hirdetés

Hurrikán miatt árván maradt kutyából lett rabok által kiképzett terápiás eb: a kék pettyes mosómedvekopó a bíróságon tanúskodókat támogatja

László Enikő

2023. február 9 - Kép: Getty Images Hungary

Pepper egy 1 éves kék pettyes mosómedvekopó. Az Ian hurrikán után Florida utcáin szaladgálva találták, onnan vitték be a menhelyre. Mivel ígéretes tehetségnek tűnt a tesztek során, gondozói elhatározták, hogy terápiás kutya lesz belőle. Pepper a Paws and Stripes College-ban végezte el kiképzését, de nem a szokványos módon.

hirdetés

A különleges kutyus a Brevard megyei seriffhivatal jóvoltából rabok segítségével vált terápiás kutyává. A 12 hetes program a foglyoknak is jó lehetőség érzékenyítésre, így nem csak Pepper profitálhatott kiképzéséből. A kutyus sikeresen elvégezte a programot, és ma már a rendőrség egyik szociális munkatársával dolgozik, hogy nevelőszülői gondozásban lévő fiatalokkal töltse idejét. A gyerekekre rendkívül jó hatással van egy kutya jelenléte és támogatása, hiszen jelentősen csökkenti a stresszt és egy igaz barátra lelhetnek benne.

Amikor pedig nem ezzel tölti idejét, Larson nyomozóval együtt vesz részt törvényszéki meghallgatásokon, ahol támaszt nyújt a traumás eseményeket átélt fiatalok számára, akiknek tanúskodniuk kell. Pepper ilyenkor is beveti csodás képességét, és megnyugvást, vigaszt nyújt a nehéz időszakot átélők számára.

A bírósági terápiás kutyák

A bírósági terápiás ebek rendkívüli módon képesek támogatni a tárgyaláson résztvevőket. De ezzel nem csupán nekik segítenek. A bírók számára igen nehéz feladat megfelelő döntést hozni, ha a tanúskodó személy zaklatott és összeszedetlen. A gyerekek esetében ez érthető módon gyakran előfordul, hiszen nincsenek hozzászokva az ilyesfajta stresszes helyzetekhez. Ez még egy felnőtt számára is igen megterhelő feladat. De itt jön a képbe Pepper és a hozzá hasonló kutyusok, akik kicsiknek és nagyoknak is segítenek, ha szükség van rájuk.

Milyen kutyákból válhat bírósági terápiás eb?

Ahhoz, hogy egy eb terápiás kutya lehessen, számos tulajdonsággal kell rendelkeznie. Mindenképp csak nyugodt, magabiztos és alkalmazkodóképes négylábúakból válhatnak ilyen ebek. A bírósági terápiás kutyák feladatai közé tartozik többek között a gyermekvédelmi intézmények ügyfeleinek, mentális problémákkal küzdő egyének, hátrányos helyzetű vagy traumát átélt személyek támogatása a kihallgatások során. Az Egyesült Államokban bevett szokás, hogy a tárgyaláson résztvevők igényelhetnek terápiás kutyát a meghallgatások idejére. A különleges munkára általában labrador vagy golden retrievereket alkalmaznak, de olykor más fajták, például uszkárok vagy olasz vízikutyák is ezzel foglalkoznak. Az azonban ritkaság, hogy egy kék pettyes mosómedvekopó legyen terápiás kutya.

A kék pettyes mosómedvekopó

Az Egyesült Államokból származó kék pettyes mosómedvekopó remek tulajdonságai ellenére ritka fajta. Kiváló vadászkutya, aki ösztönösen végzi feladatát. Jól és könnyen képezhető, agilis, vehemens és munkaszerető eb. Számára szinte semmi sem akadály, egykor még pumára is vadásztak vele, de elsősorban mosómedve volt a zsákmánya. Ma már leginkább családi kedvenc, azonban sokan még ma is vadásznak vele. Problémamegoldó képessége kimagasló, így nem is akkora csoda, hogy Pepper ilyen kalandos történettel a háta mögött is nagyszerű terápiás kutyává vált.

árva kutya bíróság börtön kék pettyes mosómedvekopó kutya bíróság mentett kutya terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!