hirdetés

Prágai patkányfogó-fajtaleírás: a ritka eb, amely a világ egyik legkisebb kutyája

Mádi-Krezinger Cintia

2024. június 3 - Képek: Getty Images Hungary

A fajtát kevesen ismerik, és akik látják is, gyakran hiszik, hogy csivava vagy törpe pincser.

hirdetés

Az intelligens, kíváncsi természetéről ismert prágai patkányfogó egy apró kutya hatalmas személyiséggel. Bár játékos és tele van lendülettel, szívesen időzik kedvenc embere ölében is, kiélvezve a simogatást, cirógatást.

A prágai patkányfogó egy kicsi, kompakt kutya

Eredet

Ahogy nevéből is következtethetünk rá, ezt a kicsiny ebet eredetileg patkányirtásra használták hazájában, Csehországban. Bár pontos adataink nincsenek arra vonatkozóan, hogy a fajta mikor alakult ki, az bizonyos, hogy gyakran látták a cseh királyok lakomáin a prágai várban. Díszei voltak a cseh arisztokrácia udvarainak is, az uralkodók pedig gyakran ajándékoztak prágai patkányfogót más európai királyoknak. Az idő múlásával az egyszerű polgárok körében is népszerűvé vált, 1980-ban pedig megindult a tudatos tenyésztése. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) 2019-ben jegyezte be önálló fajtaként.

Fajtastandard

A prágai patkányfogó kicsi, négyzetes formájú, kompakt kiskutya. Marmagassága 21–23 centiméter, súlya optimális esetben 2,6 kilogramm. Gyakran tévesztik össze a csivavával vagy a törpe pincserrel. Szőrzete leggyakrabban fekete színű cser jegyekkel; rövid és fényes. Emellett azonban más színekben is előfordul, és a hosszabb szőrű változata is engedélyezett.

Koponyája lekerekített, szemei sötétek és egymástól távol helyezkednek el. Természetesen felálló fülei háromszög alakúak. Farka alaphelyzetben magasabban helyezkedik el, félkörívben görbülhet a háta fölé mozgás közben. Várható élettartama 12–14 év.

Igazi uralkodói jellem

Jellem

A prágai patkányfogó társas kutya, erős bizalmi kapcsolatot ápol a családjával. Szereti a figyelmet, és bár általában barátságos, az idegenekkel szemben tartózkodó lehet. A nagyobb kutyák félelmet keltőek lehetnek a számára, ami konfliktushoz vezethet az ebek között. Ezt a nevelése és szocializációja alkalmával figyelembe kell venni. Rendkívül hűséges és szeretetteljes, apró teste hatalmas szívet rejt. Nagyon szeret játszani, más kistestű kutyákkal ellentétben pedig kifejezetten csendes.

Ápolás

A prágai patkányfogó ápolása nem jelent különösebb kihívást. Szőrét elegendő hetente egy-kétszer átkefélni, illetve javasolt alkalmanként meg is fürdetni. Emellett természetesen a fülek, a fogak és a karmok megfelelő ápolásáról sem szabad megfeledkezni.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ideális környezet

Méretének köszönhetően remekül alkalmazkodik a kisebb lakásokhoz is, csendessége miatt pedig a szomszédokat sem fogja zavarni. Amire figyelni kell a fajtával kapcsolatban, hogy igen erős a vadászösztöne. Nem javasolt olyan otthonba, ahol nála kisebb kedvencek is élnek.

Rövid szőrzete és kis termete miatt télen elkél neki a kabát

Gyakori egészségügyi problémák

A fajta kis mérete miatt a prágai patkányfogó csontjai is törékenyek. Mindig nagyon óvatosan kell felemelni, és soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni magasabb helyeken, mivel ha leugrik, eltörhet a lába. A miniatűr fajtákhoz hasonlóan a prágai patkányfogó esetében is gyakoriak a térdproblémák, különösen a pattellaficam.

Ha érdekelnek a patkányvadász fajták, ide kattintva 7 továbbival ismerkedhetsz meg közelebbről.

fajtaleírás prágai patkányfogó prágai patkányfogó fajtaleírás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!