hirdetés

Berni pásztorkutya és nagy svájci havasi kutya: nem csak a szőrük hossza a különbség

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 22 - Képek: Jacks&Bears Kennel, Getty Images Hungary

Fajtákat összehasonlító sorozatunk újabb részében a két svájci óriást vizsgáljuk meg közelebbről.

hirdetés

Több csodálatos kutyafajtát is köszönhetünk Svájcnak, de talán egyik sem annyira népszerű, mint a gyönyörű berni pásztorkutya. Ezek az impozáns ebek könnyen felismerhetők méretük és gyönyörű mintázatuk miatt. Ám létezik egy másik, hasonló kinézetű svájci fajta is, akit a laikusok gyakran egy rövidre nyírt berni pásztornak hisznek. Ő a nagy svájci havasi kutya, akit eheti fajta-összehasonlításunkban párba állítunk a berni pásztorkutyával.

Nagy svájci havasi kutya

Eredetük

Mint említettük, a berni pásztorkutya és nagy svájci havasi kutya Svájcból származik; mindketten az ország gazdáinak segítésére lettek kitenyésztve. A berni pásztorok farmokon végeztek terelési és őrzési feladatokat, de az igavonásban sem voltak utolsók: két kutya egy egész családot képes volt elhúzni a kocsin. A nagy svájci havasi kutyák szintén a gazdaságokban segédkeztek a napi teendők elvégzésében; őrkutyaként és kocsihúzóként dolgoztak. Az ipari forradalmat követően mindkét fajta fennmaradása veszélybe került, mivel igavonó szolgálataikra már nem volt szükség. Szerencsére azonban a tenyésztők idejében felismerték a fajták értékeit, és megmentették őket.

Történetükben érdekesség, hogy 1908-ban, a Svájci Kennel Klub megalapításának 25. évfordulóján két rövid szőrű berni pásztorkutyát mutattak be, akikről kiderült, hogy az akkor kihaló félben lévő nagy svájci havasi kutyák leszármazottai voltak. Tehát már több mint 100 évvel ezelőtt is volt, aki nem vette észre, hogy két külön fajtáról van szó.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Berni pásztorkutya /Fotó: Jacks&Bears Kennel

Megjelenésük

A berni pásztorkutya és nagy svájci havasi kutya megjelenése nagyon hasonló. Mindketten trikolor bundájúak, fekete alapon fehér és cser jegyekkel. A berni pásztorok nemtől függően 58-68 centiméteres marmagassággal és 35-50 kilogrammos súllyal rendelkeznek. A nagy svájci havasi kutyák egy leheletnyit nagyobbak: 65-72 centiméteres marmagasságukhoz 36-64 kilogrammos súly társul.

Mindkettejük fülei közepes méretűek, lekerekített háromszög formájúak, és a fejhez simulnak. Szemeik mandula alakúak, tekintetük intelligens, élénk és gyengéd.

A legszembetűnőbb megjelenésbeli különbségük a szőrzetük hossza. Míg a berni pásztorkutya hosszú, kétrétegű szőrzettel rendelkezik, addig fajtársának szőre rövidebb.

Nagy svájci havasi kutya

Jellemük

Amíg a két fajta megjelenésében nincs olyan sok eltérés, addig jellemükben több is akad. Bár mindketten kedves, hűséges, családjuk iránt odaadó ebek, a berni pásztorok kicsit lágyabb természetűek, mint a svájci havasi kutyák.

A berni pásztorok szeretik, ha van feladatuk, de boldogan heverésznek a teraszon is a gazdik társaságában. Imádják a gyerekeket és remekül kijönnek a többi házi kedvenccel is, az idegenekhez pedig úgy viszonyulnak, ahogy a gazdájuk.

A nagy svájci havasi kutyák kedvesek a gyerekekkel, de más háziállatok jelenlétét nem mindig tűrik jól. Hajlamosak lehetnek megmakacsolni magukat, ezért erős kezű gazdára van szükségük, aki határozottságával elejét veszi az esetleges problémáknak.

Természetesen mindkét fajta esetében nélkülözhetetlen a következetes nevelés, és persze az, hogy ha társként választjuk őket, csak és kizárólag felelős tenyésztőtől vásároljunk kölyköt.

Vannak kutyafajták, amelyeket tényleg alig lehet megkülönböztetni. Ebben a cikkünkben két apró terriert segítünk felismerni.

berni pásztorkutya nagy svájci havasi kutya összehasonlítás svájci fajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!