hirdetés

Ezek a kutyafajták esznek a leggyakrabban kakit -elmondjuk az okát

Szénási Szimonetta

2023. október 21 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

A koprofágia, azaz az ürülék elfogyasztása igen gyakori jelenség a kutyák körében. A kutatások szerint egyes fajták hajlamosabbak erre a szokásra.

hirdetés

Az eb saját végtermékének elfogyasztása a legtöbb gazda számára roppant taszító. Elmondjuk, mi áll a koprofágia hátterében, valamint azt is, miként szoktathatod le róla kedvencedet.

Vannak elkötelezett fogyasztók

A Journal of Veterinary Medicine and Science című szaklapban megjelent tanulmány szerzői mintegy 1400 kutyatulajdonost kérdeztek meg az Egyesült Államokban kutyájuk szokásait illetően. Kiderült, hogy az ebek 23%-a legalább egyszer evett már kakit, 16%-uk pedig „gyakori” kakifogyasztó, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat során legalább hatszor evett ürüléket.

Miért eszik a kutya kakit?

A gazdák első kérdése a koprofágia kapcsán, hogy miért csinálják a kutyák? A második, hogy vajon káros-e a számukra?

Tudnod kell, hogy a koprofágia teljesen természetes jelenség a kutyáknál. Az állatorvosok szerint a farkasokkal való evolúciós kapcsolatukból ered, mivel az anyafarkasok megeszik a kölykeik salakját, ezzel védve őket a bélparazitáktól. – magyarázta a Live Science-nek dr. Nicholas Dodman állatorvos. A friss ürülékben ugyanis a különböző paraziták petéi még nem fertőzőek. Azonban ha hagynák, hogy a paraziták kifejlődjenek, azok megfertőzhetnék a kölyköket. Egy féregfertőzés pedig csökkenti az életbenmaradási esélyeiket.

Más elméletek szerint bizonyos esetekben tápanyaghiány is állhat a háttérben – bár ezt a nézetet dr. Dodmanék csapata nem osztja –, valamint különféle egészségügyi problémák – például a megnövekedett étvággyal járó cukorbetegség vagy a férgesség – is késztethetik rá az állatot. Emellett egyes szakemberek úgy vélik, néhány kutya csak felvette mint rossz szokást, illetve az unalmát űzi el ily módon.

Egyes fajtákra jellemzőbb

Bizonyos kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a koprofágiára, állapították meg a vizsgálat során. A shetlandi juhászkutyáknál volt a legmagasabb a koprofágia aránya (41%), míg az uszkárok gazdái nem számoltak be ilyen tapasztalatokról.

A kutya neme is összefügghet az ürülékfogyasztásra való hajlamával.

Dodman és munkatársai 2019-es publikáltak egy újabb, ezúttal is több mint 4000 kutya viselkedését vizsgáló tanulmányt. Azt találták, hogy a kan kutyák 11%-a, míg a nőstény kutyák 16%-a fogyasztotta már el az ürülékét. Érdekes módon a koprofágia kétszer olyan gyakori volt az ivartalanított kutyáknál, mint az ivarosoknál.

Az uszkároknál nem számoltak be a gazdik ilyen esetekről kép: Az Én Kutyám

Mi a helyzet más állatok végtermékével?

Az, hogy miért eszik meg a kutyák más állatok, például a macskák vagy a nyulak piszkát, arra Melissa Bain viselkedéskutató igen egyszerű magyarázatot ad: mert finomnak találják.

A macskák magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztanak, így a székletük különösen ízletes lehet a kutyák számára

– mondta.

Hogyan szoktasd le kedvencedet a számodra kellemetlen szokásról?

Először is vizsgáljuk meg, le kell-e szoktatni a kutyát az ürüléke elfogyasztásáról? Mivel a saját végtermékéről van szó, így a szakemberek szerint a szokás nem veszélyes az állat egészségére.

A piacon már elérhetők különféle termékek, amik azt hirdetik, segíthetnek a leszoktatásban, ám Bain szerint ezek csak pénzpocsékolásra jók, tekintve, hogy a hatékonyságuk 0-2 százalék között mozog. Tehát mondhatni teljesen hatástalanok. Szintén urbán legenda, hogy az eb ételéhez adott menta vagy ananász átízesíti az ürüléket. Ráadásul a mentol irritációt is kiválthat.

Egyes gazdik csípős szósszal, például tabascóval locsolják meg az ürüléket, ezzel próbálva elriasztani tőle kedvencüket. Azonban a csípős ételek is veszélyesek lehetnek a kutyára!

Dr. Dodman kísérletezett azzal, hogy olyan módon változtatja meg a kutyák menüjét, hogy az hatással legyen a székletük állagára. Amikor a magas rosttartalmú étrenddel elérte, hogy az ürülék széteső, kartonpapír-jellegű legyen, valóban tapasztalt némi javulást a koprofágia tekintetében. Ám ezt nem tesztelte szélesebb körben, így pusztán elméleti a felvetés.

Ám egy roppant egyszerű, kézenfekvő megoldást mégis kínál a gazdáknak:

szedjék fel a kutyakakit!

Így kedvencüknek esélye sem lesz, hogy megegye. Briliáns, igaz?! Bár tudjuk, vannak olyan villámgyors jószágok, akik képesek lekörözni a gazdit, és egy szemvillanás alatt el is tüntetik a produktumot. Ebben az esetben marad a versenyfutás a kis ínyenccel.

bélférgesség furcsa szokások kakievés koprofágia macska és kutya szokások ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink