hirdetés

Ha így közelítesz a kutyához, azonnal beléd szeret: 7 egyszerű, de nagyon hasznos tippet mutatunk

Hangai Lilla

2022. július 24 - Képek: Getty Images Hungary

Te is az a típus vagy, aki még az utcán elhaladó négylábúaknak is odaköszön? Nem hibáztatunk, mi is legalább ugyanennyire érezzük a vágyat, hogy a világ összes ebével a legjobb barátok legyünk. Ám néha megesik, hogy a lelkesedés egyoldalú. Van, hogy a kutyák picit több időt igényelnek a feloldódáshoz. De sebaj, erre is megvannak a tippjeink!

hirdetés

Ahhoz, hogy egy kapcsolat működjön, legyen az ember és ember között vagy ember és kutya között, nagyon hasonló követelményeknek kell teljesülnie. Íme rövid, de annál hatékonyabb útmutatónk, hogy bármilyen kutyával bensőséges kapcsolatot tudj kialakítani.

1. Adj nekik időt, hogy feloldódhassanak

Szörnyen csábító a gondolat, hogy amint egy új kutyával találkozol, azonnal odaszaladj hozzá, és a kezedet nyújtsd neki, hogy megszaglászhasson. De bízz bennünk, a legjobb taktika az, ha megvárod, hogy a kutya közelítsen hozzád abban a tempóban, ami neki a legkényelmesebb. Így az eb biztonságban érezheti magát melletted.

2. Maradj nyugodt

Nagyon egyszerű elveszíteni a fejünket, és elkezdeni dögönyözni meg játékra buzdítani a kutyát, aminek az lesz a vége, hogy az állat is elveszíti a fejét, és azonnal hiper-üzemmódba kapcsol. Ez sem neked, sem neki nem tesz jót. Maradj az a nyugodt személy a blöki társaságában, akire mindig támaszkodhat.

3. Szólj hozzájuk a saját nyelvükön

A kutyák a mimikán és a testbeszéden keresztül értelmezik a viselkedésünket. Így nem az a fontos, hogy mit mondasz, hanem, hogy hogyan mondod. Ha ezt megérted, a siker elkerülhetetlen lesz. A laza farokcsóválás például azt jelzi, hogy az állat nyugodt és komfortosan érzi magát, az ásítás és az ajkuk nyalogatása ellenben utalhat stresszre. Ebben az esetben lép életbe az első pont. Egyszerűen csak ignoráld az állatot, nyugodj meg és várd, hogy ő közelítsen feléd.

4. Egy kis játék és jutalomfalat nem ártott még senkinek

Amikor arra biztatunk, hogy légy nyugodt a kutya közelében, az nem azt jelenti, hogy unalmasnak is kell lenned. Ha az állat már bízik benned, tehát egy stabil, békés pont vagy a számára, előrukkolhatsz a szórakoztató oldaladdal.
Remek kapcsolaterősítő játék lehet a kötélhúzás, a labdadobálás vagy éppen az elrejtett jutalomfalatok megkeresése. Persze az nagyon fontos, hogy bármilyen jutalomfalatot is szeretnél adni a leendő barátodnak, azt mindenképpen egyeztesd a gazdival előtte!

5. Ne fukarkodj a dicsérettel

A harmadik pontban említettük, hogy a legfontosabb a testbeszéd és a mimika, de kutatások bizonyítják, hogy az ebek nagyon pozitívan reagálnak a kiegyensúlyozott, ám kissé magasabb fekvésű hangokra. Ha a megnyugtató testbeszédet kombinálod a pozitív, higgadt dicséretekkel, a kutya mennyországban érzi majd magát. És ha ő jól érzi magát a társaságodban, az számodra egy gyönyörű barátság kialakulását jelzi.

6. Tartsd tiszteletben a különbözőségeiket

Nem minden kutya egyforma. Van, amelyik például nem különösebben rajong a babusgatásért. Ha a testbeszédéből arra következtetsz, hogy kellemetlenül érzi magát, mert például elhúzódik tőled, akkor ezt tiszteletben kell tartanod. Ha a kutya a környezetedben úgy érzi, hogy semmilyen kellemetlen dologra nincs kényszerítve, az felbecsülhetetlen a számára.

7. Lazulj el te is

Egy négylábú barátjának lenni jár egy csipet kellemetlenséggel is. Nagy valószínűséggel tele lesz a ruhád kutyaszőrrel, a kezed és az arcod ragad majd a nyáltól, a nadrágodba meg belekenődik a fű a játék közben. Sebaj! Szerintünk akkor igazán önfeledt az együttlét, ha elengedjük ezeket a bosszantónak tartott apróságokat, és megéljük a pillanatot.

kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya felismeri a gazda hangját kutya ismerkedés kutya szeretet kutya testbeszéd kutyával ismerkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink