hirdetés

Manchester terrier fajtaleírás: az elegáns kártevőirtó

Molnár Enikő

2023. július 31 - Képek: Getty Images Hungary

A terrierek sorát a manchester terrier folytatja, aki kedvességével, megjelenésével és intelligenciájával bárkit könnyedén levesz a lábáról. A vadászkutyák ravaszsága és a versenykutyák eleganciája keveredik ebben a fajtában, így mindenki találhat benne megnyerő tulajdonságokat. 

hirdetés

A manchester terrier az angolok egyik büszkesége, eleganciát, bájt és intelligenciát hivatott megtestesíteni. Nevét az angliai Manchester városról kapta, ahol a fajtát a patkány populáció kordában tartására kezdték tenyészteni. Megjelenésével és elbűvölő személyiségével mára már belopta magát a kutyabarát családok és egyének szívébe.

Eredet

A manchester  terrier gyökerei az 1800-as évek Angliájáig nyúlnak vissza, pontosabban az ipari forradalom idejéig. A fajta ősének a már kihalt Black and Tan Terriert és a whippeteket tartják. A tenyésztés eredményeként kialakult ez a kiválóan képezhető és fürge fajta. A manchester terrierben egyesíteni akarták a két fajta erősségeit, nyulak vadászatára és patkányok elleni harcra tenyésztették. Ezekben kiválóan bizonyított. Az ősei történelmének fontos részét képezte az úgynevezett „patkánycsali” (Rat baiting), egy sport, ahol a kutyát beeresztették egy patkányokkal teli verembe és fogadtak, hogy mennyi idő alatt végez a rágcsálókkal. Ebben a sportban elhíresült egy “Billy” nevű kutya, aki 100 patkányt győzött le öt és fél perc alatt. Ez a kutya feltehetőleg egy Black and Tan Terrier lehetett, a mai manchester terrierek őse. A sportot 1835-ben betiltották, de a népszerűségé miatt egészen a 20. századig folytatódott.

Fajtastandard

A Manchester Terrier egyik legfeltűnőbb jellemzője a fényes és csillogó, fekete szőrzete mahagóni vörös rajzolattal, amely szorosan tapad a kompakt és izmos vázára. Hasa felhúzott, törzse téglalap alakú, farka pedig nem túl hosszú, elvékonyodó, pozícióját tekintve enyhén felemelve tartott. Hosszúkás feje, sötétbarna szeme van, füle pedig V alakú. A fajtát mérete alapján ketté bontják: megkülönböztetjük a manchester terriereket (Standard Manchester Terrier) és a kis angol terriereket (Toy Manchester Terrier). A manchester terrierek marmagassága kb. 37-40cm, maximum 10 kg testtömegűek és a fülük leginkább lelógó, míg a kis angol terrierek marmagassága kb. 25-30 cm, maximum 5,5 kg testtömegűek és fülük csak felálló lehet. A méretbeli eltérésektől eltekintve mindkét típusban megegyeznek a fajta vonásai, de a British Kennel Club külön tartja őket nyilván.

Jellem

A manchester terrier nem csak megjelenésére támaszkodhat. Kihívásokra éhes és intelligens kutyafajta, aki éles eszével és hajlandóságával gyors tanulásra képes, így kiválóan teljesít különböző kutyás sportokban és az iskolákban is. Ehhez hozzá tartozik, hogy a pozitív, jutalmazó módszerek válnak be nála, és a legjobb ha röviden, de érdekesen tartjuk a tanulási alkalmakat. Igazi problémamegoldó, interaktív játékokkal és izgalmas feladványokkal le lehet vezetni a felgyülemlett energiáit, így megelőzhetők az unalomból fakadó csínytevések. Mindezek mellet odaadó és hűséges társ, aki szoros köteléket alakít ki családjával. Azonban a korai szocializáció létfontosságú ahhoz, hogy jól kijöjjön más kutyákkal.

Ideális környezet

A családja iránt elkötelezett, és még a gyerekekkel is jól kijön. Természetesen felügyeljük az interakciókat, és a gyermeknek is tanítsuk meg, hogy hogyan kell bánni egy kutyával. A manchester terrierek viszonylag türelmesek, de nem a végletekig, ezért figyeljük a reakcióikat. Ha lakásban tartjuk, akkor figyelembe kell venni, hogy ugatósak, illetve mozgékonyak. Annak ellenére, hogy kis méretűek, a manchester terrierek rendkívül energikus kutyák, akiknek rendszeres testmozgásra van szükségük. A mindennapos séták, játék és interaktív tevékenységek segítenek kielégíteni mozgás-és mentális igényeiket. Ha udvari kijárása van, akkor fontos, hogy „kutyabiztos” kerítéssel legyen ellátva a terület.

A manchester terrierek nyugodtak is tudnak lenni, ha energiáikat levezették.

Ápolás

Nem igényel sok ápolást, nem kell naponta fésülni a szőrét. Időnként fürdessük meg, hogy egészségesen tartsuk a szőrét és a bőrét. A körmök karbantartása fontos az ízületek pozíciója miatt. Mint minden kutyánál, a manchester terriereknél is fontos, hogy gyakran ellenőrizzük a fogak egészségét.

Gyakori egészségügyi problémák

Megfelelő gondozással a manchester terrierek akár 15 évnél is hosszabb életet élhetnek. Általában erősek és egészségesek, de bizonyos betegségek sújthatják a fajta egyedeit, mint például a von Willebrand-kór, kardiomiopátia, egyes szemproblémák és a kistestű kutyákhoz hasonlóan patellaficam. A gyakori állatorvosi ellenőrzés, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres, elővigyázatos mozgás kulcsfontosságú az egészségük megőrzéséhez

Forrás: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II.

angol kutyafajta kártevő ellen manchester terrier fajtaleírás terrierek vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink