hirdetés

Mosómedvekopó fajtaleírás: esti műszakos vadász

Molnár Enikő

2023. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

Barátságos nagykutya, aki esti műszakban dolgozik. A fekete-cser mosómedvekopó igazi amerikai kutyafajta, aki mérete ellenére atletikus és könnyedén mozog. Kiváló orra miatt vadászok lelkes segítője, speciális területe a mosómedvevadászat. Annak ellenére, hogy aktív kutya, nem veti meg a pihenést sem.

hirdetés

A mosómedvék manapság reneszánszukat élik, többen nagyon kedvelik őket. Például Dél-Korea fővárosában, Seoul-ban kávézót is nyitottak tiszteletükre, ahol mosómedvékkel is találkozhatunk. De ezek a kedves kis tolvajok nem mindenki szívébe lopták be magukat. Vannak, akik a mai napig vadásszák a maszkos medvéket, és ehhez hű segítőtársuk a fekete-cser mosómedvekopó.

Eredet

A fekete-cser mosómedvekopó igazi amerikai kutyafajta, az ottani igényekhez tervezve. Tenyésztésének kezdetét egészen az amerikai függetlenségi háborúig vissza lehet vezetni. Amerikában elterjedt erdei állat a mosómedve, bár gyakran beleveti magát a városi kukákba élelemért és védelemért. Már a gyarmatosítók is előszeretettel használták fel húsukat és bundájukat. A célzott vadászatára a függetlenségi háború után került sor, az egyetlen probléma az volt, hogy nem volt kimondottan mosómedvékre „szakosodott” vadászkutya, lévén, hogy a mosómedvék leginkább éjjel tevékenykednek, így kreatívnak kellett lenniük a korai tenyésztőknek.
A rendelkezésükre álló kopókból és vérebekből (biztosan van benne rókakopó és angol véreb, de lehetséges, hogy a feladathoz igazítás érdekében több fajtát is bevontak) létrehoztak egy új, kifejezetten a mosómedvék vadászatára kitenyésztett kutyafajtát, aki képes a hold fénye alatt is követni, akár csak szag alapján a kiszemelt vadat. Jelzése állítólag „tiszta és dallamos”.

Fajtastandard

Nagy termetű kutya, erőteljes, általában 45-64 kilogramm közötti testtömeggel, 63-68 cm marmagassággal. Rövid, sűrű szőrű kutyafajta. Ahogy a neve is mutatja, színe fekete, pofáján, szeme felett (a szemöldökén), végtagjain és a mellkasán cserszínű foltokkal. A mosómedvekopóknak egyébként másmilyen színezete is van, például a kék pettyes. Feje masszív, szeme gesztenyebarna, és kopóhoz méltóan nagy és hosszan lelógó fülei vannak. Farka közepes hosszúságú. Mellkasa mély, de hosszú végtagjai és enyhén felhúzott hasa miatt nem tűnik zömöknek, csak izmosnak.

Jellem

Aktív kutya, kiváló szaglással és magas a vadászösztönnel. Intelligens és elhivatott fajta, szereti, ha van feladata, de nem követi vakon a gazdája parancsait, elég független, így aki olyan kutyát szeretne, aki minden szavát lesi, és várja a következő vezényszót, annak ez a típusú kopó sajnos nem megfelelő. Jól és könnyen képezhető, de ha valamit megtanul egyféleképpen, azt nehéz kijavítani, így nála a konzisztens és következetes oktatás nagyon fontos. Türelmes a gyerekekkel és barátságos más kutyákkal, viszont kistestű háziállatok mellé nem érdemes ezt a fajtát választani. Idegenekkel távolságtartó, de nem a legjobb házőrző. Annak ellenére, hogy aktív, nincs túl magas energiaszintje, így viszonylag könnyen kifárasztható annyira, hogy ne unatkozzon. Napi egy hosszabb séta, vagy egy kevés játék a kertben elegendő a mosómedvekopóknak. Könnyedén hozzászokik a család dinamikájához, lépést tud tartani az aktív gazdikkal is, de nem sértődik meg néhány pihenőnapon. Ritka, hogy egyedüli kutyaként tartanák, mert szereti a társaságot, sőt, ha nagyon magányos, akkor annak hangot ad. Olyan családokba való, ahol megoldható, hogy ne legyen egyedül egész napokra.

Ideális környezet

A mosómedvekopó számára az ideális környezet egy kertes ház, de lakásban is tartható, ha a napi mozgásigénye ki van elégítve. Ha mégis van kert, ahol szaladgálhat, nagyon figyelni kell a kerítésre, elég magasnak és erősnek kell lennie, mert a vadászösztöne miatt szó nélkül utánaered a kistestű állatoknak.

Ápolás

Évente egy-két alkalommal vedlik, ekkor kicsit gyakrabban kell kifésülni, de általában 1-2 hetente elegendő. Alkalmanként érdemes megfürdetni, és mit minden kutyánál, érdemes figyelni a körmei és fogai egészségére.

Gyakori egészségügyi problémák

A fekete-cser mosómedvekopó alapvetően egészséges fajta, de akad néhány jellegzetes probléma, amire érdemes odafigyelni. Hajlamos lehet csípő diszpláziára, szürke hályogra, illetve pajzsmirigy problémákra. Aranyos, hosszú lógó füleik is bajt okozhatnak, ezért érdemes hetente ellenőrizni, hogy nem került-e bele valami, vagy nincs-e fertőzése.

amerikai kutyafajta fajtaleírás fekete-cser mosómedvekopó kék pettyes mosómedvekopó mosómedve vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink