hirdetés

Így nyerte el Jingles egy terápiára váró kisfiú szeretetét: a kutya a pszichológusnál is hasznos

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 15

Kutatások során az állatasszisztált terápia hatásait vizsgálták. Egyértelműen kiderült, hogy a kutya jelenléte, közreműködése páratlan hatással van - kiváltképpen a gyermekekre.

hirdetés

A kutyaasszisztált terápia tulajdonképpen egy véletlen folytán megindult folyamat volt. Boris M. Levinson pszichiáter még a hatvanas években döbbent rá arra, hogy kiváló hatással lehet a szociális viselkedészavarral küzdő gyermekekre egy kutya jelenléte. Mivel nagy mértékben képes feloldani a gátlásaikat a terápiás beszélgetés során, ezáltal nagyobb sikerrel jár maga a kezelés is.

Egy pszichiátriai kezelés alkalmával rengeteg gátlást tud egy kutya jelenléte feloldani a gyermekben.

Levison felfedezése

Boris M. Levison felfedezte, milyen hatalmas mértékű fejlődést lehet elérni a kutya segítségével, még a legkritikusabb esetekben is. Ugyanis amikor egy véletlen folytán bevitte a kutyusát, Jinglest, egy komoly viselkedészavarral küzdő kisfiú volt jelen. A gyermekkel a pszichiáter már jó ideje próbált valamiféle kapcsolatot teremteni, de addig teljesen sikertelenül. Ellenben a kutya jelenlétében a kisgyerek elkezdett megnyílni, és az addig teljesen szótlan kisfiú nekiállt a kutyához beszélni. Levison egy ideig figyelemmel kísérte a folyamatot, majd ő is bekapcsolódott, és elkezdett a kutyán keresztül kommunikálni a gyermekkel. A későbbiekben Levison ennek a tapasztalatnak az alapján írta meg az egyik leghíresebb tanulmányát, a Pet- Oriented Child Psychotherapy-t.

Beteg gyermekek fejlődését kiváltképpen elősegíti egy kutya jelenléte.

Az állatasszisztált terápia elterjedése

Levison felfedezése után egyre többen figyeltek fel az Egyesült Államokban a pszichoterápiás gyógyítás e módjára, majd az európai országokban is elkezdett rohamosan terjedni az adott módszer. Az évek során egyre több eredményre jutnak a tudósok az állatasszisztált terápiával kapcsolatban. Ennek köszönhetően egyre több helyen kezdik alkalmazni a kutyát, mint a pszichológus melletti gyógyító asszisztenst. Ami pedig megdöbbentő, hogy komoly sikereket érnek el.

Az állatasszisztált terápia hatásai

Leginkább gyermekek esetében használják az állatasszisztált terápiát. A kutyákkal való kapcsolat nagy hatással van mind a mentális, mind az érzelmi intelligencia fejlődésére. Ezen felül hatalmas segítséget nyújt számukra abban, hogy meg tudjanak nyílni a pszichoterápiás kezelések során. A kutya puszta jelenléte barátságosabbá és biztonságosabbá teszi számukra mind a környezetet, mind a szakember személyét.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatasszisztált terápia gyógyító kutyák kutya gyógyító hatása terápiás kutya terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink