hirdetés

Törpe pincser vagy prágai patkányfogó? Te felismered a különbséget?

Molnár Enikő

2024. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

Cikkünkben egy újabb nagyon hasonló párost hoztunk, akiket gyakran összetévesztenek, nem véletlenül.

hirdetés

A törpe pincser és a prágai patkányfogó első ránézésre egymás hasonmásai, ám vannak apró részletek, amik alapján meg lehet különböztetni a két fajtát. Bár ehhez lehet, hogy avatottabb szemek kellenek, nem lehetetlen küldetés. Miután tudjuk, hogy mit nézzünk, viszonylag könnyű kiszúrni a különbségeket.

Míg a borítóképen egy törpe pincser látható, ezen a képen egy prágai patkányfogó van

Eredetük

Fajta-összehasonlításainkban általában helyet kap a fajták eredete, ugyanis sokszor rámutatnak a hasonlóság miértjére. Bár ez a törpe pincser és a prágai patkányfogó esetében nem feltétlenül van így, érdekes lehet egy kicsit betekinteni a történelmükbe.

Kezdve az újabban regisztrált fajtával, a prágai patkányfogó, ahogyan a nevéből is adódik, Csehországból származik. Annak ellenére, hogy az FCI 2019-ben fogadta el hivatalosan, minden bizonnyal egy történelmi fajtáról van szó. Bár pontos évszámokat nem tudni, az bizonyos, hogy a cseh királyok udvarában gyakori látogató volt, és lakomákon vett részt a prágai várban. Az uralkodók és az arisztokrácia kedvelt fajtája volt, majd az egyszerű polgárok köreiben is nőtt a népszerűsége. Céltudatosan 1980 óta tenyésztik. Annak ellenére, hogy a társasági kutyák csoportjába sorolták, fontos megemlíteni, hogy nem véletlenül van a nevében a patkányfogó, ugyanis eredetileg elsősorban erre a célra használták a fajtát.

A törpe pincser feltehetően közel 300 éves múlttal rendelkezik. Pontosan nem tudni, hogy milyen fajtákat használtak a tenyésztéséhez, de számos elgondolás született róla. A feltételezett ősök között említenek például tacskókat, olasz agarakat, manchester terriereket és német pincsereket. Ami viszont biztos, hogy eredetileg őket is patkányvadászatra használták, ám inkább a parasztudvarok kártevőirtói voltak, mintsem a nemesek patkányfogói.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Megjelenés

Első ránézésre ugyan nagyon hasonlónak tűnnek, számos apró különbség van a két fajta között, kezdve a standard szerinti méreteikkel. Marmagasságuk csupán néhány centiméterrel tér el, ami a prágai patkányfogónál 21–23 centimétert jelent, a törpe pincsernél 25–30 centimétert. Ennek ellenére előbbi ideálisan 2,6 kg, utóbbi pedig általában 4-5 kg, de akár 6 kiló is lehet. Ehhez a különbséghez valószínűleg hozzátartozik az is, hogy a törpe pincser izmosabb testalkatú, kevésbé törékeny, mint a prágai patkányfogó. Előbbinél nagyobb hangsúly van az erőn és az erőteljes megjelenésen, hibának számít, ha túl légies. Utóbbinál is fontos, hogy jól láthatóak legyenek az izmok, de nála egy légiesebb, elegánsabb, kevésbé robusztus megjelenés preferált.

Törpe pincser profilból

Közelebbről megnézve a két kutyafajta arcát, számos különbséget lehet felfedezni. A prágai patkányfogó koponyája „kerekebb”, kitüremkedőbb, nem fut párhuzamosan az orrnyereggel. Ezzel szemben a törpe pincser koponyája hosszúkásabb, laposabb, és párhuzamosan fut az orrnyereggel. Az orrnyereg és a koponya találkozásánál lévő stop az előbbi esetében hangsúlyos, míg az utóbbinál enyhébb az átmenet, kevésbé „drasztikus”. A törpe pincser orra általában arányaiban hosszabb.

Prágai patkányfogó. Oldalról főleg az orrnyereg és a homlok közötti stop mértéke közti különbséget lehet kivenni, de sok apró eltérés is észrevehető a két profilkép összehasonlításával

Bár mindkettőjüknél gyakori a rövid, sűrű szőr fekete-cser színezettel, a standard szerint nem csak ez engedélyezett. A prágai patkányfogóknál hosszabb szőrváltozattal, és egy sokkal szélesebb és engedékenyebb színskálával találkozhatunk. A törpe pincsereknél a fekete-cser mellett még egyszínű lehet a bundájuk, az őzbarnától a szarvasvörösig terjedő árnyalattal.

Jellemük

Mindkét fajta élénk, energikus, játékos, tanulékony és értelmes, erős vadászösztönnel. Ám a törpe pincser aktívabb és magabiztosabb, valamennyire függetlenebb. Egy igazi jelzőkutya veszett el kis termetében, szemmel tartja a környezetét, figyelmes és éber. Előszeretettel hallatja a hangját, kifejezetten ugatós fajta. Gyakran nevezik öntörvényűnek, és sokszor nem ajánlják kezdő kutyatartóknak.

Ezzel szemben a prágai patkányvadász csendesebb, emberközpontúbb, igazi társasági kutya. Félénkebb, és annak ellenére, hogy barátságos, az idegenekkel szemben tartózkodó. Gyengédebb fajtaként szoktak rá hivatkozni, aki szeretne bizonyítani a gazdájának, kevéssé makacs, és összességében jobb választás kezdőknek.

A való életben persze sokkal nehezebb a két fajtát megkülönböztetni, és sokszor az utcán járó kutyák eltérnek a fajtastandardtól néhány ponton. Több fajta is van, ami meglepően hasonlít egymásra. Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a yorkshire terriert és az ausztrál selyemszőrű terriert, akkor olvasd el ezt a cikkünket is.

fajták összehasonlítása összehasonlítás prágai patkányfogó törpe pincser

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!