hirdetés

Ehet-e a kutya tésztát? – Igen árnyalt a válasz a kérdésre

Kövess Péter

2024. február 27 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon káros lehet, ha tészta kerül a kutya tányérjára? És mi a helyzet a tésztaszósszal? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

hirdetés

Sok gazdi nem tudja, a tészta belefér-e a kutya étrendjébe, és ha igen, akkor milyen keretek között. Már csak azért sem, mert sok olyan emberi étel van, amit a kutya nem ehet meg. Mint kiderült, a tészta esetében igen árnyalt a kép.

A kutya számára csábító lehet a tészta

Ehet tésztát a kutya?

A sima tészta – legyen főtt vagy nyers – a legtöbb esetben megfelelő a kutya számára, hiszen olyan egyszerű összetevőkből készül, mint a tojás, a liszt és a víz. Ezek mind biztonságosak a kutya szempontjából. A hagyma, a metélőhagyma és a fokhagyma viszont már közel sem. A hagymafélék tudnillik egy olyan toxint – úgynevezett tioszolfátot – tartalmaznak, amelyek károsak lehetnek a kutya egészségére és súlyos szövődményeket okoztatnak. Fogyasztásuk a vörösvérsejtek pusztulásával járhat, ami vérszegénységet eredményezhet.

Egy ilyen típusú mérgezésnek a gyengeség, a letargia és a nyálkahártya elhalványulása a legjellemzőbb tünete. Ez azért is lényeges, mert a hagymák gyakori összetevői a tésztaszószoknak, így fogyasztásuk árthat a kutyának (bár a fokhagyma kevesebb toxint tartalmaz, ezért csak extrém mennyiségben káros).

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Maga a tészta általában kevésbé problémás

Hasonló a helyzet számos fűszer és gyógynövény esetében is, amelyek rendszerint megtalálhatók a különféle szószokban és tésztaételekben, de érzékeny lehet rájuk a kutya. Ha például kedvenced nagyobb mennyiségű sót fogyaszt, neurológiai problémák jelentkezhetnek nála, amelyek olyan tünetekhez vezethetnek, mint a szédülés, a fejfájás vagy akár a görcsrohamok. A kutyára nézve mérgező az oregánó is, míg a bazsalikomot és a fekete borsot kisebb mennyiségben tolerálja.

Óvatosan kell eljárni a sajttal is, mert nagyobb mennyiségben nem egészséges, és növeli a súlygyarapodás, a szívbetegségek, illetve a gyomor-bélrendszeri problémák kockázatát. Erre is igaz tehát, hogy csak mértékkel, leginkább jutalom gyanánt szabad a kutyának adni.

A mértékletességen van a hangsúly

Ha kedvencednek csak sima tésztát adsz, mindenféle feltét nélkül, az kisebb mennyiségben még egészséges is lehet. A hangsúly a mértékletességen van, mert nagyobb mennyiségben a sima tészta is súlygyarapodáshoz vezethet, ami felveti a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a légzési problémák kockázatát.

A túlsúly ráadásul súlyosbíthatja a meglévő egészségügyi problémákat, és ízületi- vagy izomfájdalmakkal járhat.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy ha tésztát adnál kutyádnak, akkor se tedd többször, mint heti 1-2 alkalom, és lehetőleg csak főtt formában.

Fontos, hogy ne legyen rajta szósz

A tészta fajtája is számít

A boltokban számos különféle alapanyagból készült tésztát lehet találni. Az alacsony szénhidráttartalmú, gluténmentes termékekbe manapság gyakran csicseriborsó, lencse vagy rizs kerül. Bár ezek a tésztafajták minden bizonnyal egészségesek az emberek számára, nem feltétlenül tesznek jót a kutyának.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a gabonamentes kutyaeledelek – beleértve azokat is, amelyek lencsét és csicseriborsót használnak gabonapótlóként, hozzájárulhatnak a kutyáknál a szívbetegségek kialakulásához.

Ez nem jelenti azt, hogy a lencse és a csicseriborsó mindenképpen mérgező lenne, de nem is alkalmas elsődleges táplálékforrásnak. A rizstől viszont nem kell félni, hiszen gyakran adják a kutyának gyomor-bélrendszeri problémák enyhítésére is. A fehér rizs könnyen emészthető és alacsony rosttartalmú, így remek táplálék a gyomorrontással küzdő ebnek. A barna rizs pedig magas rosttartalmú, így kiváló vitaminforrás lehet a négylábú számára.

Érdekel, hogy milyen emberi ételek vannak még, amelyeket nem szabad a kutyának adni, és melyek azok, amik egészségesek számára? Az előbbiekről ebben a cikkünkben, az utóbbiakról pedig ebben az írásunkban olvashatsz.

étel kockázatok kutya táplélkozás tészta veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink