behozott európai kis testű kutyákkal kereszteződtek, amíg el nem érték a ma ismert méretüket és megjelenésüket.

Az orosz toy terrier, vagy röviden orosz toy, egy apró, elegáns kutyafajta, amely Oroszországból származik. A fajta története a 18. századra nyúlik vissza, amikor az orosz arisztokrácia körében nagyon népszerűvé vált az angol toy terrier. Az orosz tenyésztők elkezdtek saját változatokat kitenyészteni, amelyek megfeleltek az orosz ízlésnek és igényeknek. A két világháború idején a populáció drasztikusan csökkent, de a 20. század közepén indított tenyésztési programoknak köszönhetően a fajta egyedszáma újra megnőtt.

Hosszú szőrű orosz toy

Megjelenésük

Nem véletlen, hogy az avatatlan szemnek e két kiskutya egy és ugyanaz. Külsejük ugyanis döbbenetesen hasonló, hiszen mindketten hasonló méretekkel rendelkeznek, valamint rövid és hosszú szőrű változatuk is létezik. Csak alaposabb vizsgálatot követően fedezhetjük fel a nüansznyi különbségeket.

A csivava koponyája kerekebb, míg az orosz toy terrieré keskenyebb és kecsesebb. A csivava orra rövidebb és szélesebb, fajtársáé hosszabb és finomabb. A testarányok is különböznek; az orosz toy terrier kecsesebb és hosszabb nyakkal rendelkezik. Lényeges különbség még, hogy az orosz toy fülein gyakran hosszabb a szőr, emlékeztetve a papillonra. A színek tekintetében is találunk eltérést. Míg a csivava esetében bármilyen szín és mintázat engedélyezett (kivéve merle), addig az orosz toy csupán 6 színben elfogadott a standard szerint.

Rövid szőrű csivava

Jellemük

Mindkét fajta nagyon szeretetteljes és hűséges a gazdájához, de a csivava általában magabiztosabb és dominánsabb lehet. Az orosz toy terrier félénkebb és barátságosabb természetű. A csivavákra emellett jellemző a makacsságra való hajlam, ami kihívást jelenthet a nevelés során. Az orosz toy könnyebben tanítható, de megfelelő szocializációval és képzéssel mindketten barátságos és kiegyensúlyozott kutyává válhatnak. Mindkét fajta energikus és játékos, kis méretük miatt azonban lakásban is jól érzik magukat, hiszen a magas energiaszint esetükben könnyen kielégíthető.

Ha szívesen megismerkednél két másik kis termetű fajtával, amelyeket gyakran összetévesztenek, ajánljuk figyelmedbe a cairn és Norwich terrierekről készült összehasonlításunkat is, amelyet ide kattintva érhetsz el.

csivava fajták összehasonlítása orosz toy terrier összehasonlítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!