hirdetés

Pénzt kérni egy életért: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2021. szeptember 9

A tenyésztőket és a tenyésztett kutyákat olykor elég sok kritika éri. És ezek között van pár furcsa is.

hirdetés

Az egyik ilyen, hogy miért venne bárki tenyésztett kutyát, amikor a menhelyek tele vannak. Egyszerű matek, csak kicsit nagyon leegyszerűsítve, amit ha megbolygatunk, egyből elveszti a logikáját. Ebbe belemenni most nem szeretnék mélyebben, legyen annyi elég, hogy azt kéne végiggondolni, hogy miért van ennyi keverék kutya, és azok miért kerülnek be a menhelyekre. Ennél is érdekesebb az, amikor valaki azért ítéli el a tenyésztéssel foglalkozókat, mert azok pénzt kérnek egy életért.

Anyagias kérdések

Nagyon sokan valahogy a mai napig nem igazán vannak tisztában az anyagi kiadások és az állattartás összefüggéseivel. Kutyát tartani nem csak a vételárba kerül, és ha valaki csak azért megy el egy menhelyre örökbe fogadni, mert akkor azon spórol, őt is érhetik meglepetések. Valami miatt bűn az, ha valaki pénzt kér egy kutyáért. Mintha ez önmagában egy kizsákmányolás lenne. Holott, ahhoz is pénz kell, hogy egy alomnyi kölyökkutya megszülessen, és elkezdje életét. Ha ez elmarad, abból lesznek az igazán nagy gondok.

Büdzsé

Számokba nem bocsátkozom. A túl sok számadat riasztó tud lenni. Viszont a teljesség igénye nélkül nézzük meg az alapvető tételeket akkor, amikor valaki kutyatenyésztésbe fog és egy alomnyi kölyök világrajöveteléről dönt.

Konkrét összeget nemcsak azért nehéz mondani, mert rendkívül sok körülmény befolyásolja őket (milyen etetésről van szó, ki az állatorvos, stb.), de attól is sok függ, hogy milyen fajtáról van szó. És az sem mindegy, hogy alomban az átlagos egyedszám négy vagy kilenc kutya.

Sokakat meglep az, hogy például az anyakutya egészségügyi állapota rendkívül sokat nyom a latban. Pedig logikus, hiszen odabenn életek fejlődnek ki. Így nemcsak az fontos, hogy az ellés vagy a vemhesség idején milyen állapotban van, de az is, hogy folyamatosan fenntartott egészségnek örvendjen. A megfelelő táplálás és az orvosi kezelések költségei így minden esetben felmerülnek

Maga a vemhesség is tartogathat meglepetéseket, csakúgy, mint a szülés. Hosszan lehetne sorolni, hogy mennyi minden boríthatja a papírformát.

Aztán megérkeznek a kölykök, mindenki örül. Amikor már saját maguk képesek enni, jó dolog az, ha valami olyasmit kapnak, aminek megfelelő a tápanyagértéke, hiszen a fejlődő szervezetnek erre szüksége van. Kölyköket jogszabály szerint nyolchetes korukig az anyjuk mellett kell tartani és ennek jó oka van. Vannak bizonyos fajták, amelyek esetében még pár hétig maradnak, tovább terhelve a tenyésztő kontóját.

A féregtelenítés és a vakcinázás nem megkerülhető dolog, értéke az alom egyedszámától függően alakul és szintén nem kevés pénz, amit sok esetben, főleg a hozzáértés nélküli háziszaporítások esetében el is marad.

És lezárásként még itt van jó pár anyagi ráfordítást igénylő tétel, ami csak a tenyésztők esetében merül fel: a törzskönyvezés díja és az ehhez szükséges egyéb dolgok. Maga a regisztrációs folyamat nem annyira vészes, de ha mindent összeadunk, itt is több tízezer forintról van szó.

Viszont a törzskönyvezés az esetek többségében nemcsak egy papír nyomtatásáról szól, hanem az ahhoz szükséges kritériumok teljesítéséről. Egészségügyi szűrővizsgálatok, genetikai tesztek. Sok tenyésztő a kötelezően előírtak mellett további szűréseket is végez, csak hogy megbizonyosodjon arról, hogy az alommal minden rendben lesz.

A szűrővizsgálatoknak, kötelező oltásoknak és olyan extra szolgáltatásoknak, mint például az útlevél elkészítése, ahogyan az alábbiakban is láthatjuk, komoly ára van.

Az elhivatottság ára

Az alap kiadások mellett – ami azért nem is olyan kevés, ha jól akarjuk csinálni – van még egy tényező, amiből jó sok kell és pénzben nem is lehet kifejezni. Ez pedig a ráfordított idő. A kutya vajúdását várva, arra felkészülve, majd mindezt végignézve egy csomó idő elmegy. Amikor megvannak a kicsik, el kell döntenünk, hogy egyéb elfoglaltságaink mellett mennyi időt tudunk mellettük tölteni. És nem csak azzal, hogy gyönyörködünk a világra jött csöppségeken.

Az elején, amikor még nagyon kicsik és nem igazán mozognak, az ember (alapesetben) pár óránként felébred, függően attól, mikor nyikkan meg az egyik. Aztán rohanás az elletődobozhoz, megnézni, hogy minden rendben van-e. A helyzet később sem egyszerűbb. Ahogy cseperednek, minden életfázisnak megvannak a maga kihívásai. Persze, rá lehet bízni mindent az anyatermészetre és a kölykök anyjára, de sok szempontból egészségesebb a folyamatos törődés. Például, amikor nem az ürülékükben tartjuk őket egész nap, ezért pedig folyamatosan takarítunk. Vagy ha azt szeretnénk, hogy az emberi közelséget jól kezelő, jól szocializált kutyák váljanak belőlük.

Kölyökkutyákat tartani rendkívül örömteli dolog. De ha felelősek vagyunk, nem csak az öröm, de a kialvatlan, táskás szemek is hozzátartoznak a történethez. A heteken át tartó gondoskodást pedig pénzben kifejezni nem lehet.

Érteni a lényeget

Aki úgy gondolja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott kutya csak úgy magától lesz, azért nem kell tenni semmit sem, az nagyon el van tévedve. Egy alomnyi kutyát felnevelni úgy, hogy megalapozzuk számukra a kiegyensúlyozott és egészséges jövőt, nem kevés pénzbe és időbe telik.

Aki azt puffogtatja, hogy „pénzt kérnek egy életért” és emiatt ítélkezik, nagyon komoly tudáshiánnyal küzd. A kutya nem csak úgy van. A kutya nem csak úgy egészséges. Nem magától lesz jól szocializált és kiegyensúlyozott. Mindezért tenni kell.

(Képek: Getty Images Hungary)

kiskutya születése kiskutya vásárlás kölyökkutya vásárlás kutyatenyésztés kutyatenyésztő kutyavásárlás mennyibe kerül egy kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink