hirdetés

A zöld színű kiskutyák nyomában: nem, nem festették be őket

Szénási Szimonetta

2022. november 4 - Képek: YouTube

Nagy volt a döbbenet, amikor egy boxer életet adott nyolcadik kölykének – aki a testvéreivel ellentétben zöld színben pompázott. Meglepően hangzik, pedig van magyarázat a furcsa jelenségre.

hirdetés

Kanada Új-Skócia nevű tartományában Trevor Mosher és felesége, Audra izgatottan várták, hogy Freya nevű boxerüknél beinduljon a szülés, és világra hozza a kicsinyeit. Arra azonban nem számítottak, hogy születni fog egy zöld kiskutya is.

A nem várt nyolcadik kölyök ráadásul zöld színű volt. / Kép: YouTube

Az ultrahang sem jelezte

A gondos gazdák előzetesen állatorvoshoz is elvitték vemhes kedvencüket, aki az ultrahangon hét magzatot látott. Így mikor a hároméves mamánál beindult a szülés, egyre növekvő izgalommal számlálták a kicsinyeket.
– A hét kölyök 20-25 percenként, szinte óramű pontossággal érkezett meg – mondta el Trevor Mosher.

A hetedik kiskutya után megkönnyebbülten sóhajtottak fel, majd a gazdi elkezdte megtisztogatni az anyakutyát. Ekkor meglepetten vette észre, hogy Freya nyugtalan, és mintha újra elkezdett volna vajúdni, ráadásul teljesen másképp, mint korábban.

Freya, a mama boxer almában a nem mindennapi kicsivel. / Kép: YouTube

A házaspár nem tévedett, a boxer valóban még egy kicsit szült. A valódi döbbenetet nem ez, hanem a körülmények okozták. A kölyköt körülvevő magzatburok ugyanis sötét, szinte fekete volt, ellentétben testvéreiével, akik átlátszó burokban érkeztek. Mosherék azt gondolták, nagy baj van, és a kiskutya halva született. Ekkor azonban a pici megmozdult és hangot is adott.

Elkezdtük szárítgatni, ekkor vettük észre, hogy zöld. Természetesen azt hittük, valami nincs rendben vele, ezért rákerestünk az interneten, hogy »zöld a kutyusom, mi a baj«

– mondta el Trevor Mosher.

Ritka, de nem jelent baj

A találatok alapján a pár némiképp megnyugodott, ugyanis a jelenség bár nagyon ritka, de előfordulhat. Az eddigi magyarázatok alapján az epében található zöld pigment okozhatja az elszíneződést, ami világos, főként fehér színű kutyáknál jelentkezik.

A gazdák egy állatorvossal is konzultáltak az esetről. Dr. Bronwyn Crane, a Prince Edward-szigeti Egyetem Atlantic Veterinary College reprodukciós specialistája azt írta a válasz e-mailben, hogy az eset valóban ritkaságszámba megy.
– Nem tudom, hogy találok-e pontos előfordulási arányt, de azt gyanítom, hogy kevesebb, mint 1 a 10.000-hez. Jómagam még nem találkoztam zöld kiskutyával – fogalmazott a doktor.

A zöld kiskutya büszke gazdái

Mint Mosherék elmondták, a kezdeti sokk után már büszkeséget éreztek a nem mindennapi kutyus kapcsán, és szerencsésnek érzik magukat, hogy a saját szemükkel láthatnak egy ilyen különleges dolgot.

Jobbnál jobb névötletek

A pár közösségi oldalán is közzétette a kölyök fotóját, arra biztatva az olvasókat, hogy ötleteljenek, mi legyen a pici neve. Számos kreatív és aranyos tipp érkezett, mint a Wasabi, a Fiona, a Hulkette vagy a Pisztácia. Időközben a zöld kiskutya színe sokat halványodott, ez a folyamat pedig egészen a jószág felnőtt koráig fog tartani.

Mojito, a zöld golden retriever

Ahogy írtuk, zöld színű kutyákról már régóta van tudomása az orvostudománynak. Az alábbi videón egy dán dog szintén zöld kicsinye látható.

Pár éve pedig Németországban is született zöld kiskutya, mégpedig egy golden retriever, aki nagyon találóan a Mojito nevet kapta, utalva a mentás koktél zöldes színére.

állatorvos boxer kiskutya kölyökkor kölyökkutya különleges kutyák szőrzet vemhes kutya vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink